Pek çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmış Ayvalık’ın birbirinden lezzetli yöresel yemekleri, Ege mutfağının en sevilen lezzetlerinden.
Ege mutfağı deyince akla ilk olarak zeytinyağı gelir. Ayvalık’ta zeytinyağlı yemekler baş tacı desek abartmış olmayız. Haliyle Ayvalık mutfağını tatmak istediğinizde çok ağır yemekler görmeniz pek mümkün değil. Daha hafif yemekleri bulabileceğiniz, muhteşem meze ve balıkları tadabileceğiniz tipik bir Ege kasabasındasınız. İşte Ayvalık yöresel yemekler listemiz;
# Ayvalık Yöresel Yemekler
1. Koruk Suyu
Yaz aylarında Egelilerin serinlemek için sıklıkla tercih ettiği bu içeceğin başta sindirim ve boşaltım sistemi olmak üzere sağlık açısından birçok faydası olduğu biliniyor. Üzümün olgunlaşmamış ve ekşi hali olan koruktan üretilerek geçmişten günümüze kadar yaşatılan bu lezzet özellikle Ayvalık’ta hayli meşhur. Ayvalık’a geldiğinizde civardaki mekanların çoğunda bu içeceği bulabiliyorsunuz. Ama biz özelikle Şeytanın Kahvesi’nin meşhur koruk suyunu içmenizi öneririz.
2. Ayvalık Tostu
Ayvalık tostu, bölgenin belki de en önemli simgelerinin başında geliyor; ancak civarda birçok yer bu tostu yaptığı için en iyi yeri bulmak biraz zaman alabilir. Bizim tavsiyemiz Mesut Büfe’de bu lezzeti tatmanız olacaktır. Yediğiniz tostun taze kaşardan değil hakiki tulum peynirinden yapıldığından emin olmanızı öneriyoruz. Bu tostu yedikten sonra “şimdiye kadar tost yerine acaba ne yedim?” şeklinde zihninizden düşünceler geçireceğinizden emin olabilirsiniz.
3. Macaron Çayı
“Mercan köşkü” olarak da bilinen macaron bitkisine Ayvalık bölgesinde hemen her yerde rastlamak mümkün. Bölge halkı tarafından özellikle sindirimi kolaylaştırmak ve soğuk algınlığı tedavisinde destekleyici olarak tüketiliyor. Eski bir Rum konağının restore edilmesiyle bir otel olarak hizmet veren Macaron Konağı, sabahları müşterilerine bu çaydan ikram ediyor. Hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilen çayla yapacağınız kahvaltının keyfi de bir başka oluyor.
4. Karadut Suyu
Ege ekşi tatları çok seviyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle renklenen ve mayhoş tada sahip olan karadutların toplanmasıyla başlayan serüven damaklarda bıraktığı ekşi ve keskin lezzetle son buluyor. Reçel olarak da bolca tüketilen karadutun suyu Ayvalık’ta bir hayli meşhur ve pek çok yerde bardak ya da şişe olarak satılıyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen karadut suyunu Ayvalık’a geldiğinizde mutlaka tatmalısınız.
5. Zeytinyağı
Ayvalık deyince ilk akla gelenlerden birisi de meşhur zeytinyağı. Binlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla ve tarlalarıyla çevrili olan Ayvalık’ın neredeyse her noktasında zeytinliklere rastlayabilirsiniz. Zeytinliklerden toplanan zeytinler, Ayvalık’ta bulunan zeytin fabrikalarında işlenerek zeytinyağı haline getiriliyor. Ayvalık’ın rüzgarlı olduğu bazı günlerde zeytinyağı fabrikasından çıkan zeytin kokusunu yoğun olarak duyabiliyorsunuz. Yöresel zeytinyağlarını pek çok farklı marka halinde satışa sunan Ayvalıklılar, sadece Ayvalık içine değil, Türkiye’nin her noktasına ve yurt dışına da satış yapıyor.
6. Girit Leblebisi
Girit leblebisi günümüzde çok fazla bilinmese de, yörenin en değerli lezzetlerinden. İlginç kavurma yöntemiyle bilinen leblebiyi, Ayvalık’ta bu işi yapan son usta olan Mustafa Kidir yapıyor. Anne ve babası Girit’ten gelen Kidir, ailesinden öğrendiği yapım tekniğini 60 yılı aşkındır Ayvalık’ta uyguluyor. Eşiyle birlikte, sarımsaklı plajından aldıkları deniz kumunu ısıtıp, hazır hale gelmiş nohutları kızgın kumun üzerinde pişiriyorlar. Sanılanın aksine sert olmayan Girit leblebisi, unutulmaya yüz tutmadan, kıymeti bilinmesi gereken lezzetlerden. Yolunuz Ayvalık’a düşerse, Girit leblebisini yemenizi tavsiye ederiz. Dilerseniz bazı internet sitelerinde de bizzat Mustafa Kidir’in eliyle yapılan leblebiler satışa sunuluyor.
Deniz Ürünleri ve Mezeler
7. Ahtapot Salatası
Deniz ürünlerini ve hafif yemekleri seviyorsanız, Ayvalık mutfağı bu konuda pek çok alternatife sahip. İzmir, Balıkesir, Muğla gibi pek çok yörede sevilerek tüketilen ahtapot salatası, akşam sofralarının vazgeçilmezi. Kimi yerlerde ızgara usulüyle yapılan ahtapot, kimi yerlerde ise haşlama usulüyle yapılıyor. Mevsim yeşillikleriyle karıştırılan pişmiş ahtapotlar, özellikle meze olarak tüketiliyor.
8. Beğendili Sübye
Ayvalık restoranlarının meze menüsünde önünüze çıkacak bir diğer mezelerden birisi de beğendili sübye. Sübye, genellikle kalamarla karıştırılan bir deniz böceği türü. Ayıklanan sübyelerin defne yaprağı ve şaraplı suda haşlanmasından sonra, kese gibi olan kısmına karides ve beğendi konmasıyla yapılıyor. Özellikle Cunda’da Bay Nihat restoranında yapılan Sübye’yi yemenizi tavsiye ederiz.
9. Zoho Salatası
Bölgeye has “Zoho” isimli otun kavrularak çam fıstığı ve portakal eşliğinde servis edilen Zoho salatasını çok seveceğinizi düşünüyoruz. Hayli lezzetli olan bu salata hemen hemen her yemeğin yanında tercih edilen özellikle akşam yemeği sofralarına yakışan, oldukça lezzetli bir salata.
10. Otlu Balık
Ayvalık yöresel yemekler listemizde bulunan bir diğer meze de otlu balık. Kılçıkları temizlenip marine edilen balıklar, isteğe göre arapsaçı,biberiye ya da nane, kekik ve adaçayı otu eklenerek, sirke ,sarımsak ve zeytinyağıyla sofralara geliyor. Ayvalık’ın balık restoranlarında bulabileceğiniz otlu balık , akşam yemeklerinde sıklıkla tüketiliyor.
11. Ahtapot Sarma
Haşlanmış jumbo karideslerin ahtapot kafasına sarıldıktan sonra dilimlenmesiyle yapılan sarma kürdana batırıldıktan sonra, zeytinyağı ve limon eklenerek servis ediliyor. Ahtapot ve karidesin lezzetinin birbirine yakıştığının kanıtı olan sarmayı, denemediyseniz tatmanızı öneririz.
12. Karides
Ayvalık mezelerinden bahsedip de, karidesten bahsetmemek olmaz. Yaz akşamları sofralarını süsleyen karides, haşlandıktan sonra kabuklarının soyulmasıyla yapılıyor. Üzerine zeytinyağı ve limon dökülerek servis ediliyor.
13. İsli Midye
Midye dolma ve midye tavayı seviyorsanız, seveceğiniz bir diğer midye yemeği ise, isli midye. Haşlanan midyelerin talaş üzerinde islenmesiyle yapılan yemek, çoğu mezede olduğu gibi üzerine zeytinyağı ve limon dökülerek servis ediliyor.
14. Kabak Çiçeği Dolması
Ege mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden olan dolma, her çeşidiyle sık sık tüketilen yemekler arasında. İyi doldurulabilmesi için sabahın ilk saatlerinde toplanan, fazla açılmamış kabak çiçekleriyle yapılan dolma, iç malzemesi eklendikten sonra genellikle zeytinyağıyla pişiriliyor.
15. İstifno Otu
Köpek üzümü adıyla da bilinen ot, Ege Bölgesi’ndeki pek çok ot gibi kavrularak salata şeklinde yapılıyor. Temizlenip kavrulan otlar, zeytinyağı ve limon eklenerek servis ediliyor. Kimi yerler ise salatayı, haşlanmış kabakla servis ediyor. Hafif yemek yemeyi tercih ediyorsanız, İstifno otu salatası tam size göre.
16. Fava
Haşlanan baklaların püre haline getirilmesiyle yapılan meze, Ayvalık’ın en çok tüketilen meze çeşitlerinden. Kavrulmuş soğan ve havuç eklenen bakla, zeytinyağı ve limon dökülerek servis ediliyor.
