Guangzhou’da Ne Yenir? | 15 Geleneksel Tat

Guangzhou şehrinde her defasında farklı bir şeyler deneyebilecek olmanız sizi şaşırtabilir ancak bu doğru. Güney Çin, yeme içme kültürü bakımından sonsuz bir zenginliğe sahip bir coğrafya.

Guangzhou’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Çin’in gurme şehirlerinden biri olan Guangzhou’da uzayıp giden bir yeme içme rehberi sizleri bekliyor. Bu nedenle “Guangzhou’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenler için bu şehre daha fazla zaman ayırmalarını öneriyoruz.

Guanzghou yemekleri içinde renge, zevke ve sunuma çok dikkat edilmektedir. Guangzhou halkının dört ayağı olan hemen her hayvanı yiyebilecekleri söylenmektedir. Bu nedenle Kanton mutfağı, Çin dünyasındaki en hareketli ve renkli mutfaklardan biri olarak kabul edilmektedir.

1. Dim Sum

Guangzhou'da ne yenir?
Dim sum Guangzhou yemek kültüründe önemli bir yere sahip

Meze kültürü Çin mutfağında da çok yaygındır. Burada envai çeşit malzemelerle hazırlanmış çok çeşitli mezeler bulabilirsiniz. Eskiden arabalarda satılan bu mezelere ülkede dim sum deniyor. Bu mezeler Guangzhou’ya gelenleri ilk denemesi gereken tatlar arasında bulunmaktadır. Geçmişte arabadan insanlar istedikleri şeyleri seçerek yemekteydi ancak günümüzde dim sum için pek çok farklı işletme bulmak mümkün. Girdiğiniz dükkanda size verilen menüden yemek istediklerinizi işaretlemeniz yeterli olmaktadır.

Guangzhou’da dim sumların tadına bakmak için geniş seçenekler sunan bir restoranı ziyaret etmenizde fayda var. Sizin için bu restoranlardan birinin adresini aşağıya bıraktık;

White Swan Hotel Dim Sum

Adres: Shamian Nan Lu Yi Hao

2. White Cut Chicken

White Cut Chicken
White Cut Chicken

Basit ama lezzetli bir yemek mi arıyorsunuz? O halde bu yemeği mutlaka denemelisiniz. Tabi bu yemeği lezzetli kılan şey doğal bir şekilde yetiştirilmiş tavuktan yapılıyor olması. Hazırlanan tavuk hiçbir katkı maddesi eklenmeden on beş dakika boyunca haşlanmakta ve ardından yeşil soğan ve zencefil ilave edilerek servis edilmektedir.

Birçok farklı ve leziz tavuk yemeğini denemek isterseniz aşağıdaki restoranı ziyaret edebilirsiniz;

Chicken Express

Adres: No.11 Jianshe 6 Road Yuexiu DistrictGuangzhou, Çin

Telefon: +86 20 8376 5379

3. Eight Treasure Chinese Winter Melon

Eight Treasure Chinese Winter Melon

Çok özel bir çorba içmek istiyorsanız bu çorbayı denemenizi tavsiye ediyoruz. Kış kavunu içinde jambon, hindi, yengeç, tavuk gibi çeşitli malzemelerle hazırlanan bu lezzetli çorba yaz aylarında çok tüketilen Guangzhou yemekleri arasında bulunuyor.

4. Shao Wei

Guangzhou'nun meşhur yemekleri
Shao Wei

Ülkemizde olduğu kadar Guangzhou’da da barbekü çok sevilmektedir. Özellikle domuz, kaz ve ördek etiyle yapılan ve shao wei ismi verilen Kanton tarzı mangal şehre gelenler tarafından en çok denenen lezzetler arasında yer almaktadır.

5. Kavrulmuş Domuz (Kao Ru Zhu)

geleneksel Guangzhou yemekleri
Kao Ru Zhu

Guangzhou’nun meşhur yemekleri arasında ilk sıralarda kesinlikle kao ru zhu geliyor. 3-4 kilogramlık bir domuz çeşitli baharatlarla marine edilmektedir. Az yağ kullanılarak kısık ateşte pişirilen bu domuz yemeğinin geçmişi ise 1400 yıl öncesine dayanmaktadır.

Geleneksel Guangzhou yemekleri içinde bulunan bu lezzeti tatmak isterseniz aşağıdaki mekanı ziyaret edebilirsiniz;

To To Kui

Adres: No.20 Dishifu Road, Liwan DistrictGuangzhou, Çin

Telefon: +86 20 8139 6111

6. Deniz Ürünleri

Guangzhou Seafood

Denize yakın bir şehir olan Guangzhou, deniz ürünleri bakımından oldukça zengin bir menü ile karşımıza çıkıyor. Menüler arasında ise karides, somon, deniz tarağı, yengeç, ıstakoz gibi deniz kabukluları ilk sıralarda yer almaktadır.

