Bali’de Ne Yenir? | En Meşhur 15 Bali Lezzeti

Endonezya’nın 17 binden fazla adasından biri olan Bali, Endonezya mutfağı başta olmak üzere çeşitli mutfaklardan esinlenerek oluşturduğu yemek kültürü ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

Bali’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Hazırladığımız bu rehber ile Bali’ye gidenler için Bali’de ne yenir? Ne içilir? gibi soruların cevaplarını vermeye çaba gösterdik. Öncelikle şehrin yemek kültürüne genel bir bakışta bulunacak ve ardından sizi listemizle baş başa bırakacağız…

Bali’nin özünü yaşamak ve şehri en ince ayrıntısına kadar deneyimlemek istiyorsanız Bali’nin geleneksel yemekleri mutlaka denemeniz gereken şeylerin başında geliyor. Bali’ye dair geleneksel yemeklerin çoğu Endonezya mutfak kültüründen esinlenilerek hazırlanmıştır. Ada çoğunlukla Hindulardan oluştuğu için de burada domuz eti oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Pirinç ise bu mutfağın asla vazgeçilmeyen ana kahramanıdır. Burada farklı türde hazırlanmış soslar görmeye de kendinizi hazırlamakta fayda olacaktır.

Bali’ye gidenler için sadece Bali’nin tarihi ve turistik yerlerini görmek yetmez; bu şehre özel lezzetleri tatmak gerek… İşte ilk defa Bali’ye gidecekler için hazırladığımız “Bali’de ne yenir? Ne içilir?” listemiz;

1. Satay

Bali'de ne yenir
Satay

İşte Bali’nin geleneksel yemekleri arasında şehre gelen her turistin denemesi gereken bir lezzet. Satay, çok kısa bir tanımla şişte pişirilmiş tavuk, sığır ya da domuz gibi hayvanların etlerinin ızgarada pişirilmesiyle elde edilen bir yemektir. Sate de denilen bu bölgesel yemeğe lezzetini katan unsurlardan bir tanesi de etlerin marine edildiği baharatlardır.

2. Babi Guling

Bali yemekleri
Babi Guling

Domuz eti yiyen biri iseniz Bali’de ne yenir sorusunun cevaplarından biri sizin için babi guling olacaktır. Bu yemek genellikle yavru domuz etinden yapılmakta ve dışı çıtır içi ise yumuşacık bir şekilde servis edilmektedir. Bu yemek eskiden beri şehrin en geleneksel yemeklerinden biri olmakla birlikte önceleri özel günlerde ikram edilirken son dönemlerde artık restoranların menülerinde de bolca görülmektedir.

Babi guling yemek için gidebileceğiniz bir restoranın adresini aşağıda paylaştık;

Babi Guling Chandra

Adres: Jl. Teuku Umar 140Denpasar, Endonezya

Telefon: +62 361 221278

3. Betutu

Bali yemekleri
Betutu, çeşitli kümes hayvanlarından yapılmaktadır.

Çeşitli kümes hayvanlarının etlerinin uzun süre, ağır ağır pişirilmesiyle elde edilen betutu, efsaneye göre eskiden kralların yemeği olarak hazırlanmaktaydı. Bu yemek özellikle ördek etiyle yapılmaktadır. 10-12 saat arasında bir hazırlık süreci olduğundan Bali’de bu yemeği yemek istiyorsanız restoranlardan bir gün öncesinden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu geleneksel yemeği tatmak isterseniz aşağıdaki restoranı önerebiliriz;

Ayam Betutu Khas Gilimanuk Bali – Cabang Tuban

Adres: Jl. Raya Tuban no. 2XTuban, Kuta, Endonezya

Telefon: +62 361 7805090

Web: betutugilimanuk.com

4. Lawar

Bali yemekleri
Lawar, ince kıyılmış etle yapılmaktadır.

İnce kıyılmış et ve sebzelerle birlikte rendelenmiş Hindistan cevizi ve çeşitli baharatlarla hazırlanan lawar da şehrin denenmesi gereken bir diğer tadı. Yemek çok fazla saklanamadığı için genellikle yapıldıktan hemen sonra servis edilir. Lawarın etsiz bir şekilde hazırlanan versiyonu da bulunmaktadır.

5. Nasi Campur

Nasi Campur
Nasi Campur

Ülkemizdeki pilav üstü kuru fasulye mantığına benzeyen ve Bali yemekleri arasında hayli yaygın olan bu lezzet bir nevi “ortaya karışık” anlamına gelmektedir. Hazırlanan pilavın etrafına doğaçlama olarak eklenen yiyecekler nasi campur ismi verilen yemeği meydana getirmektedir.

Bu tabaklardan yemek isterseniz;

The Nasi Campur

Adres: Jl. Nakula Gg.Baik baik No.118Seminyak 80361, Endonezya

Telefon: +62 818-0563-4333

6. Spring Rolls

Spring Rolls
Spring Rolls

Şöyle dışı çıtır çıtır içi ise muhteşem dolgu malzemeleri ile hazırlanmış börekleri kim sevmez ki! İşte spring rolls da bu şekilde hazırlanıyor. Bu börekler genellikle fıstık ya da biber sosu ile servis edilmektedir.

Lezzetli spring rolls yemek için aşağıdaki mekanı ziyaret edebilirsiniz;

Leroy’s Vietnamese

Adres: Jl. Tanah Barak no. 43 | Number 43, Canggu, BaliCanggu 80361, Endonezya

Telefon: +62 812-3836-8100

7. Nasi Goreng

Nasi Goreng
Nasi Goreng

Nasi goreng tipik bir Endonezya yemeği olmakla birlikte Bali’de ne yenir? diye merak edenler tarafından Bali’de de denenebilecek bir lezzet. Zencefil, et, sebze ve çeşitli baharatlarla birlikte hazırlanan pilav üstünde bir yumurta ile servis edilmektedir.

Nasi goreng yemek isterseniz aşağıdaki mekanı ziyaret edebilirsiniz;

Poppies Restaurant

Adres: Poppies Lane I, near Legian StKuta 80361, Endonezya

Telefon: +62 361 751059

8. Tempeh

Bali'nin meşhur yemekleri
Tempeh

Soya fasulyesi ile yapılan tempeh, geleneksel yemeklere meraklı olan ziyaretçiler için mutlaka denenmesi gereken bir lezzet. Yemek hazırlanırken soya fasulyesinin kek kıvamında bir hal alması sağlanmaktadır.

9. Kari Udang

Kari udang
Kari udang

Bali’nin geleneksel yemekleri arasındaki yerini alan kari udang bir tür karides çorbasıdır ve yapılırken köri ve Hindistan cevizi kullanılmaktadır.

10. Ikan Bakar

Ikan Bakar
Ikan Bakar

Adalar ülkesine gelip de balık yemeden dönmek olmazdı galiba. Izgarada balık olarak tanımlayabileceğimiz ikan bakar şehirde en çok karşınıza çıkacak olan balık yemeği diyebiliriz. Çeşitli sosların da kullanıldığı bu balıklar tarifi imkansız bir lezzete dönüşmektedir.

11. Nasi Jinggo

Nasi Jinggo
Nasi Jinggo

Muz yaprağına sarılmış pirinç, sebze ve tavuk, yumurta ve erişte gibi garnitürlerden oluşan nasi jinggo oldukça küçük porsiyonlarda gelmekte ve avuç içine sığabilmektedir. Buna rağmen yerel halkın favorilerinden biri olan bu yemek doymak için olmasa bile tatmak için deneyebileceğiniz bir lezzet.

12. Pisang Goreng

Pisang Goreng
Pisang Goreng

Kızarmış muzlarla yapılan bu geleneksel tatlı, Bali’de çok seviliyor. Bu tatlının şehirde çok sevilmesinin sebeplerinin başında burada çok çeşitli ve bol miktarda muzun yetiştirilmesi yatıyor. Kızartılan muzlar bal veya hurma şekeri şurubu ile karıştırılarak ortaya şeker krizlerinin en büyük ilacı çıkıyor.

Bu tatlıyı denemek isterseniz aşağıdaki mekan tam size göre olabilir!

Khaima Restaurant

Adres: Jl. Kayu AyaSeminyak 80361, Endonezya

Telefon: +62 361 7423925

13. Tum Be Siap

Tum Be Siap
Tum Be Siap

Eğer tavuk seviyorsanız bu yemeği de seveceğinizi düşünüyoruz. Bali’ye özgü baharatlarla marine edilen dilimlenmiş tavuk göğsü eti muz yapraklarına sarılarak pişirilmektedir. Farklı bir pişirme tekniği ile hazırlanan tum be siap Bali’de ne yenir? diye merak edenlerin kesinlikle denemesi gereken yemekler arasında bulunuyor.

14. Sambal

Sambal
Sambal, Bali’de çok sevilen bir acı sos.

Tazelik hissi veren bir çeşit acı sos olan sambal, Bali yemekleri için vazgeçilmez unsurlardan biridir. Yerli halk bu sosu çok sevmekte ve yemeklerinin tadını arttırmaktadır. Özellikle taze balık ya da leziz bir tavuk ile bu sosun harika uyum sağladığını belirtmeliyiz. Tabi bu sosu abartmamanızda fayda var zira sonrasında ciddi bağırsak problemleri yaşayabilirsiniz 🙂

Sambal ismi verilen sosu menülerinde deneyebileceğiniz bir mekan isterseniz;

Warung Cahaya

Adres: Jl. NakulaSeminyak, Endonezya

Telefon: +62 852-0583-0136

15. Bintang Beer

Bintang Beer
Bintang Beer

Listemizi şimdilik Bali’ye özgü yerel bir içecekle sonlandırmak istedik. Eğer birayla aranız iyi ise Bali sınırlarından ayrılmadan önce Bintang ismi verilen biradan tadabilir ve muhteşem bir serinlik hissi yaşayabilirsiniz.

Keşfedeceğiniz Bali yemekleri ile gastronomi ile ilgili birçok farklı bakış açısına sahip olacağınızdan eminiz. Sizin de denenmesi gerektiğini düşündüğünüz yemekler olursa bunu bize yorum kısmından paylaşmayı da ihmal etmeyin 😉

*Şayet Bali hakkında daha fazla konuda bilgi sahibi olmak ve ondan sonra planınızı netleştirmek istiyorsanız Bali gezi rehberi sayfamızdaki diğer yazılarımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin