Bingöl Yöresel Yemekler | 17 Geleneksel Lezzet

Doğu’nun lezzetli yemeklerinin bir araya geldiği Bingöl’ün, iştah açıcı sofralarıyla tanışmaya ne dersiniz?

Hayvancılık ve tarımla geçinen Bingöllüler, yüzyıllardır süre gelen gelenekleriyle sofralarını donatıyor. Et yemeklerinin ve hamur işinin ağırlıklı olduğu Bingöl mutfağında, birbirinden lezzetli ve ilginç isimli yemekler yer alıyor. Genellikle akşam yemeklerine daha çok önem veren Bingöl’ün yöresel lezzetlerini merak edenler için, Bingöl yöresel yemekler listemiz sizlerle;

# Bingöl Yöresel Yemekler

Çorbalar

1. Ayran Çorbası

ayran çorbası

Bingöl yöresel yemekler listemize şehrin sevilen çorbalarından biri olan bol yoğurtlu ayran çorbasıyla başlıyoruz. İçerisinde döğme ve nohut katıldıktan sonra yoğurt ve yumurta ile terbiye edilen çorba, yaz kış fark etmeden, yazın soğuk, kışın ise sıcak şekilde Bingöl sofralarında yerini alıyor. Nohut ve döğme sayesinde oldukça doyurucu bir başlangıç olan çorbayı, Bingöl’de sevilerek tüketilen tandır ekmeğiyle birlikte yiyebilirsiniz.

2. Tutmaç Çorbası

tutmaç çorbası

Özellikle de kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerin biri olan çorbalar, Bingöl mutfaklarında da sık sık pişiyor. Elde açılan hamurlardan yapılan erişte, mercimek ve kavurma gibi malzemelerle yapılan çorba, üzerine eklenen tereyağının kokusuyla tok insanın dahi iştahını açıyor. İçerisinde bol malzeme olduğu için tek başına da içilen çorba, Bingöl’e geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.

Ana Yemekler

3. Mastuva

mastuva

Bingöl’ün belki de en az malzemeyle yapılan yemeklerinden biri olan bu ilginç isimli yemek, ilk kez deneyenleri lezzetiyle şaşırtıyor. Pirinç, ayran ve tereyağı ile yapılan mastuva, aslında bir nevi yoğurtlu pilav. Ancak pilavların su yerine direkt ayranla pişirilmesi pirince bambaşka bir lezzet katıyor. Piştikten sonra üzerine tereyağı gezdirilen mastuva yemeğini, Bingöl’de çoğu yerde bulabilirsiniz.

4. Löl

löl

Bingöl yöresel yemekler listemizde yerini alan şehrin hamur işi lezzetlerinden birisi de, meşhur löl böreği. Elde açılan hamurun içerisine çökelek, kavurma ve peynir eklendikten sonra fırında pişirilen börek, rulo şeklinde sarma gibi farklı işlemlerden geçirilerek hazır hale getiriliyor. Yapımı biraz uzun sürse de, lezzetiyle dakikalar içinde biten löl böreği, Bingöl mutfaklarında bayram gibi özel günlerde mutlaka pişiriliyor.

5. Sorina Pel

sorina pel

Türkiye’nin pek çok yöresinde farklı isimlerle bilinen yufkalı bu özel lezzet, Bingöl’de ise sorina pel, ya da sirina pel ismiyle biliniyor. Elde açılan ya da yufkacılarda hazır halde bulunan sorina yufkalarıyla yapılan yemek, fırında pişirildikten sonra üzerine sarımsaklı ve tereyağlı sos eklenerek servis ediliyor. Az malzemeyle oldukça lezzetli bir öğün yiyebileceğiniz sorina peli, dilerseniz kendi evinizde de kolayca yapabilir, ya da Bingöl’ün restoranlarında bulabilirsiniz.

6. Keldoş

keldoş

Bingöl’ün sevilen geleneksel tatlarından birisi de, farklı yörelerde keledoş, geledoş gibi isimlerle bilinen Bingöl’ün lezzetli yemeği keldoş. Elde açılan hamurun köz üzerinde kızartıldıktan sonra sanki papara yapılıyormuş gibi parçalanmasıyla yapılan yemek, üzerine yoğurtlu ve tereyağlı sosun dökülmesiyle servise hazır hale geliyor.

7. Kaburga Dolması

kaburga dolması

Et yemekleriyle arası iyi olanlardansanız, Bingöllülerin severek tükettiği bol malzemeli kaburga dolmasına da bayılacaksınız. Her yörede farklı farklı usullerle yapılan dolma, kuzu kaburgasından yapılıyor. İçerisine pirinçten çeşit çeşit çeşnilere kadar pek çok malzeme eklenen dolma, isteğe göre çeşitli sebzelerle tatlandırılabiliyor. Fırında pişen dolmaların mis gibi kokusuyla, size de afiyetle yemek düşüyor.

8. Gömme

gömme

Bingöl’ün geleneksel lezzetlerinden birisi olan gömme, aslında yine listemizde bahsettiğimiz keldoş yemeği ile oldukça benzerlik gösteriyor. Ancak gömme yemeğini özel kılan neyle yapıldığından daha çok nasıl yapıldığı. Özel olarak yapılan killi ocakta ve sacta pişirilen hamur ile yapılan gömme yemeği, Üzerine ayran, sarımsak ve tereyağı dökülerek servis ediliyor.

9. Su Böreği

su böreği

Türkiye’de Edirne’den, Kars’a neredeyse herkesin severek yediği bir börek çeşidi olan su böreği, Bingöl mutfağında da artık bir gelenek haline gelmiş. Bingöllü kadınların evlerde kendi elleriyle özel yaptığı su börekleri, yanında tazecik demlenmiş bir çayla harika bir ikili oluyor.

10. Kuru Dolma

kuru dolma

Bingöl’de sık sık yapılan dolmaların başında gelen kuru dolma, yaz aylarında kurutulan patlıcan ve biberlerle yapılıyor. Normal dolmalara göre daha da lezzetli olarak bilinen kuru dolmalar, içerisine kıymalı ve bulgurlu dolma harcı doldurulduktan sonra hazır hale geliyor. Üzerinde bir de süzme yoğurt eklendiğinde daha da lezzetli hale gelen kuru dolmalar, özellikle akşam yemeklerinde sevilerek tüketiliyor.

11. İçli Köfte

içli köfte

Diğer yörelerde genellikle büyük şekilde kızartması yapılan içli köfteler, Bingöl’de daha küçük bir şekilde ve haşlama usulüyle tercih ediliyor. İnce köftelik bulgurla yapılan içli köfteler kıyma, soğan ve salça gibi malzemelerle yapılan iç harcın eklenmesiyle yapılıyor. Suda haşlanan içli köfteler, günün her saati öğün fark etmeden sofralarda yerini alıyor.

12. Kalbur Hurması

kalbur hurması

Bingöl yöresel yemekler listemizde yerini alan bir diğer hamur işi lezzeti de, meşhur kalbur hurması olarak bilinen bir nevi pişi yemeği. Ancak kahvaltılık pişiye göre daha yoğun bir sosla servis edilen kalbur hurması, oval şekil verilmiş hamurların kızartıldıktan sonra üzerine yağlı ve baharatlı sos dökülmesiyle servis ediliyor.

13. Tandır

tandır

Doğu illeri dendiğinde akla gelen ilk ekmeklerden birisi de tandır ekmekleri oluyor. Yüzyıllardır süre gelen geleneğin hala devam ettiği Bingöl’de de, tandır ekmekleri hala sofralarda yerini alıyor. Özel olarak hazırlanan tandır fırınlarında pişirilen, Bingöllü teyzelerimizin elinde açtığı hamurlar, mis gibi kokusuyla sıcak sıcak yeniyor. Türk mutfağında yer alan en lezzetli ekmeklerden biri olan tandır ekmeğini, içerisine tereyağı sürerek mutlaka denemelisiniz.

14. Yaprak Sarması

yaprak sarması

Sofralarımızın baş tacı, özel günlerin en sık yapılan yemeği yaprak sarmasını, Türkiye’de en sevilen lezzetler arasına eklesek yanlış olmaz. Bingöl yöresinde de her türlü yapraktan tencere tencere yapılan yaprak sarmalar, genellikle en sık asma yaprağından yapılıyor. Etlisi, zeytinyağlısı derken, bayramlardan, mevlitlere her özel anda sofralarda yer alan sarma, her haliyle parmakları ısırtıyor.

Tatlılar

15. Kabak Tatlısı

kabak tatlısı

Bingöl yöresel yemekler listemize şehrin sevilen tatlılarından biri olan kabak tatlısıyla devam ediyoruz. Bal kabaklarından yapılan bu harika tatlı, bol şekerle pişirildikten sonra üzerine tarçın ve çekilmiş ceviz dökülerek servis ediliyor. Herkesin farklı kıvamda sevdiği bu tatlı, farklı farklı şekillerde yapılsa da, Bingöl sofralarının baş tacı olarak karşımıza çıkıyor.

16. Baklava

baklava

Baklava deyince çoğumuzun aklına direkt Gaziantep geliyor ancak Bingöllüler de en az Gaziantep kadar baklavaya düşkün. Özel günlerde Bingöllü hanımların özenle ve uzun uğraşlarla elde açtığı baklava hamurlarıyla yapılan baklavalar, oldukça hafif ve lezzetli bir şekilde ortaya çıkıyor. Siz de şerbetli tatlı sevenlerdenseniz, Bingöl’ün kendine has lezzetiyle ortaya çıkan ev baklavasını da mutlaka denemelisiniz.

17. Kadayıf Tatlısı

kadayıf tatlısı

Bingöl yöresel yemekler listemizin son maddesinde bayramların meşhur tatlısı olan kadayıf tatlısı yer alıyor. İnce ince tel kadayıflarla yapılan tatlı, üzerine çekilmiş ceviz eklendikten sonra fırında pişiriliyor. Piştikten sonra üzerine bir de kıvamlı bir şerbet eklendiğinde lezzetli bir hale gelen tatlı, üzerine taze kaymak ya da dondurma eklenerek yenebiliyor.

**Birbirinden lezzetli yemeklerini tanıttığımız Bingöl yöresel yemekler listemiz burada sona eriyor. Sizler için hazırladığımız listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka yöresel tatlar var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂

“Bingöl Yöresel Yemekler | 17 Geleneksel Lezzet” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin