Burkina Faso’da Ne Yenir? | Yöresel 10 Burkina Faso Lezzeti

Afrika’nın en fakir ülkelerinden biri olmasına rağmen Burkina Faso, huzurun ve barışın hüküm sürdüğü bir coğrafya. Bu coğrafyada bir insanı doyurmayacak kadar az olan bir miktar yemeği bir düzine insan mutluluk içinde paylaşarak tüketebilmektedir. Yazımızda bu güven ve huzur duyulan ülkenin mutfağına ait detaylara yer verdik ve “Burkina Faso’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevaplarını listeledik…

Burkina Faso’da Ne Yenir?

Bakliyat ve pirincin yoğun olarak tüketildiği Burkina Faso mutfağı içinde özellikle tavuk eti çok fazla tercih edilmektedir. Tavuk eti yemeklerin içine konduğu gibi ızgarada pişirilerek de tüketilmektedir. Bunun dışında kırmızı et ve balık da Burkina Faso yemekleri içinde çok defa tercih edilmektedir. Domates ise ülkenin mutfağında en önemli yere sahip olan sebzelerin başında gelmektedir.

Burkina Faso uzun yıllar boyunca Fransızların sömürgesi altında kaldığından Burkina Faso mutfak kültürü Fransızlardan epey etkilenmiştir. ülkede yöresel yemeklerin yanında özellikle Fransız mutfağına ait yiyecekler de bol miktar da tüketilmektedir.

Ülkede yaşayan insanların yarıdan fazlasının Müslüman olması ise ülkede helal gıda bulma konusundaki sıkıntıların en aza inmesini sağlıyor.

Şimdi dilerseniz Burkina “Faso’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevaplarını listeleyelim; 

1. Benga

Benga
Benga

Benga, Burkina Faso geleneksel yemekleri içinde en fazla tercih edilen yemekler arasında bulunuyor. Ülkenin en önemli besin maddelerinden olan fasulye ve pirinçle yapılan bu yemeğe gerek restoranlarda gerekse de sokaklarda rastlamak mümkün olabilmektedir.

2. Riz Gras

Riz Gras
Riz Gras Burkina Faso’nun en geleneksel lezzetlerinin başında gelmektedir.

Domates soslu pilav riz gras da Burkina Faso mutfağı için en temel yemeklerden biridir. Oldukça besleyici ve doyurucu bir yemek olan riz gras, insanların ihtiyacı olan enerjiyi elde etmeleri için bol bol tükettikleri bir yemektir.

3. Kurutulmuş Mango

Mango Kurusu
organik mango kurusu

C vitamini bakımından çok zengin bir tropikal meyve olan mango Burkina Faso yeme içme kültürü içinde kurutularak bolca tüketilmektedir.

4. Yer Fıstığı

Yer Fıstığı
Yer Fıstığı seviyor musunuz? O halde şanslısınız 🙂

Eğer internette “Burkina Faso’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak edip bir araştırma yaparsanız yer fıstığının ülkede çok sevildiğini ve çok fazla tüketildiğini görebilirsiniz. Bu nedenle Burkina Faso’ya geldiğinizde en çok karşılaşacağınız yiyeceklerin başında yer fıstığı gelmektedir.

5. Poulet Telévise

Poulet Telévise
Poulet Telévise

Tüm tavuğun şişlere dizilerek hazırlandığı “tavuk çevirme” olarak tanımlayabileceğimiz bu yemek ülke sokaklarının en çok tercih edilen yiyecekleri arasında bulunuyor. Yerli halkın çok fazla sevdiği bu yemeği siz de Burkina Faso ziyaretiniz sırasında deneyebilirsiniz.

6. Bissap

Bissap
Bissap

Afika Kıtası bitkisel çeşitliliği ile bilinen bir coğrafya. Amber çiçeği de bu topraklarda yetişen bitkilerden biridir. Pek çok derde deva olarak bilinen amber çiçeğinden hazırlanan “bissap” ismi verilen bu bitki çayı ise Burkina Faso’ya gelenlerin mutlaka denemesi gereken geleneksel içeceklerden biridir. Kesinlikle çok seveceğini düşünüyoruz.

7. Brochette

Brochette
Brochette Afrika’nın vazgeçilmez sokak lezzetlerinden biri

Sığır etinden yapılan şiş kebaplar Burkina Faso sokak lezzetleri içinde ilk sıraya oynayan bir lezzet. Kebaplar sığır etinin yanı sıra çoğunlukla tavuk etiyle ve zaman zaman da balıkla da yapılabilmektedir. Tabi etin iyi pişmiş olduğundan emin olmanız faydalı olacaktır.

8. Samosa

Samosa
Samosa

Üçgen şeklinde hazırlanan bu hamur işi Afrika’nın diğer ülkelerinde ve şehirlerinde olduğu gibi Burkina Faso’da da en sevilen atıştırmalık lezzetler arasında bulunuyor. Baharatlarla çeşnilenmiş etle içi doldurulan bu börekler atıştırmalık olduğu kadar birkaç tanesini mideye indirdiğiniz takdirde gayet de bir öğün olarak da değerlendirebilirsiniz.

9. Bira

Brakina
Brakina ülkenin en çok tercih edilen bira markası.

Eğer ülkede bira içmeyi düşünüyorsanız en yaygın olarak tüketilen biraları şu şekilde sıralayabiliriz: Brakina, Flag and So.b.bra. Şayet ülkenin köylerine ziyaret düşünüyorsanız bu ziyaretlerinizde su kabaklarının içinde yapılan mısır biralarını da denemenizi öneriyoruz.

10. Attieke

attieke
Attiekeyi Burkina Faso sınırları içinde her yemeğin yanında görebilirsiniz

Manyokun bulgur haline getirildikten sonra pilav olarak hazırlanmasıyla ortaya çıkan attieke esasında Fildişi mutfağına ait bir yemek. Bu yemek Burkina Faso mutfağı içinde de önemli bir yere sahip ve birçok yemekle birlikte tüketilmektedir.

“Burkina Faso’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde ülkenin belli başlı yöresel yemeklerini listelemeye gayret ettik. Umarız gerçekleştireceğiniz Burkina Faso ziyaretiniz sırasında listemizden faydalanır ve bu lezzetleri tatma fırsatını yakalayabilirsiniz ve sonrasında görüşlerinizi bizimle paylaşırsınız. Burkina Faso ile ilgili bütün yazılarımıza ulaşmak için de Burkina Faso gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin