Dortmund’da Ne Yenir? | Dortmundlu 10 Özel Tarif

Dortmund lezzet avcısı gezginler için Almanya’nın önemli destinasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. Şehirde hem bütçe dostu hem de gurme mideleri memnun edecek pek çok mekanda çok özel lezzetler saklı duruyor.

Dortmund’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Klasik bir Alman şehri olan Dortmund, diğer şehirlerden çok farklı şeyler sunmasa da birçok tipik Alman lezzetini bu şehirde tatmak mümkün olabilmektedir. Bu da “Dortmund’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenler için Alman mutfağını daha yakından fırsatını bulmak anlamına gelmektedir.

Dortmund’a gelenler domuz eti başta olmak üzere çeşitli çorbalar, patateslerle hazırlanmış çok lezzetli yemekler ve garnitürler, çok özel balık yemekleri ve daha birçok farklı yemek deneme imkanına sahip olacaktır. Üstelik bu yemekleri sadece şehirdeki lüks restoranlarda değil, şehri dolaşırken sokaklarda karşılaşacağınız kiosk tarzındaki tezgahlarda deneme imkanına sahip olabileceksiniz. Hamur işlerinin de yoğun olarak tüketildiği Dortmund’da pek çok fırın bulunuyor ve bu fırınlar aynı zamanda birer cafe gibi hizmet verdiğinden tasarım anlamında da oldukça şık olmaktadır.

Haydi öyleyse artık en bilinen Dortmund yemekleri hakkında hazırladığımız listemize geçelim;

1. Şnitzel

Pfefferkorn (adres ve bilgi)

Şnitzel
Şnitzel

Şnitzel bir Alman lezzeti değil, Avusturya mutfağından bir yemek olduğunu söylediğinizi duyar gibiyiz. Evet, öyle olabilir ancak Alman şehirlerinde de bu lezzeti çok başarılı bir şekilde yapıldığını da kabul etmeliyiz. Dortmund’da da karşımıza çıkabilen bu lezzet yanında güzel bir içecekle çok doyurucu ve keyifli bir öğlen yemeğine dönüşebilmektedir.

2. Sosisli Sandviç

Bu sosisli sandviçleri şehri turlarken karşınıza çıkan küçük tezgahlardan satın alabilirsiniz.

Sosisli Sandviç

Sosis, Almanya’da çok yaygın olarak tüketilen et ürünlerinin başında gelmektedir. Eğer herhangi bir Almana şehrinde hangi yiyeceğin mutlaka yenmesi gerektiğini sorarsanız size muhtemelen sosisli sandviç cevabını verecektir. Bunda ülkenin sosis konusunda oldukça iddialı olmasının ve sosisli sandviçi hazırlamak kadar yemenin de çok pratik olmasının payı çok büyük elbette. Ha bir de sosisli sandviçin bira ile muhteşem bir ikili oluşturması da çok önemli bir etken.

3. Dondurma

Eiscafe La Luna (adres ve bilgi)

Dondurma

Sıcak bir Dortmund gününde şehirde gezinen bir gezgini en mutlu edecek şeylerden biri kesinlikle birkaç top leziz dondurma olacaktır. Dortmund’da İtalyan usulü yapılan dondurmalar gerçekten çok lezzetli ve kesinlikle “Dortmund’da ne yenir? Ne içilir?” listenize dahil etmeniz gereken şeyler arasında bulunuyor.

4. Bira

Dortmund’da lezzetli bir bira için herhangi bir cafeye ya da bara uğramanız yeterli.

Dortmund ve Bira
Dortmund ve Bira

Biradan bahsetmeden de olmaz. Kimi ülkelerde sadece basit bir alkollü içecek olan bira, Alman şehirlerinde adeta su yerine içilen, hayatın vazgeçilmez parçalarından biri olarak değerlendirilmektedir. Dortmund’da da çok lezzetli biraların tadını çıkarabilir ve gezinizi daha keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.

5. Roasted Currywurst

Wurst Willi (adres ve bilgi)

Roasted Currywurst
Roasted Currywurst

Dortmunda özellikle sosisle hazırlanan sokak lezzetleri çok yaygın ve sevilen bir gelenek. Caddelerde bulunan büfelerde hazırlanan kızarmış currywurst sosisleri de ziyaretçilerin çok beğenerek tükettiği Dortmund yemekleri arasındadır. Birkaç euroya satılan bu kızarmış sosislere talep oldukça fazladır ve hazırlanan tabaklar sıcak bir şekilde hızlıca tüketilmektedir. Dileyen misafirler farkını ödeyerek sosislerinin yanında sebzelerden oluşan garnitür ve sos da satın alabilmektedir.

6. Meyveli Turtalar

Cafe Scrhader (adres ve bilgi)

Meyveli Turta

Dortmund’da doyurucu et yemeklerinin yanı sıra çok leziz hamur işleri de bulmak mümkün. Şehirde en çok tercih edilen tatlıların başında ise armut, elma, vişne gibi çok çeşitli meyvelerle hazırlanmış olan meyveli turtalar geliyor. Turtalar başta tarçın olmak üzere çok güzel kokan baharatlarla harmanlandığından yerken insanın burnuna gelen muhteşem kokular da lezzetinin yanında bonus oluyor.

7. Sauerbraten

Steakhouse Rodizio (adres ve bilgi)

Sauerbraten
Sauerbraten

Et yemekleri Dortmund’da çok seviliyor. Dana etinden hazırlanan sauerbraten ise şehirde en fazla tercih edilen et yemeklerinin başında geliyor. Etin lezzeti ise çeşitli baharatlarla hazırlanan karışım içinde birkaç günlük bir marine işleminden geçmesinden gelmektedir. Biraz ağır bir yemek olduğu için yerli halk bu yemeği genellikle öğle yemeği zamanında yemeyi tercih etmektedir.

8. Patates Kızartması

Neredeyse her yerde patates kızartması bulabilirsiniz. 

Patates Kızartması

Bira ile en çok özdeşleştirilen yiyeceklerden biri olan patates kızartması, Dortmund’da özellikle birayla çok fazla tüketilmektedir. İnsanlar barlarda birayla birlikte patates kızartması söyleyerek, bu lezzeti sohbet eşliğinde yemeyi çok sevmektedir. Fazla iştahınız yoksa patates kızartması sizin için muhteşem bir atıştırmalık olabilir. Tabi yanına lezzetli bir Alman birası söylemeyi de ihmal etmeyin.

9. Pumpernickel

Bu ekmeği şehirdeki hemen her restoranda bulabilirsiniz. 

Pumpernickel
Pumpernickel

Geleneksel bir çavdar ekmeği olan pumpernickel, çavdar unundan yapıldığından dolayı oldukça sağlıklı bir ekmek türüdür. Orijinal Alman tarifine göre yapılan bu ekmek raf ömrünün uzun olması nedeniyle de çok fazla tercih edilmektedir. Hatta iyi saklama koşullarında bu ekmeğin iki yıla kadar tazeliğini koruduğu bile söylenmektedir.

10. Patates

Kartoffelpuffer
Dortmund’da patatesle yapılan bir çok yemek bulunduğunu göreceksiniz.

Patatesi ayrı bir maddede anlatmadan olmazdı. “Dortmund’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu için sayısız patates yemeği sayılabilir. Listemize de aldığımız patates kızartması bunlardan biri ancak bunun dışında kartoffelpuffer ismi verilen patatesli pankek, kartoffelklöße isimli patates köftesi, patates salatası, patates çorbası ve daha birçok farklı lezzet ziyaretçileri bekliyor.

Dortmund’un en popüler yiyecek ve içeceklerinden oluşan “Dortmund’da ne yenir? Ne içilir?” listemiz burada son buluyor. Şayet sizin de listemize eklemek istediğiniz maddeler varsa bunları bize hemen yorum olarak yazabilirsiniz. 

pinDortmund’un mutlaka görülmesi gereken yerleri hakkında hazırladığımız “Dortmund gezilecek yerler” listemize göz atmayı da ihmal etmeyin. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin