Gabon’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Tarihi Nokta

Etkileyici doğal güzelliklere sahip Gabon’un tarihi yönünün de sizi kendisine hayran bırakacağından emin olabilirsiniz.

Gabon’un Meşhur Tarihi Yerleri

Gabon hakkında; %11’den fazla bir bölümü milli park ilan edilen Gabon, özellikle doğal yaşamı seven gezginler için yağmur ormanları ve vahşi yaşamla kaplı muhteşem bir tatil yapma imkanı sunuyor. Ülke Afrika kıtasında bulunuyor ve bölgenin en yenilikçi ve iç açan destinasyonların başında geliyor.

Gabon’un en ünlüleri; Gabon deyince akla ilk gelen yerlerin başında Libreville ve Port Gentil gelmektedir. Bu yerler dışında Gabon’un tam bir keşfedilmemiş bir cennet olduğunu söylememiz mümkün.

Gabon gezi tavsiyesi; Gabon’u ziyaret etmişseniz Libreville şehri mutlaka gezinizin ana gündemi olmalıdır. Özellikle Gabon’daki muhteşem doğal güzelliklerin bol bol tadını çıkarmanızı öneriyoruz. Loango Ulusal Parkı, Pongara Milli Parkı, Fernan Vaz Lagünü, İvindo Ulusal Parkı, Makokou ve Kongou Şelaleleri gibi birbirinden muhteşem yerleri mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Tabi bölgesel yemek kültürünü tatmayı da ihmal etmemeniz gerektiğini de belirtelim.

Gabon gezisi sırasında kullanılabilecek mobil uygulamalar; Gabon’a bir turist olarak gitmek istediğinizde bir telefon uygulaması olan Maps of Gabon uygulamasını indirerek ülkedeki ulaşımınızı çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilir ve gitmeniz gereken yerlerin konumlarını daha sağlıklı bir şekilde bulabilirsiniz.

Antik Kentler

1. Lastoursville Mağaraları (Lastoursville Cave)

Lastoursville Cave

Bu mağaralar, 90 kilometre genişliğine sahip kasabaya yayılmıştır ve 35 tane bu mağaralardan bulunmaktadır. Bu mağaralardan en önemlileri ise Paoun Mağarası , Lastourville Mağarası , Kessipougou Mağarası , Grotte de Mbenalatembe , Grotte de Lebamba ve Ngoiringomo Mağarası isimlerine sahip altı adet mağaradır.

50 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağaralar yaklaşık 7000 yıldır insanlar tarafından çeşitli ritüeller için kullanılmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen mağaraları civarda bulabileceğiniz rehberler eşliğinde ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Konumpin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Her gün gün kararana kadar ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

2. Rock Art

Rock Art

Gabon’da görülmesi gereken tarihi yerler arasına kayalara oyulmuş bu etkileyici çizimleri de eklemek gerekiyor. Ogooue Vadisi içinde bulunan bu kayadan sanat eserleri ilk kez bölgede uranyum araştırmaları yapan bir madencilik şirketi olan Franceville tarafından keşfedilmiştir. Bölgede şu anda 1000’den fazla kumdan kayalara oyulmuş figürün bulunduğu belirtilmektedir. Tarihçiler bu motiflerin geçmişte bu kentte verimlilik, ölüm gibi çeşitli törenler için kullanılmış olabileceğini belirtmektedir. Simgelerin sırlarının ortaya çıkarması için çalışmalar hala devam etmektedir.

  • Adres: Ogooue Vadisi
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü gün batımına kadar ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

Müzeler

3. National Museum of Arts and Traditions

Musee des Arts et Traditions du Gabon

Burası kabile el sanatları üzerine ziyaret edebileceğiniz ülkedeki önemli noktalardan biri. Müze içinde büyük bir maske koleksiyonu ve taş oymacılığı koleksiyonu ziyaretçilerini beklemektedir. Ayrıca müzede gerçekleştirilen çeşitli sergiler ve kültürel etkinlikler turistlerin en popüler Gabon geleneklerini yakından tanımaları için çok iyi birer fırsattır.

  • Adres: Konum pin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi-Pazar 10:00-17:30
  • Giriş Ücreti: 1000 CFA (Yaklaşık 10 ₺), eğer rehberli turlara katılmak isterseniz 2000 CFA (Yaklaşık 20 ₺) ücret ödemeniz gerekmektedir.

4. Museum Albert Schweitzer

Museum Albert Schweitzer

Hayatını insanlara yardım etmeye adayan bir insan olan doktor Albert Schweitzer’e dair bu müze, insanlık üzerine büyüleyici bir yolculuğa çıkmak için Gabon’da mutlaka görülmesi gereken müzeler arasında bulunuyor. Doktorun evinde kendisinin bıraktığı muhteşem bir etik miras ziyaretçileri kendisine hayran bırakmayı başarıyor.

  • Adres: Konum pin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Müze haftanın 7 günü 09:00-12:00 ve 14:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Ancak müze yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı olabildiği için telefon etmenizde fayda olacaktır.
  • Giriş Ücreti: Yetişkinler için 2€ giriş ücreti talep edilmektedir.

Dini Yapılar

5. St. Marie Cathedral

St. Marie Cathedral

İlk Hristiyanların Gabon’a ulaştığı zaman inşa edilen St. Marie Cathedral, bu dini topluluk için önemli bir mimari yapı ve ibadet merkezi olmaya devam ediyor. 1958 yılında inşa edilen Sainte-Marie Katedrali, 1843 yılında Fransız donanması tarafından inşa edilmiş ilk kale olan d’Aumale Kalesi’nin yerine inşa edilmiştir. Gabon’daki dini yaşamı keşfetmenin en güzel yollarından birinin bu kiliseyi ziyaret etmek olduğunu söyleyebiliriz.

  • Adres: Konum pin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 08:30-18:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

6. Cathedrale Saint Pierre

Cathedrale Saint Pierre

Kendisine has, sivri bir çatıya sahip olan Cathedrale Saint Pierre, bu özelliği ile ülkenin en dikkat çekici mimari ve dini yapılarından biri olmayı başarıyor. Dilerseniz içerisini de ziyaret edebilir ve dini bir etkinliğe tanıklık da edebilirsiniz.

  • Adres: Konum pin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 08:30-18:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

7. St. Michel Kilisesi

St. Michel Kilisesi

Libreville için önemli bir yapı olan St. Michel Kilisesi, 31 metre yüksekliğe sahip ahşap oymalı sütunuyla şehre gelenlerin yoğun bir şekilde ilgi gösterdiği yerlerin başında gelmektedir. Gabon’un en önemli tarihi yerleri arasında bulunan bu kilisedeki sütunları kör bir adamın oyduğu rivayet edilmektedir. Oldukça sanatsal olan bu sütunlar büyük bir özenle korunmaktadır. Yapıdaki sanat eserlerinde Afrika sanat tarzının önemli yansımalarını görmek mümkün olabilmektedir.

  • Adres: Konum pin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Gün batımına kadar ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

8. Hassane Camii (Hassan II Mosque)

Hassan II Mosque

Ülkenin en büyük ve dünyanın 13. en büyük camisi olarak kabul edilen Hassane Camii, Gabon’un mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Cami 1983 yılında açılmıştır. Etkileyici dini motiflerle süslenmiş 40 metre yüksekliğindeki minaresi onun en önemli özelliklerinin başında gelmektedir. Minarenin tepesinde ise Mekke’yi gösteren bir lazer ışığı bulunmaktadır. Mavi mermer, bronz, titanyum ve granit gibi malzemelerin kullanıldığı cami, tam bir görsel şölen sunmaktadır. 100 binden fazla kişinin aynı anda ibadet edebildiği caminin içi ise 56 adet avize ile aydınlatılmaktadır.

  • Adres: Konum pin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Gün batımına kadar ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

9. Notre dame de Lourdes

Notre dame de Lourdes

Şehrin tepe konumlarından birinde ye alan Notre dame de Lourdes, gerek yerli Katolikler gerekse turistler için sıklıkla ziyaret edilen Gabon tarihi yerler listesinin önemli dini yerleri arasında bulunmaktadır. Girişe yaklaştığınızda mavi ve beyaz tonlara sahip cephe oldukça dikkat çekicidir. Kilisenin iç kısmı da ziyaretçileri kendisine çekmektedir.

  • Adres: Konumpin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Gün batımına kadar ziyaret edilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

Tarihi Yapılar ve Eserler

10. Palais Presidentiel

Palais Presidentiel

Görkemli bir mimariye sahip olan Palais Presidentiel, 1970’li yıllarda ülkenin başkanı olan Bongo tarafından yaptırılmıştır. Ülke ve Libreville halkı bu muhteşem mimari eserle gurur duysa da ne yazık ki halkın içeriye girmesine müsaade edilmediğinden sarayı dışarıdan seyretmekle yetinmeniz gerekmektedir.

  • Adres: Konum pin emoji
  • Ziyaret Saatleri: Günün her saati dışarıdan seyredilebilir.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz

Gabon Gezisinde Kullanabileceğiniz Kartlar ve Biletler

Gabon gezisi esnasında mutlaka yanınızda bir adet cep telefonu bulundurmanızda ve bir SIM kart takarak iletişim için kullanmanızda fayda olacaktır. Bu yöntem sevdiklerinizle ve acil durumlarda gerekli olan kişilerle iletişim kurmanın en sağlıklı yoludur.

Özellikle doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Gabon’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler hakkında hazırladığımız listemizde ülkenin önemli tarihi noktaları hakkında bilgilere yer vermeye çalıştık. Eğer yazımızda eksik olduğunu düşündüğünüz yerler varsa bunları bizimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin