Gaziantep Hayvanat Bahçesi Sizi Safariye Davet Ediyor

Gaziantep’i ziyaret edenlerin Gaziantep gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, özellikle çocuklu aileler için şehrin en gözde ziyaret noktalarının başında geliyor.

1. Gaziantep Hayvanat Bahçesi Hakkında Genel Bilgiler

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, dünyanın 4. ve Avrupa’nın 2. büyük hayvanat bahçesi olarak kendini tanıtıyor. Burç Ormanı içinde tahsis edilen yaklaşık 1000 dönümlük devasa bir alan içerisinde konumlanan bu hayvanat bahçesi 2001 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor.

Gerek hayvanat bahçesinin kurulduğu alanın genişliği gerekse içinde bulunan hayvanların fazlalılığı nedeniyle bir ziyaretçi burada ortalama 2-3 saatini sıkılmadan geçirebilmektedir. Eğer burayı sıcakların baskın olduğu yaz aylarında ziyaret etmeyi planlıyorsanız ya öğleden sonra sıcakların bastırmadığı saatleri ya da bizim yaptığımız gibi öğleden sonra sıcakların etkisini kaybettiği saatleri tercih etmenizi öneriyoruz.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi Planı
Gaziantep Hayvanat Bahçesi Yerleşim Planı

Gezilecek alan çok fazla olunca bahçe içinde giriş kapısından başlayarak size hayvanat bahçesini gezdiren ring servisler olduğu söyleniyordu ancak biz gittiğimizde bu tarz bir ring servis hizmetine rastlamadık. O güne özgü bir şey miydi yoksa tamamen mi kaldırıldı bilemiyoruz.

2. Gaziantep Hayvanat Bahçesi Bölümleri

Hayvanat bahçesinin içinde çok çeşitli hayvan türleri bulunuyor. Bu hayvanların bir kısmı kendi türlerine özgü bölümlerde yaşarken bir kısmı ise ortak yaşam alanlarında yaşamaktadır.

Yırtıcı Hayvanlar

Hayvanat bahçesine girişte sizi ilk karşılayan alan yırtıcı hayvanların olduğu yer oluyor. Bu alanda aslan, kaplan, vaşak gibi pek çok hayvan bulunuyor.

Arslan
Arslan
Yırtıcı Hayvanlar
Yırtıcı hayvanlar bölümünde belgesellerde gördüğünüz pek çok hayvanı yakından inceleyebilirsiniz.

Yırtıcı hayvanların olduğu kafeslerin karşı tarafında ise zürafa, zebra, deve kuşu, kanguru gibi farklı hayvanları da görebiliyorsunuz.

Deve
Deve
Fil
Fil
Zürafa
Zürafa

Hayvanat bahçesi’nde sayısız farklı hayvan türünü gözlemleyebilirsiniz.

Maymun Evi

Maymun evi ziyaret ettiğimiz dönemde bakım çalışmaları nedeniyle kapalı olduğundan burayı yakından inceleyemedik. Buradaki maymunlar için kışlık ve yazlık olarak farklı yaşam alanları hazırlandığı bilgisine ulaştık.

Sürüngenler

Bukalemun
Bukalemun

Gaziantep Hayvanat Bahçesi içinde sürüngen türündeki hayvanları inceleyebileceğiniz iki farklı yer bulunuyor. Birinci alanda timsah gibi iri cüsseli hayvanları görebiliyorsunuz.

Yılan
Yılan

Akvaryumun etrafını çevreleyen sürüngenler evinde ise özellikle yılan türleri ile karşılaşıyorsunuz. Yılan belgesellerine biri olarak en çok ilgimi çeken yerlerden birinin bu ev olduğunu söyleyebilirim.

Kuş Kafesi

Hayvanat bahçesinin bir diğer ilgi çeken yeri ise kuş kafesi. 400 metrekare alanda yaklaşık 30 metre yüksekliğinde olan bu kafes içinde kuşların özgür bir biçimde uçmalarına olanak tanıyan boşluk da bulunuyor. Burada 90 farklı türden 1000 civarında kuş barınıyor.

Papağan

Kuş Kafesi
Kuş kafesinde 1000 civarında kuş yaşıyor.

Yalnız burada dikkatimizi çeken olumsuz bir durum var, o da kafesin ışık geçirmeyen camlarla kaplanmış olması. Bunun da kuşların kemik gelişimi için önemli bir gereksinim olan ve güneş ışıklarından alabildikleri “d vitaminini” almalarına engel olduğunu düşünüyoruz.

Flamingo
Flamingolar da hayvanat bahçesinde görülebilecek türler arasında bulunuyor.

Safari Park

Safari Park
Safari Park

Türkiye’nin ilk safari parkı konumunda bulunan bu alan, 2015 yılının 23 Nisan’ında açılmıştır. Hayvanat bahçesinin son kısmında bulunan kapının ardındaki bu alanda karaca, ceylan, geyik, dağ keçisi gibi pek çok hayvan bulunuyor.

Safari Park
Turist otobüsleri ile 10 dakikalık bir tur sizi bekliyor.