Lezzetli deniz ürünlerini tatmak ve şehrin yemek kültürünü yakından tanımak için aşağıdaki pazar tam size göre olabilir;

Huangsha Seafood Trading Market

Adres: HuangShaDaDao 15Hao TieLu NanZhan Da YuanNei ( Jin ShaMian)Guangzhou, Çin

7. Claypot Pilavı (Bao Zai Fan)

Bao Zai Fan
Bao Zai Fan

Konu Çin ise pirinçten bahsetmek kaçınılmaz bir durum olsa gerek. Çeşitli sebzeler ve etle birlikte pişirilen bu pilav, şehrin önemli caddeleri üzerinde bulunan pek çok mekanda tadılabilmektedir. Pilav besleyici olmasının yanı sıra ekonomik bir karın doyurma yöntemi olması nedeniyle de çok sevilmektedir.

8. Double Layered Milk

Double Layered Milk
Double Layered Milk

Hafif ve ferahlatıcı bir Guangzhou tatlısı olan double layered milk süt, yumurta akı ve şekerle yapılmaktadır. Oldukça popüler olan bu tatlı puding kıvamında olmaktadır.

9. Ginger Milk Cured

Ginger Milk Cured

Guangzhou bölgesinde yaygın olan ve çok sevilen bir diğer tatlı olan ginger milk cured, zenvefille yapılmakta ve ferahlık verici özelliği ile çok sevilmektedir. Bu lezzeti evde yapmak isterseniz aşağıdaki videoyu incelemenizi tavsiye ediyoruz:

10. Tofu Pudding

Tofu Pudding
Tofu Pudding

İpeksi dokuya sahip tatlılar sizin için vazgeçilmez ise tofu pudding, Guangzhou’da ne yenir? sorusu için denemeniz gereken en tatlı cevaplardan biri olacaktır. Çok lezzetli bir tatlı olan tofu pudingi kış mevsiminde tercih edildiğinde ise üzerine zencefil dökülerek tüketilmektedir.

11. Kırmızı Fasulye Ezmesi (Red Bean Paste)

Red Bean Paste
Red Bean Paste

Asya mutfağında kırmızı fasulye çok fazla kullanılan malzemelerden biridir. Haşlanan kırmızı fasulyeler ezilerek ya da öğütülerek hazır hale getirilir. Bu meze tercihe göre bu şekilde tüketilebildiği gibi tatlandırılarak da yenebilmektedir.

12. Guilinggao

Guilinggao
Guilinggao

Çin hanedanlarına kadar eski bir geçmişe sahip olan bu yiyeceğin şifalı olduğuna inanılmaktadır. Artık marketlerde hazır halde de satılan bu lezzeti yerinde tatmanız daha iyi olacaktır. Soğuduktan son kahverengi bir jöle halini alın bu yiyecek, üzerine bir miktar bal dolaştırılarak yenmektedir.

13. Rice Rolls (Chang Fen)

Chang Fen

Şehirdeki en favori dim sumlardan biri olan rice rolls, isminin hakkını sonuna kadar vermektedir ve “Guangzhou’da ne yenir?” sorusuna cevap olarak şehirde denenmesi gereken lezzetler arasında bulunmaktadır.

14. Hefen Noodles (He Fen)

Hefen Noodles
Hefen Noodles

Hefen, Guangzhou’da hazırlanan bir pirinç eriştesidir ve yemeklerde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu erişteyi diğerlerinden ayıran şey ise inanılmaz derece kaygan olmasıdır. Kızartma, buğulama, karidesli, soya soslu gibi çeşitlerini denemeniz mümkün olabilmektedir.

15. Egg Tarts (Dan Ta)

Egg Tarts
Egg Tarts

20. yüzyılın başlarında Guangzhou’da ortaya çıkan egg tarts, Çin ve Batı mutfağının bir karışımıdır. Aradan geçen 100 yıla rağmen aynı tarifle hazırlanan bu tartlar şehrin en beğenilen dim sumlarından biridir.

Başta da söylediğimiz de Guangzhou yemek kültürü çok geniş ve bu şehirde “Guangzhou’da ne yenir?” sorusunun cevabı deneyebileceğiniz pek çok farklı yiyecek ve içecek bulunuyor. Eğer listemizde mutlaka olması gerektiğini düşündüğünüz tatlar varsa bunu bize yorum kısmından iletmeyi unutmayın. 

Guangzhou hakkında bütün yazılarımız için Guangzhou gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz. Keyifli bir Guangzhou gezisi olacağından eminiz. Şimdiden iyi tatiller 🙂

 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin