Cordoba’da Ne Yenir? | Cordoba’ya Özgü 12 Lezzet

566Bugün sizlerle İspanya’nın özel şehirlerinden biri olan Cordoba’da mutlaka denenmesi gereken lezzetler hakkında keyifli ve iştah açıcı bir liste hazırladık.

Cordoba’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Cordoba’da ne yenir? Ne içilir? listesi hazırlanırken en çok et yemeklerine yer vereceğimizi biliyorduk ve öyle de oldu. İşin özü şu ki özellikle et yemeklerini seven kişiler Cordoba’da çok keyifli lezzet denemeleri yapabilecek. Dilerseniz lafı dolandırmadan şehrin en özel lezzetlerine bir göz atalım;

1. Salmorejo

El Rincon de Carmen (adres ve bilgi)

Salmorejo
Salmorejo

Gespaço ile yakından bir ilişkisi bulunan salmorejo, Cordoba’daki en meşhur lezzetlerinden biridir. Oldukça yoğun  bir kıvama sahip olan bu çorba, bölge halkının çok gurur duyduğu yemeklerden biridir. Çorbanın tarifi adeta İspanyol mutfağının sadeliğini yansıtıyor. Çorbanın hazırlanışında domates, sarımsak, ekmek, zeytinyağı, tuz ve sirke kullanılmaktadır. Bu arada aramızda kalsın ama şu anda bu çorbanın en önemli malzemesi  konumunda olan domates aslında orijinal tarifte yoktu.

2. Rabo de Toro

El Caballo Rojo (adres ve bilgi)

Rabo de Toro
Cordoba’da zengin bir rabo de toro tatmak bir zorunluluktur.

Geçmişi İspanya’daki boğa güreşlerine dayanan rabo el toro günümüzde Cordoba’nın en popüler yiyecekleri arasında bulunuyor. Boğa güreşlerinin ardından kesilen hayvanların en az et çıkan kuyruk, kulak, ayak gibi kısımları fakir halka dağıtılırdı. Tabi bunlardan biri olan kuyruk kısmı, maharetli ev hanımları sayesinde mükemmel bir lezzete dönüştü. “En sevilen İspanyol yemeklerinden birinin haşlanmış boğa kuyruğu olduğunu söylediğimizde çoğu kişinin garip bakışlar atacağını biliyoruz. Bu durum bir nebze anlaşılır olsa da lezzet olarak oldukça üst düzeyde bulunan bu tabak belki sizin de favori lezzetiniz olabilir. Bu lezzetin sırrı ise öküz kuyruğunun özel bir kırmızı şarap sosunda uzun süre marine edilmesinde yatmaktadır. Ortaya ise çatalınızı batırdığınız anda dağılan yumuşacık bir et çıkmaktadır.

3. Flamenquin

Cafe-Bar Hermanos Bonillo adres ve bilgi)

Flamenquin
Flamenquin

Bir Cordobalı için derin bir kapta yağda kızartılmış domuz etinden daha iyi bir yemek olamazdı herhalde. Bu yüzden eğer domuz eti konusunda hassasiyetiniz yoksa flamenquin mutlaka “Cordoba’da ne yenir? Ne içilir?” listenizde bulunmalı. Yemek yapılırken domuz filetosu kullanılmaktadır.

4. Berenjenas Con Miel

La Fragua (adres ve bilgi)

Berenjenas Con Miel
Muhteşem bir komBerenjenas Con Miel

Çıtır çıtır kızarmış patlıcan ve balın birleşiminden ortaya çıkan berenjenas con miel, garip bir şekilde muhteşem bir uyum gösteriyor ve ortaya süper bir lezzet çıkıyor. Yoğun bir bal çeşidiyle hazırlanan bu lezzet, Cordoba’daki pek çok restoranın menüsünde kesinlikle olması gereken lezzetlerden biri olmayı başarmış durumda.

5. Pinchos Marunos

El Tema (adres ve bilgi)

Pinchos Marunos
Pinchos Marunos

İspanyol mutfağının kebabı olarak nitelendirebileceğimiz pinchos marunos, yoğun baharat lezzetini sevenler için Cordoba’dan ayrılmadan önce mutlaka denenmesi gereken yemeklerden biridir. Domuz etleriyle hazırlanan çöp şişler kimyon, kişniş, zerdeçal, kırmızı biber ve daha birçok farklı baharatla harmanlanmakta ve ateş üzerinde pişirilmektedir.

6. Caracoles

Caracoles Los Patos (adres ve bilgi)

Caracoles
Caracoles

Şubat ayının sonlarında yakalanan salyangozlar, şehrin birçok noktasında kurulan tezgahlarda et suyunda pişirilerek satılmaktadır. Türk yemek kültürüne biraz uzak kalan bu lezzet, Cordoba’da çok sevilmektedir. Cordoba halkı bu yemeğin satıldığı tezgahların başında toplanmakta ve bu sıradışı yemek kovasının keyfini sürmektedir. Şayet yeni tatlar arıyorsanız caracoles mutlaka denemeniz gereken şeylerden biri.

7. Tortilla de Patatas

Taberna Bar Santos (adres ve bilgi)

Tortilla de Patatas
Tortilla de Patatas

Dilimize bir çeşit İspanyol omleti olarak çevirebileceğimiz tortilla de patatas da meşhur Cordoba yemekleri arasında bulunuyor. bu basit yemek belki sizin için ilk ısırıkta lezzet cennetinin kapılarını aralamak anlamına gelebilir. Soğan ve patates gibi basit malzemelerle hazırlanan bu lezzeti mutlaka “Cordoba’da ne yenir? Ne içilir?” listenize eklemelisiniz.

8. Churrasco

Restaurante El Churasco (adres ve bilgi)

Churrasco
Churrasco

Her zaman söylediğimiz gibi İspanya et seven kişiler için tam bir cennet. Churrasco da tam bu ifadeye uyan bir lezzet. Genellikle sığır etinden hazırlanan bu yemekte, etin üzerine bir miktar tuz atılmakta ve öylece ızgarada pişirilmektedir. Sonuç ise muhteşem bir et ziyafeti oluyor. Bu yemeğin bazı versiyonlarında et, farklı soslarla birlikte servis edilmektedir.

9. Cogollos Al Ajillo

Bar Seneca (adres ve bilgi)

Cogollos Al Ajillo
Cogollos Al Ajillo

Akdeniz mutfağın çok fazla kullanılan marulu bu sefer bir İspanyol tarifinde görüyoruz. Zeytinyağında kızartılan sarımsaklar marulların üzerine dökülmekte ve ortaya cogollos al ajillo çıkmakta. İşte tarif bu kadar basit. Evet, bu lezzet bir yemek olarak değerlendirilmese de yemeklerin yanında muhteşem bir garnitür olarak sunulmaktadır.

10. Japuta en Adobo

Taberna Casa Salinas (adres ve bilgi)

Japuta en Adobo
Japuta en Adobo

Cordoba deniz kıyısında olmamasına rağmen bazı fantastik deniz ürünlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri japuta en adobo. Bir balık çeşidiyle hazırlanan bu yemek genellikle akşam yemeklerinde tüketilmektedir ve yıl boyunca yenebilmektedir. Bir gün boyunca marine edilen balık kızartılarak afiyetle yenmeye hazır hale gelmektedir.

11. Montilla-Morines Şarabı

Montilla-Morines Wine
Şarap seviyorsanız bu lezzeti mutlaka tatmalı

“Cordoba’da ne yenir? Ne içilir?” listesi oluşturulurken eklenmesi gereken yemekler hakkında çok konuştuk ancak içeceklere pek değinmedik. Çok özel üzümlerle hazırlanan Montilla-Morines Şarabı, yemeklerin yanına en iyi gidecek içeceklerden bir tanesidir.

12. Pastel Cordobes

Taberna Luque (adres ve bilgi)

Pastel Cordobes
Pastel Cordobes

Yemeklerden sonra mutlaka güzel bir tatlı ile final yapmak gerekiyor. Bunun için de Cordoba’nın en meşhur seçimi kesinlikle pastel cordobes oluyor. Bu tatlı Cordoba’da icat edildiğinden bunu şehir dışında bulmak pek mümkün olmuyor. İnce ve yumuşak bir hamur tabana sahip olan pastanın üstünde ise kabaktan bir karışım bulunuyor. Oldukça tatlı olan bu karışımı ilk denediğinizde elma veya armut püresine benzetebilirsiniz ama değil. Siz iyisi mi bir bardak şarap ya da bir fincan kahvenin yanına bu tatlıdan sipariş edin ve keyfinize bakın.

Cordoba’yı daha önce ziyaret ettiniz mi? Peki, Cordoba yemekleri hakkında ne düşünüyorsun? Listemize dahil etmemizi düşündüğünüz tatlar varsa bunları bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

pinPeki, Cordoba’nın görülmesi gereken yerleri hakkında fikriniz var mı? Bunun için hazırlamış olduğumuz Cordoba gezilecek yerler listemize göz atmaya ne dersiniz?

Yorum yapın

Bizi Takip Edin