Peru

Güney Amerika’nın batısında yer alan Peru, 1821 yılında İspanya Krallığı’ndan bağımsızlığını kazanan özgür bir ülkedir.  Özellikle tarihi miraslarıyla dikkat çeken ülke,  arkeolojik mirasları, mutfak kültürü, sömürge mimarisi binaları ve muhteşem doğasıyla turistlerin akın akın ziyaret ettiği bir ülkedir. Başta altın ve bakır olmaz üzere birçok zengin doğal kaynaklara sahip olmasına rağmen Peru halkının yüzde 25,8’i yoksul nüfustur.  Başkanlık sistemiyle yönetilen üniter devlet Peru, özerk yapıda 26 bölgeye ayrılmaktadır. Toplamda ise 195 eyalete ev sahipliği yapar. Ülkenin başkenti Lima olmakla birlikte diğer büyük şehirleri; Trujillo, Arequipa, Callao, Chiclayo ve Iquitos’tur. Ülkenin 1993 Anayasa’sında resmi dilleri İspanyolca, Keçuva, Aymaraca’dır.

Diğer yandan yerlilerin bulundukları bölgelerde oluşturdukları diller de ülke çapında kabul edilmektedir. Peru halkının %81’i Katolik inancına sahip iken geri kalan bölümün Evangelical Protestanı olduğu bilinmektedir. Peru’da bölge bölge hava durumu değişkenlik gösterirken seyahat planlaması  yapmadan önce ziyaret edeceğiniz bölgenin hava durumunu incelemenizi tavsiye ederiz.

Ülkede yoğun oranda kuru bir iklim görülmektedir. Türkiye’den seyahat etmeyi düşünüyorsanız Peru’ya aktarmasız uçuş bulunmadığını belirtelim. Başkent Lima’ya aktarmalı uçuşlar ile 15 saat ile 30 saat uçuş süresinde ulaşmanız mümkün.

Güney Amerika’nın batısında konumlanan Peru’nun kuzeyinde Ekvador ve Kolombiya yer alırken, doğusunda Brezilya, güneydoğusunda Bolivya, güneyinde Şili ve batısında Büyük Okyanus yer almaktadır.

Türkiye’den Peru’nun başkenti Lima’ya seyahat etmeyi düşünüyorsanız yazları yağış oranın bir hayli arttığını ve kültürel gezilerin zorlaştığın belirtelim. Yüzde 85 oranında nem görülen ülkenin Sierra bölgesi ise tam tersi özellikte kurak bir iklim tipine sahiptir.

Hava sıcaklığı ülkede sürekli değişiklik gösterdiğinden yaz aylarında seyahat etmeyi düşünüyorsanız kalın giysiler, kış aylarında ziyaret etmeyi düşünüyorsanız da ince giysiler almanızı tavsiye ederiz. Ülkeye ziyaretin tavsiye edilmediği tek zaman dilimi ise Nisan ayıdır. Nisan yağmurları ülkenin hemen hemen her yıl en yoğun yağış aldığı dönem olarak gösterilmektedir.

Peru halkının sıcakkanlılığı çoğu toplum tarafından bilinmektedir. Arkadaş canlısı bu insanlarla günün her saati eğlenceli sohbetler edebilir, alışveriş yaparken pazarlık yapabilirsiniz. Peru’da alışveriş ihtiyacınıza yanıt verecek pek çok dükkan ve alışveriş caddesi yer almaktadır. Özellikle başkent Lima, bu konuda alışveriş merkezleri ve büyük mağazalarıyla turistlerin alışveriş ihtiyacına cevap verir niteliktedir.

Peru’dan sevdiklerinize hediyelik eşya satın almak isterseniz ülkenin yöresel ürünleri pek çok dükkan ve açık hava tezgahlarında sergilenmektedir. Yöresel ürünlerin başında ülkenin özel yünü Alpakadan yapılmış kıyafetler, duvar halıları oldukça ünlüdür. Diğer yandan ahşap oyması el işi ürünler ve kabak oymaları da sıklıkla satın alınan ürünler arasındadır. Aksesuar sevenler için dünyanın sayılı altın ve bakır üreticisi Peru’da binlerce çeşit takı ve aksesuar ile karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

Hem de çok daha uygun fiyatlara satın alabilmeniz mümkün. Bunların yanı sıra ülkenin en ünlü müzik aletleri olan Pan flütler ve deri davullar da hediyelik eşya dükkanlarını süsleyen çok satılan eşyalar arasında geliyor. Ülkenin iki yerel içkisi Pisco ve Inca Cola’da sevdiklerinize satın alabileceğiniz hediyelikler arasında gösteriliyor.

Peru’da gece hayatı her bölgede canlı olmasa da başkent Lima’da dur durak bilmeyen bir gece hayatının sizleri beklediği bilgisini verelim. Lima’da eğlence hafta içi ve hafta sonu olmak üzere haftanın her günü devam etmektedir. Hafta sonu şehrin hareketli caddelerinde harika bir gezintinin ardından bir şeyler içmek isterseniz pub tarzı mekanlar ve barlarla dolu caddeler ile karşılaşmanız olası…

Lima’nın en eski şehri sayılabilecek tarihi kent merkezinde birbirinden eğlenceli kulüpler birbiri ardına dizilmiştir. Kentte sanata verilen ilgi oldukça yoğun olmakla birlikte Peru halkının da kültür ve sanat etkinliklerine yoğun katılım gösterdiğini belirtelim. Sokaklarda dans eden gençler, müzik yapan insanlar ve resim sanatçılarıyla da bol bol  karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Lima bir kıyı kenti olduğundan akşam biraz kafamı dinlemek istiyorum diyenler için denizin serinliği altında oturabileceğiniz ve manzaraya karşı bir şeyler içebileceğiniz pek çok restoran da sahil kesiminde yer almaktadır.

Peru’nun farklı bölgelerine otobüsler aracılığı ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bazı bölgeler arasında uçak yolculuğu da yapmanız mümkün. Uçak biletlerinizi seyahat planlamanıza göre daha önceden alırsanız ekonomik fiyatlarla çok daha kısa sürede görmek istediğiniz kentlere ulaşım sağlayabilirsiniz. Lima’da şehir içi ulaşım ise oldukça kolay ve konforludur. Şehir içi otobüsler gitmek istediğiniz hemen her noktaya 24 saat ulaşım sağlamaktadır. Diğer yandan kentin metro hattı da bu konuda oldukça kullanışlıdır. Başkentte halkın büyük bir çoğunluğu ulaşım için bisiklet kullanmakta bu sebeple de şehir içi trafik çok daha düşük yoğunluklarda seyretmektedir.

Lima’nın en önemli özelliklerinden biri de toplu taşıma ağının oldukça gelişmiş olmasıdır. Tek kişilik metro biletini 2 pen gibi bir fiyata satın alabiliyorken otobüs ve metrobüs biletleri biraz daha pahalıdır. Metrobüsler tek hatta hizmet verirken tek kişilik metrobüs bileti 1.5 pen olarak belirlenmiştir. Ulaşım konusunda vakit kaybetmemek ve gezi noktalarına bir an önce ulaşmak isterseniz Lima’nın en hızlı ulaşımı metrobüsü kullanabilirsiniz. Miraflores ile kent merkezi arasındaki en hızlı ulaşım aracı olarak gösterilmektedir.

Taksiler ise kentte kullanabileceğiniz bir diğer ulaşım aracıdır. Taksi yolculuğunun tek dezavantajı araçlarda taksimetre bulunmamasıdır. Turistler için güven arz etmeyen bu durum seyahatten önce taksi şoförüyle fiyat pazarlığı yaparak çözülebilir.

Türkiye saati ile Peru saati arasında 8 saatlik bir zaman farkı bulunmaktadır. Türkiye saati, Peru saatinden 8 saat ileridedir. Peru para birimi Nuevo Sol’dur. Ancak halk arasında PEN olarak söylenmektedir. 1 Pen = 1.58 Türk Lirası’dır.

Umumi pasaport sahiplerinin 90 günü aşmamak şartıyla Peru seyahati için vize zorunluluğu bulunmamaktadır. 90 günü aşan diğer seyahatler için gerekli belgelere Ankara Büyükelçiliği internet adresinden ulaşabilirsiniz.