Kanlıdivane Antik Kenti, Erdemli

Mersin’in Erdemli ilçesinde Ayaş Beldesi sınırları içinde bulunan Kanlıdivane Antik Kenti, bölgenin en önemli antik kentlerinden biri olarak gösterilmektedir. M.Ö. 2. yüzyılda yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanan bölgenin Roma ve Genç Antik Dönemler’de oldukça yoğun bir şekilde kullanıldığı düşünülmektedir.

Tarihe Işık Tutan Bir Antik Kent

Kanlıdivane Antik Kenti

Kanlıdivane isminin nereden geldiğine dair çeşitli tahminlerde bulunulmaktadır. Bazı görüşlerde şehrin etrafında şekillendiği ve 30 metre derinliğinde bulunan obruğa yağmur sularının biriktiği ve böylece obruk içinde bulunan fresklerin çamur rengine büründüğü ve şehrin isminin bu nedenle Kanlıdivane olduğu rivayet edilmektedir. Bazı görüşlerde ise o dönem suç işleyen insanların cezalandırılması için bu çukura atılarak öldürüldüğü ifade edilmektedir.

Kraliçe Aba’ya ait anıt mezar

Obruk içerisinde bulunan kabartmada Armaronxas ailesinin soy kütüğünün yazılı olduğu bir yazıt bulunmuştur. Bunun yanı sıra aileye ait bir kabartma ve Klikya askerine ait olduğu tahmin edilen bir asker kabartması da gene obruk içerisinde bulunmaktadır.

Armaronxas Ailesine Ait Kabartmalar

Kanlıdivane Antik Kenti, 19. yüzyılda bir Fransız gezginin tesadüfen bulmasıyla ortaya çıkarılmıştır. Ardından 1970’li yıllarda başlatılan kazılarda bölgedeki antik kente ait kalıntılar gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Bölgede bazilika, anıt mezar, sütun ve daha birçok kalıntıya ulaşılmıştır. Bölgede çıkarılan pres makine kalıntıları, çiviler, kırma tekneleri, kırma taşları gibi zeytinyağı üretiminde kullanılan birçok malzemenin çıkarılması ise bölgenin zamanında bir zeytinyağı üretim merkezi olduğunu bizlere kanıtlıyor.

Bölgede birçok kaya mezarı bulunuyor

Kanlıdivane Antik Kenti, Mersin’de görülmesi gereken yerler listenizde mutlaka bulunması gereken yerlerden biri. Mersin’e geldiğinizde bu antik kenti kesinlikle görmenizi öneriyoruz. Bölgenin oldukça keyifli olan akustiği ile zaman zaman konserlere ev sahipliği yaptığını da belirtmemiz gerek. Eğer şanslıysanız bu tarihi yerde güzel bir konser keyfi de yaşayabilirsiniz.

Antik kent muhteşem akustiği sayesinde birçok konsere ev sahipliği yapıyor

Kanlıdivane Ziyaret Bilgileri

Müze kartla yılda 2 defa ücretsiz bir şekilde ziyaret edebildiğiniz bölgeyi eğer müze kartınız yoksa 5 TL ücret karşılığında ziyaret edebiliyorsunuz. Müzeyi haftanın her günü ziyaret etmeniz mümkün.

Kanlıdivane’ye Nasıl Gidilir?

Bu güzel antik kent Mersin il merkezine yaklaşık 50 km mesafede bulunuyor. Aracınızla Mersin-Silifke istikametinde Erdemli’den 15 km. gittikten sonra yönlendirme tabelalarını takip ederek Kanlıdivane’ye ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin