Kafkasya’nın henüz genç sayılabilecek ülkelerinden olan Ermenistan’ı görülmesi gereken noktalarıyla sizleri bekliyor.
Türkiye’nin doğudaki komşausu olan Ermenistan’ın kültürel ve tarihi noktaları hakkında detaylı bilgiye Ermenistan gezilecek yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz.
#1 Ermenistan Gezilecek Yerler
Listemizin ilk sırasında;
1- Sevan Gölü
Kafkasya’da bulunan en büyük göller arasında olan Sevan Gölü, Ermenistan halkının ve turistlerin uğrak noktalarından biridir. Dağların arasında bulunana Sevan Gölü sahip olduğu tatlı ve temiz suyu sayesinde şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin ilk uğrak noktası oluyor.
Göl çevresindeki dağlara karşı uzanmak isterseniz, göl çevresinde var olan plajlarda uzanıp muhteşem manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca Sevan Gölü çevresinde bulunan otellerde konaklayıp, sabah gözlerinizi muhteşem göl manzarasına karşı açabilirsiniz.
2- Hor Virap Kilisesi
Ermenistan halkı için önemli bir dini merkez olan Hor Virap Kilisesi,17.yüzyılda inşa edilmiştir. Karabağ Yolu’nun üzerinde bulunana kilise günümüzde birçok düğüne ve törene ev sahipliği yapmaktadır.
Kurban kesimleri için tercih edilen kilise içerisinde bir kuyu bulunmaktadır. İnanışa göre Ermenistan’a Hristiyanlığı yayan Aziz Gregor bu kuyuda 14 yıl yaşamıştır. Birçok açıdan kutsal sayılan kiliseyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.
3- Temple of Garni
Ermenistan’ın Hristiyanlık öncesi yapılarından olan Garni Tapınağı şehrin en önemli turistik noktalarından biridir. Güneş tanrısı Mihr adına yapılmış olan yapı Kral Tiridates’in isteği üzerine inşa edilmiştir. İçerisinde Yunan yazıtlarını da görebileceğiniz Garni Tapınağı’nı dilediğiniz her gün ziyaret edebilirsiniz.
**Yunanistan gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
4- Tatev Monastery
Vorotan Nehri’nin kıyısında bulunana Tatev Manastırı, bulunduğu muhteşem konumdan Zangezur Dağları’na bakıyor. Şehrin kültürel ve tarihi mirasını yansıtan Tatev Manastrı’nı görmenizi öneriyoruz.
5- Wings of Tatev
Hemen üstte bahsettiğimiz Tatev Manastırı’nı ziyaret etmek istiyorsanız Tatev Kanatları’nı kullanmak zorundasınız. Ülkenin en uzun havadan tramvayı olan Tatev Kanatları,18 milyon dolara yapılmıştır.
Ülkenin merkezi noktalarından Tatev’e ulaşım imkânı sağlayan kanatlar saate 37 km’lik hızla gidiyor. Dünyanın en uzun duraksız teleferiği olarak Guinness’e girmeyi başarmış olan Tatev Kanatları’yla küçük bir seyahate çıkmadan dönmemelisiniz.
6- Komitas Müzesi
2015 yılında açılan Komitas Müzesi, Ermenistan’ın en önemli sanat merkezlerinden biridir. İçerisinde konser salonu, sergiler, koleksiyon salonları, araştırma stüdyosu bulunan müzede, Ermeni rahip Komitas’ın dini ve müzikal eserlerini inceleyebilirsiniz. Müzeyi Çarşamba günleri dışında 10.00-16.30 saatleri arasında gezebilirsiniz.
7- Hağpat Manastırı
Kraliçe Khosrovanuysh tarafından kurulmuş olan Hağpat Manastrı, 976 yılında kurulmuştur. Hağpat kentinden bulunan manastır Orta Çağ döneminde kurulmuş ve Ermenistan’ın en eski tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Günümüze kadar gelmeyi başarmış olan kiliseyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.
8- Goşavank
Ermenistan’ın Goş kasabasından bulunan Goşavank Manastırı, günümüzde dini önemini kaybederek ülkenin önemli turistik mekânlarından biri haline gelmiştir. İran ve Türkiye’den birçok göç alan bu kasabada bulunan manastır, bazı hasarlar alsa da günümüze kadar tek parça ulaşmayı başarmıştır.
9- Sanahin Manastırı
10.yüzyılda kurulmuş olan Sanahin Manastırı, eski mimari özelliklerini korumasıyla dikkat çekmektedir. Şehrin en önemli noktalarından biri olan Sanahin Manastırı, kelime anlamıyla ‘’daha yaşlı’’ anlamına gelmektedir.
Birçok açıdan ülkedeki diğer manastırlarla benzerlik gösteren Sanahin’in mimarisi göz doldururken, bulunduğu noktadan izleyebileceğiniz muhteşem manzara da artı özelliklerinden biridir.
10- Dilijan National Park
Ermenistan’ın en büyük ulusal parklarından olan Dilijan Parkı, yeşilliğin ve temiz havanın bol olduğu şehrin en güzel noktalarından biridir.
240 kilometrelik alanı kapsayan ulusal parkta, farklı bitki çeşitlerini görebilir muhteşem orman manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Parkı dilediğiniz her gün 09.00-23.30 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.
11- Zoratlar Karer
Arkeolojik sit alanı sayılan Zoratlar Karer, turistik gezilerde daha çok ‘’ Ermeni Stonehenge ‘’ olarak anılmaktadır. 7 hektarlık bir alanı kaplayan taşların tarihinin Stonehenge’den 3.500 yıl daha eski olduğu düşünülüyor. Bu antik taşların 0,5 ve 3 metre arasında olup ağırlıkları 10 tondur.
Yıllar içerisinde doğal afetlerden etkilenmiş olan taşlar yine de günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Zoratlar Karer’i dilediğiniz her gün 24 saat gezebilirsiniz.
12- Erebuni Kalesi
Erivan’ın isim babası olduğu düşünülen Erebuni Kalesi, arkeologlar tarafından araştırılan ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen noktalar arasında yer alıyor.
Erivan yakınlarında ziyaret edebileceğiniz kale, duvar resimleriyle dikkat çekiyor. Urartu Dönemi’nde kalan kaleyi seyahatiniz esnasında görmenizi öneriyoruz.
**Erivan gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.