Sahip olduğu nüfusu ile ülkemizdeki küçük bir şehir büyüklüğünde olan Karadağ 2006 yılından bu yana Balkanların bağımsız ülkelerinden biri. Klasik bir Balkan ülkesi olan “Karadağ’da ne yenir? Ne içilir? Ülkenin en meşhur lezzetleri nelerdir?” gibi soruların cevaplarını yazımızda cevap vermeye çalıştık…
Karadağ’da Ne Yenir? Ne İçilir?
Balkanların bu sevimli ülkesinde özellikle et yemekleri çok tüketiliyor. Ülkede Osmanlının yıllarca sürdüğü hakimiyetin etkilerini Karadağ yemekleri içinde de görmek mümkün olabiliyor. Bunun yanı sıra Akdeniz mutfağından da etkilenen ülkenin yemek kültürü Türklere fazlaca hitap ediyor. Bu nedenle ülkemizden Karadağ’a giden ziyaretçiler damak tadına uygun tanıdık birçok lezzet bulacaktır.
Geleneksel yemek değerlerine mümkün olduğunca sadık kalmaya gayret eden Karadağ’da yeni nesle yemek kültürünün aktarılması için büyükler gayret göstermektedir. Ülkede bulunan birçok restoranda da yöresel yemekler misafirlere sunulmaktadır. Tabi diğer Balkan ülkeleriyle kıyasladığımızda bu yöresel lezzetlerin bir tık daha geride olduğunu da bilmenizde fayda. Aksi halde hayal kırıklığına uğramanız muhtemel.
Evet, artık merakla beklenen Karadağ’da ne yenir? sorusunun cevaplarını sıralayalım;
1. Deniz Ürünleri
Neredeyse 3’te 1’i plajlardan oluşan deniz zengini bir ülkeden bahsediyoruz ve haliyle deniz ürünleri bu Karadağ mutfağı için vazgeçilmez unsurlardan biri. Ülkenin yemek konusunda en başarılı olduğu şeyin deniz ürünleri olduğu rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Fiyatların da diğer Avrupa ülkelerine göre daha makul olduğunu belirtmeliyiz.
2. Kaçamak
Mısır unu ve tereyağ ile yapılan ve farklı versiyonları da bulunan kaçamak ülkemizde olduğu kadar Balkanlarda da çok iyi biliniyor ve severek tüketiliyor. Birçok restoranda menülerde bulabileceğiniz kaçamak bakalım nerede daha iyi yapılıyor?
3. Cicvara
Bir tür lapa olan cizvara da Balkan mutfağı içinde önemli bir yere sahip olan ve Karadağ’da mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.
4. Peynir
Hayvancılığın yaygın olarak geçim kaynağı olarak yapıldığı ülkede hayvansal ürünler de bolca tüketiliyor. Özellikle envai çeşit peynir gerek sabah kahvaltılarını gerekse gün içindeki diğer öğünleri süsleyen önemli bir besin kaynağı.
5. Gulaş
Esasında bir Macar yemeği olan gulaş Karadağ yemekleri konuşulurken de es geçilmemesi gereken bir lezzet. Et ve çeşitli sebzelerle hazırlanan bu yemek daha çok ülkemizdeki et soteye benziyor ve Karadağ yerlileri tarafından çok sevilerek yeniyor.
6. Rakija
Sırplardan Balkan mutfağına hediye edilen rakije yüksek alkol oranı ile biliniyor. Genellikle evde yapılan bu içkiyi içerken çok dikkat etmek gerekiyor; aksi halde rakija içtiğiniz günün sonrasını hatırlamayabilirsiniz. Bizden söylemesi!
7. Cevapcici
Balkanlarda İnegöl Köfteye verilen isim. Yuvarlak bir ekmeğin içinde lezzetli etlerle hazırlanmış köfteler afiyetle mideye indirilir. Tabi ülkemizde yapılan İnegöl Köfte kadar lezzetli değil, onu da baştan söyleyelim.
8. Pizza
Yazımızın başında dediğimiz gibi Karadağ yemek kültürü Akdeniz mutfağından da etkilenen bir mozaik. Bu mozaik içinde İtalyan mutfağının dünyadaki imzası pizza da önemli bir yer kaplıyor. Ülkede kaliteli pizza yiyebileceğiniz mekan sayısı oldukça fazla.
9. Razny
Bir tür soğanlı kebap olan razny de denenmesi gereken geleneksel yemeklerden biri. Bu kebap domuz etinden yapıldığı gibi kuzu etinden de yapılabilmektedir. Tabi ülkedeki et yemekleri sadece razny veya cevapcici ile sınırlı değil. Bu topraklara geldiğinizde çok büyük porsiyonlardaki etleri ülkemize göre daha uygun fiyatlara yiyebiliyorsunuz, ya da yiyebiliyordunuz diyelim. 2019 yılındaki döviz kuru nedeniyle Karadağ yemekleri artık ülkemizle neredeyse aynı hatta daha yüksek fiyatlara mal olabilmektedir.
10. Papara
“Paparayı yemek” tabirinin buradan geldiğiniz tahmin etsek de neden bu yemekle özdeşleştiği konusunda tam bir fikrimiz yok. Ekmek ve sütle çeşitli baharatların karıştırılmasıyla yapılan bu yemek “Karadağ’da ne yenir?” sorusunun cevabını arayanların denemesi gereken bir lezzet. Bu yemeğe “popara” de denmektedir. Bu şekilde duyarsanız da şaşırmayın.
11. Popeci
Karadağ’da Müslümanlar kadar gayrimüslim insanlar da yaşamaktadır. Bu nedenle gerek evlerde gerekse restoranlarda yapılan yemeklerde domuz eti de kullanılabilmektedir. Domuz etiyle yapılan popeci de bu yemeklerden biri ve Peynir ve şarap eklenerek yapılıyor. Domuz eti yiyen ziyaretçiler için Karadağ mutfağı içinde bu lezzetin de denenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
12. Şarap
Özellikle Bar bölgesinde üretilen kırmızı ve beyaz şaraplar birçok yemeğe eşlik ederek yemeklerin daha lezzetli bir hal almasına katkı sağlıyor. Ülkede bu kadar kaliteli şarapların bulunmasında çok özel şarapların yetiştiriliyor olmasının etkisi büyük.
13. Njeguşka Çetinyska Prşuta
Karadağ’ın gelenekler yemekleri listesine alınması gereken bir diğer yemek kurutulmuş etin kızartılmasıyla hazırlanıyor ve yanında barbunya ile servis ediliyor. Zamanınız ve imkanınız olursa bunu da denemenizi tavsiye ediyoruz.
14. Niksicko Birası
Tercihinizi biradan yana kullanmak isterseniz yerel bir bira markası olan Niksicko’yu kesinlikle “Karadağ’da ne yenir? Ne içilir?” listenize eklemeniz gerekiyor. Bir asırdan fazla bir süredir üretilen bira yerli halkın en sevdiği ve en fazla tükettiği biraların başında geliyor.
15. Burek
Bildiğimiz börek. Tabi objektif olmak gerekirse Balkan halkının börek işini layıkıyla yaptığını söylememiz gerek. Karadağ’da uygun fiyata leziz bir şeyler yemek isterseniz bulabileceğiniz en iyi cevaplardan biri burek olacaktır. Bureğin peynirlisi, patatesli, ıspanaklısı gibi çeşitleri bulunuyor. Her bir çeşidinden bir miktar alarak hangisinin size daha fazla hitap ettiğini belirleyebilirsiniz.
Şimdilik bizden bu kadar ancak Karadağ mutfağının bunlarla sınırlı olmadığını belirtelim. Ülkede adı tanıdık gelecek bir çok lezzetin yanı sıra ilk defa duyacağınız farklı lezzetleri de keşfedeceksiniz. “Karadağ’da ne yenir?” sorusunun cevabını aradığınız bu lezzet macerasında umarız yazımız size ışık tutar. Afiyetle kalın 🙂