Galler’de Ne Yenir? | Gallerli 15 Özel Tat

Galler’e bir gezi mi planlıyorsunuz? O halde Galler mutfağı hakkında detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Ülkede Britanya’nın en geleneksel yemeklerinden eklektik lezzetlere kadar çok geniş bir yemek dünyası sizi bekliyor.

Galler’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Yıllar boyunca Galler, Birleşik Krallık’ta başka hiçbir yerde bulamayacağınız muhteşem manzaralarla ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmayı başarmıştır. Ülke aynı zamanda kısıtlı imkanlarla adeta bir simyacı edasıyla ortaya çıkarılan çok lezzetli yemekleriyle de biliniyor. Yüzyıllar öncesine dayanan Galler mutfağı içinde “Galler’de ne yenir? Ne içilir?” listesi hazırlanırken karadan ve denizden elde edilen malzemelerle hazırlanmış çok çeşitli yemekler bulmak mümkün olabiliyor.

Şimdi artık Galler mutfağını oluşturan farklı lezzetlerle ilgili hazırladığımız listemize birlikte göz atalım isterseniz;

1. Welsh Rarebit

The International Welsh Rarebit Centre (adres ve bilgi)

Welsh Rarebit
Welsh Rarebit

İsminde tavşan kelimesi geçmesine rağmen bu yemeğin yapımında tavşanla ilgili herhangi bir şey kullanılmıyor. Temelde açık bir sandviç olan welsh rarebit üzerinde oldukça lezzetli bir peynir bulunmaktadır. Üzerine de tuz ve tercihe göre toz biber ya da pastırma eklenmektedir ancak yemeğin en bilinen hali sade peynirle yapılan versiyonudur.

2. Glamorgan Sausage

The Elizabethan (adres ve bilgi)

Glamorgan Sausage
Glamorgan Sausage

Leziz bir kahvaltı için vejetaryen lezzet arayışına girenlere enfes peynirlerle yapılmış bu peynir sosislerini mutlaka “Galler’de ne yenir?” listesine dahil etmelerini öneriyoruz. Günümüzde sosislerin yapıldığı glamorgan peynirleri olmadığından sosisler yapılırken artık farklı türde peynirler kullanılmaktadır.

3. Bara Brith

Pen-y-Ceunant Isaf Tea House (adres ve bilgi)

Bara Brith
Bara Brith

Bara brith, genellikle çay ile servis edilen, içindeki baharatlar ve meyve taneleri ile rahatlatıcı bir etkiye sahip bir kektir. İçerisinde en fazla kullanılan malzemelerin başında zencefil ve kuru üzüm gelmektedir. Pek çok yerde yediğiniz birçok kekten çok daha lezzetli bulacağınıza inandığımız bu keki mutlaka denemeniz gerektiğini düşünüyoruz.

4. Lamb Cawl

Tino’s (adres ve bilgi)

Lamb Cawl
Lamb Cawl

Kuzu etiyle yapılan bu yemek, yoğun bir kıvama sahip bir çorba ya da bir yahni olarak değerlendirilebilmektedir. Yemeğin içinde kuzu etinin yanında çeşitli sebzeler eklenmekte ve kısık ateşte ağır bir şekilde pişirilmektedir. Oldukça leziz bir yemek olan lamb cawl aynı zamanda çok besleyicidir. Yemeğin içeriği mevsime göre değişkenlik göstermektedir.

5. Conwy Mussels

Conwy Mussels Co. (adres ve bilgi)

Conwy Mussels
Conwy Mussels

Eğer tatilinizi düzenli bir şekilde planlayabilirseniz bu muhteşem midyelerin tadına bakma fırsatını da yakalayabilirsiniz.

6. Pırasa

Pırasa

Bu sebzeye ayrı bir yer açmak istedik çünkü Galler mutfağının en sevilen sebzelerinin başında pırasa gelmektedir. Galli savaşçılarının geçmişte amblemlerinde bu sebzeyi kullanıyor olması da pırasanın ülke için önemini göstermektedir. Oldukça etli bir sebze olan pırasa ile yerel halk misafirlerine sunabilecek çok çeşitli yemekler ortaya çıkarabilmektedir.

7. Laverbread

Food For Thought (adres ve bilgi)

Laverbread
Laverbread

Bir tür yenebilen deniz yosunu ile hazırlanan laverbread, tuzlu olmasına karşın Uzak Doğu mutfağındaki benzerlerine göre çok daha hafif bir dokuya ve tada sahiptir. Yoğun miktarda demir içerdiği için çok fazla tüketilmesi pek uygun bulunmayan bu deniz yosunları kahvaltılarda ekmeğe sürülerek tüketilmektedir.

8. Crempog

MamGu Welshcakes (adres ve bilgi)

Crempog
Crempog

Galler’in krepi diyebileceğimiz bu lezzet un, süt, yumurta, yağ ve sirke gibi temel malzemelerle hazırlanmaktadır. Fro, pancos ve cramoth olarak bilinen crempog, Galler’deki en eski lezzet tariflerinden biridir ve özellikle bal ile birlikte tüketilmektedir.

9. Sewin wiht Semphire

Birçok deniz ürünü restoranında bu lezzeti bulabilirsiniz. 

Sewin wiht Semphire
Sewin wiht Semphire

Deniz ürünleri ve lezzetli deniz kabukluları konusunda Galler’in en taze malzemelere sahip olması, ülkenin deniz kıyısında olması göz önüne alındığında pek de şaşılacak bir şey değil. Ülkede birçok farklı deniz lezzetinin en başarılı bir şekilde sunulduğunu siz de kendi gözlerinizle göreceksiniz. Somon balığı ile yapılan bu tarif de deniz mahsullerini sevenlerin mutlaka “Galler’de ne yenir? Ne içilir?” listesine dahil etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

10. Bira

Bira

Bira, İngiliz yeme içme kültürünün en önemli unsurlarından biridir. Eğlenirken ve bir şeyler yerken insanlar yanında bira tüketmeyi çok sevmektedir. Ülkenin ulusal bira markası olan “Brains” ise ülkge genelinde en fazla tüketilen biraların başında gelmektedir. Galler’e geldiyseniz yapmanız gereken şeylerden biri kesinlikle bu özel biraların tadına bakmak olmalı.

11. Welsh Cheese

Ülkedeki birçok şarküteride bu lezzetli peynirleri bulabilirsiniz. 

Welsh Cheese
Welsh Cheese

Galler peynir konusunda oldukça iddialı ülkelerden biri. Bunda ülkenin çayırlarında mutlu bir şekilde otlarken göreceğiniz ineklerin etkisi elbette çok büyük. Çedar, keçi peyniri, inek peyniri ve çok daha fazlasını bu ülke sınırları içinde tadabilirsiniz ancak bu peynirlerin en güzeli ise kesinlikle lezzet ödülüne sahip bir peynir olan snowdonia peyniridir.

12. Cockles

Swansea Market (adres ve bilgi)

Cockles

Söylemesi çok eğlenceli bir kelime olan bu yemek, çok iştah açıcı görünmese de denedikten sonra fikrinizi değiştirecek kadar başarılı bir lezzettir. Cockles, Galler kıyılarında bulunan küçük boyutlardaki bir istiridyedir ve publarda ve restoranlarda atıştırmalık olarak bulabileceğiniz çok popüler bir deniz ürünüdür.

13. Dondurma

Joe’s Ice Cream (adres ve bilgi)

Dondurma

Belki de bir ülkede görüp görebileceğiniz en fazla dondurma dükkanına Galler’de rastlayabilirsiniz. Hazırlanan bu el yapımı dondurmalar belki de hayatınızda yediğiniz en güzel dondurmalar listesine girebilir.

14. Cin & Tonic

Cin

Galler’de cin çok sevilen bir alkollü içecektir. Gittiğiniz neredeyse bütün bar, pub veya restoranda çok başarılı cin tonic kokteyllerini deneyebilirsiniz. Ülkede çok çeşitli aromalara ve tatlara sahip 30’dan fazla cin türünü bulabilirsiniz.

15. Afternoon Tea

Pier 64 (adres ve bilgi)

Afternoon Tea

İngiltere’de ikindi saatlerinde çay içme geleneği Galler’de de kendisine yer buluyor. İnsanların dinlenmek için kendilerine ayırdığı bu zaman diliminde çay eşliğinde çeşitli kurabiyeler ve pastalar yiyerek güne güzel bir mola vermeyi tercih etmektedir.

Umarız listemizi büyük bir keyifle takip etmişsinizdir. Kaçırdığımız diğer Gal yemeklerini de duymak isteriz. Bunun için “Galler’de ne yenir? Ne içilir?” listemize dahil edilmesini istediğiniz lezzetleri bize yorum kısmından yazmayı ihmal etmeyin.

*Galler hakkında daha geniş bilgilere ulaşmak isterseniz, ülke hakkında hazırladığımız bütün yazılar için Galler gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin