Sao Paulo

Brezilya’nın en büyük sanayi merkezi olarak gösterilen Sao Paulo, aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Yalnız ülkenin değil Güney Amerika’nın da sanayi ağının yönetimi kentte yapılmaktadır. 12 milyonu aşan nüfusuyla oldukça kalabalık bir metropol kenti olarak gösterilen Sao Paulo, Serra do Mar tepeleri üzerine kurulmuştur. 1554 yılında Portekizli Katolik rahipler tarafından küçük bir kasaba olarak kurulmuş, verimli toprakları ve yüksek rakımı sayesinde gelişmiş bir şehir haline gelmiştir.

Yer aldığı eyaletinde başkentliğini yapan Sao Paulo, Brezilya kahve üretiminin de merkez noktalarından biridir. Turistik geziler için parmakla gösterilen kentte pek çok gezi noktası yer alır. Rio gibi doğa güzellikleri ile değil de müzeleri ve tarihi noktaları ile dikkat çekmektedir. Kültürel gezi arayışında olanlar için tercih edilebilecek şehirlerden biridir. Muson etkisindeki şehire, subtropikal nemli bir iklim tipi hükmetmektedir. Kış aylarında sıcaklıklar büyük oranda düşerken yaz aylarında 20-28 derece dolaylarında seyreder.

Batı Bölgesi, Uzak Doğu Bölgesi ve Uzak Güney Bölgesi gibi bölümlere ayrılan kentin her bölgesinde görülmesi gereken farklı turistik noktalar yer alır. Mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında ise Sao Paulo çiçek pazarları gelmektedir. Japon kültürünü yansıtan tek Güney Amerika şehrinde keyifli bir tatil sizleri bekliyor olabilir. Türkiye’den direkt Sao Paulo’ya 15 saatlik bir uçuş ile ulaşabilirsiniz.

Brezilya’nın güneydoğusunda Rio de Janeiro şehrine komşu kent , Curitiba ve Rio arasında yer almaktadır.

Sao Paulo seyahatinizi kentin hava durumuna göre planlamak isterseniz en uygun dönemler ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Eylül- Kasım ayları arasında ilkbahar, Mart-Mayıs ayları arasında ise sonbahar yaşanır.  Hava sıcaklıkları bu dönemlerde 20-28 derecelerde seyreder. Şehri doyasıya gezmek için ılık bir hava tercih edenler için bu aylar tercih edilebilir. Brezilya’ya gelmişken yaz tatili de yapalım diyenler için yaz aylarında kentte hava sıcaklıklarının oldukça yüksek olduğunu belirtelim. Güneş kremlerinizi yanınıza almak da fayda var. Sao Paulo’da yaz Aralık- Şubat ayları arasında gerçekleşir. Komşu şehir Rio’da Şubat ayını takriben dünyaca ünlü Rio Karnavalı hazırlıkları başlar. Kente gelmişken burada konaklayarak, 5-6 saatlik bir yolculuğun ardından Rio de Janeiro’ya geçebilirsiniz.

Sao Paulo, Brezilya’nın en gelişmiş şehri olarak gösterilmektedir. Alışveriş ihtiyaçlarınızın tümüne yanıt alabileceğiniz kentte pek çok alışveriş merkezi, alışveriş caddesi ve semt pazarları yer almaktadır.  Alışveriş merkezinin yanı sıra Sao Paulo sokakları turistler ve yerel halk için muhteşem bir alışveriş merkezidir zaten.

Kentte elektronik ihtiy Brast Bölgesi, müzik aletleri alışverişi için Teodoro Sampaio Caddesi tercih edilmektedir. Dükkanların hemen hepsinde Brezilya sınırları içerisinde geçerli olan kredi kartınız geçerken, pazarlarda nakit para taşıma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Sao Paulo mağazaları sabah 09:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında hizmet verir. Şehrin batı bölgesinde etnik ürünlere ve Brezilya kültürünü temsil eden yöresel eşyalara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Sao Pualo’da eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürer. Turistlerin yoğun olarak seyahat ettiği İlkbahar ve sonbahar dönemleri kulüpler içinde oldukça hareketli saatlerin görüldüğü dönem olarak bilinir. Vila Madalena bölgesi bu konuda mekanlarıyla ünlü caddedir. Diğer yandan daha sakin bir gece geçirmek isteyenler için Olimpia ve Jardims Mahalleleri pek çok pub tarzı mekana ev sahipliği yapar. Kentte gece kulüpleri 21:00 ‘da açılır ve sabah 05:00’a kadar hizmet verir.

Özellikle haftasonları sokak partileri ve pek çok barda samba partileriyle karşılaşmanız olası… Kentte en çok tercih edilen müzik türü ise elektronik müziktir. Sao Paulo halkı elektronik müzik çalan gece kulüplerinin kapısını sık sık aşındırır. Hayliyle turistlerin de sıklıkla uğradığı mekanlar elektronik müzik çalan yerlerdir.

Sao Paulo’da şehir içi ulaşım için oldukça geniş bir otobüs ulaşım ağır yer almaktadır. Ziyaret etmek istediğiniz bölgeye kolaylıkla sizi ulaştıran bu otobüsler , 24 saat hizmet vermektedir. Ancak Sao Paulo trafiğinin İstanbul trafiğini aratmadığı bilgisini de verelim. Kentte özellikle akşam saatlerinde oldukça yoğun bir trafikle karşılaşabilirsiniz. Bu tip durumlarda otobüsle aynı ücretteki (3.50 Brezilya Reali) metroyu kullanabilirsiniz. Toplamda 12 metro hattının yer aldığı şehirde ulaşımını daha hızlı gerçekleştirmek isteyenlerin tercihi genellikle metrodur.

Diğer yandan şehrin bisiklet yollarıyla ünlü olduğunu da belirtelim. Sao Paulo halkının yakın mesafe noktalarda genellikle bisiklet kullandığını gözlemleyeceksiniz. Havalimanından şehir merkezine ya da şehir merkezinden havalimanına ulaşmak isteyenler için en ucuz yol 257 numaralı Havalimanı Servisi’ni yakalamak olacaktır. Servise yetişemediğiniz taktirde, kent taksileri sizleri 160 real karşılığında havalimanına ulaştırabilir.

Güney Yarım kürede yer alan Brezilya, oldukça geniş sınırlara sahip olması sebebiyle ülkenin bir bölgesinden diğer bölgesine saat farklılıklarını gözlemlemek mümkün. Ülkede üç farklı saat dilimi var: UTC-04 (Amazon Saat Dilimi), UTC-03 (Brazilya Saat Dilimi) ve UTC-02 (Fernando de Noronha Saat Dilimi).

Türkiye saati ile başkent Brasilia saati arasında 5 saat fark vardır. Brasilia – Federal Bölge saati, Türkiye saatinden 5 saat geridedir. Ülkenin para birimi Brezilya Real’idir. ‘’ 1 Brezilya Reali = 1. 46 Türk Lirası’’ dır.

90 günü geçmeyen seyahatlerde Brezilya seyahatiniz için vize zorunluluğu bulunmamaktadır. 2004 yılından itibari ile TC vatandaşlarına vize uygulaması kaldırılmıştır. Daha uzun süreli ve eğitim amaçlı seyahatler için Brezilya Ankara Büyükelçiliği ile iletişime geçiniz.