17. Girit Ezmesi
Pek çok meyhane ve balık restoranında bulabileceğiniz meze, kimilerine göre 2 çeşit, kimilerine göre ise 7 çeşit peynirden yapılıyor. Rendelenmiş peynirlerin, ceviz içi ve bademli zeytin katıldıktan sonra kekik, nane ve zeytinyağı eklenerek servis ediliyor.
18. Girit Biberi
Yapımı çok kolay, ama lezzeti bir o kadar etkili olan sofraların vazgeçilmez mezesi Girit biberi, küçük kırmızı biberlerin içine sarımsaklı Ayvalık lor peynirinin doldurulmasıyla yapılıyor. İsteğe göre kızarmış ya da çiğ biberle yapılan meze, günün her öğününde yiyebileceğiniz hafiflikte ve güzellikte.
19. Papalina
Ayvalık’a özgü balık türlerinden papalina, küçük boyutuyla hamsiye benzetilse de, tamamen kendine özgü bir balık. Benzerliği nedeniyle sardalya yavrusu adıyla da bilinen balık, ayıklanmadan kızartılıyor. Temmuz ayından itibaren ekim ayına kadar, papalina sezonu olduğundan, yemek için en uygun aylar bu aylar oluyor. Kışın yiyeceğiniz papalinalar dondurulmuş olacağından, taze balık lezzetini vermeyeceğini belirtmeliyiz. Özellikle Cunda’nın her restoranında yiyebileceğiniz balık, porsiyon menü olarak 20-25₺ gibi oldukça ucuz fiyatlara müşteriye sunuluyor.
20. Levrek Marine
Balık ve hardalın yakışacağını tahmin etmesek de, Levrek marine bunu kanıtlar nitelikte lezzete sahip. Levreklerin derisinin soyularak temizlendikten sonra, tuz, limon ve sirkeye yatırılarak üç gün marine edilmesinden sonra zeytinyağı ve hardal karışımı sos dökülerek, soğuk olarak servis ediliyor.
21. Uskumru Füme
İsli midye yemeği gibi uskumru balığı da iste fümelenerek yapılıyor. Ayıklanan uskumrular, kiremit üzerinde fümelendikten sonra, kurutulup dereotu ve zeytinyağı ilave edilerek servis ediliyor. Füme yöntemiyle pişirilen her yemekte olduğu gibi, uskumrular da mis gibi kokusuyla, damaklarınızda harika bir tat bırakıyor.
Tatlılar
22. Damla Sakızlı Lorlu Kurabiye
Ayvalık yöresel lezzetlerinden birisi de damla sakızlı lorlu kurabiyesi. Damla sakızı sevenlerdenseniz, içine girdiği her yemeğe eşsiz aromalı bir tat kattığını biliyorsunuzdur. Bu kurabiye de, damla sakızının en çok yakıştığı lezzetlerden. En iyi damla sakızlı lorlu kurabiyeyi Ayvalık merkezde çarşı içinde bulunan Güler Pastanesi ve İmren Pastanesi’nde deneyebilirsiniz.
23. Lor Tatlısı
Lor tatlısı, Ayvalık’ın en meşhur tatlısı desek yeridir. Lor peynirinin hamur kıvamına getirilip fırınlandıktan sonra, kaynayan şerbette kızartılmasıyla yapılıyor. Genellikle yanında kaymak ya da sakızlı dondurmayla tüketiliyor. Ayvalık’ta pek çok pastane ve restoranda lor tatlısını bulabilirsiniz fakat en iyisini yiyebilmeniz için, Ayvalık merkezde çarşının içinde bulunan Güler Pastanesi’nde yemenizi öneririz.
24. Sakızlı Dondurma
Ayvalık’ın sıcak yaz günlerinde en serinletici şeylerden biri tabi ki sakızlı dondurma. Serinlemek istediğinizi hissettiğiniz an hemen bir külahta sakızlı dondurmanızı alın ve gerçek serinliğin keyfini çıkarın. Ayvalık’ın hemen hemen bütün dondurmacılarında sakızlı dondurma mevcut. Beldede yapılan sakızlı zeytinyağlı kurabiyenin tadına da mutlaka bakmalısınız.
25. Bademli Muhallebi
Muhallebi sevenlerdenseniz ve değişik tatları deneyimlemeyi seviyorsanız bademli muhallebi tam da size göre. Ayvalık’ın meşhur Macaron Mahallesi’nde bulunan Macaron Muhallebicisi’nin en meşhur tatlılarından birisi bademli muhallebi. Çekilmiş bademle yapılan muhallebi, yanında ev yapımı limonatayla harika gidiyor.
Ayvalık yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