Kapının hemen girişindeki sizi karşılayan açık tur otobüsleri sırasıyla ziyaretçileri bu alan içinde keyifli bir safari gezisine çıkarıyor.

Safari Park
Safari Park

Hayvanları doğal yaşamı içinde gözlemlemenize olanak tanıyan bu gezi yaklaşık 10 dakika sürüyor. Bu tur için ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Akvaryum

Akvaryum
Akvaryum

Deniz ve tatlı suda yaşayan 82 türden 3250 balık hayvanat bahçesinin akvaryum bölümünde bulunuyor. Hayvanların yaşaması için toplamda 450 ton su kapasitesine sahip 3 adet deniz ve 18 adet tatlı su akvaryumu mevcut.

Akvaryum
Akvaryum

Akvaryumun olduğu bina 12.000 metrekarelik bir alanda kurulu.

Kelebek Dünyası

Bir diğer merak ettiğimiz yerlerden biri olan hayvanat bahçesinin bu kısmı da ne yazık ki kapalıydı. Biz gene de bir umut kapısına kadar gittik ancak kapısına kilit vurulmuştu. Açık olmasını çok isterdik.

Zooloji ve Doğa Müzesi

Müze girişi
Müze kapalıydı ama en azından önünde bir fotoğraf çekelim dedik.

Hayvanat bahçesinde en merak ettiğimiz yerlerden biri burasıydı ancak gittiğimiz tarihte ne yazık ki burası ziyarete kapalıydı. Edindiğimiz bilgilere göre milyonlarca yıl öncesinde yaşamış ve günümüzde nesli tükenmiş olan hayvanlara ait pek çok bilgiye bu müze içinde ulaşabiliyor(muşuz).

3. Ziyaret Saatleri

Gaziantep Hayvanat Bahçesi tatil günleri, resmi tatiller, hafta sonları ve bayram günlerinde de ziyaret edilebilmektedir. Nisan ve eylül ayları arasındaki yaz döneminde 09:00-18:00 saatleri arasında; ekim ve mart aylarında ise 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Ziyaret saatlerinde değişiklik olma ihtimaline karşın ziyaret etmeden önce hayvanat bahçesinin internet sitesini incelemenizde fayda var.

4. Giriş Ücreti Ne Kadar?

Gaziantep Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi girişi için öncelikle araç başı 3₺ mesire alanına giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Ardından aracınızla yaklaşık 1 kilometrelik bir yolculuğun ardından hayvanat bahçesinin önündeki otoparklara ulaşıyorsunuz. Hayvanat bahçesinin çok geniş bir otoparka sahip olduğunu ve otopark için herhangi bir ücret talep edilmediğini belirtelim. Giriş kapısının önündeki gişeden biletinizi alıyorsunuz. Bilet ücretleri tam bilet için 7₺ olarak belirlenmiş. Eğer öğrenci kimliğiniz varsa 3,5₺ giriş ücreti talep ediliyor. 6 yaşına kadar olan bebeklerden ve çocuklardan ise ücret alınmıyor.

Not: Verdiğimiz ücretlendirme bilgileri 2019 yılının temmuz ayı itibariyle görülen güncel fiyat bilgileridir.

5. Gaziantep Hayvanat Bahçesi Nerede?

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, şehir merkezinin 11 km. dışında bulunuyor. Şahinbey ilçesine bağlı Yamaçlı Mahallesi’nde bulunan bahçe, Burç Ormanları içinde doğa ile iç içe bir konumda bulunmaktadır. Daha açık bir tarif isterseniz Gaziantep Üniversitesi ile yan yana olduğunu bilmenizde fayda var.

6. Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne Nasıl Gidilir?

Kendi aracınızla: Biz kendi aracımızla Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret ettikten sonra Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gittik. Yol üzerinde sizi yönlendiren tabelalar olduğu için hayvanat bahçesine ulaşım konusunda pek sorun yaşamıyorsunuz. Üniversite Bulvarı’ndan ilerlediğiniz takdirde bulvarın sonundan sağa dönerek hayvanat bahçesine ulaşabilirsiniz.

Otobüsle: Dilerseniz düzenli aralıklarla kalkan B 10 numaralı otobüsleri kullanarak da Gaziantep Hayvanat Bahçesi için ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Balıklı’dan kalkan bu otobüsler Yeşil Su, Kırkayak, Antep Lisesi, Ordu Caddesi, Bin Evler ve Üniversite güzergahını takip etmektedir. Hattın otobüs saatleri için burayı tıklayabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak isteyenler için telefon numarasını da aşağıya ekleyelim:

Telefon : 0342 360 58 40-41-42-43-44-45

pinGaziantep Hayvanat Bahçesi ile ilgili söyleyebileceklerimiz şimdilik bu kadar… Bizim görüşümüz burasının ülkemiz ve dünya standartları göz önüne alındığında hayvanat bahçelerini ziyaret etmeyi sevenlerin görmekten memnun olabileceği yerlerden. Burayı görmek isteyenlere şimdiden keyifli bir gezi geçirmelerini diliyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin