Girit

Girit, Yunanistan’ın en büyük adası ve Doğu Akdeniz’in en büyüğü (Kıbrıs’tan sonra) olma özelliğini taşıyor. Güney Ege Denizi’nde ve üç kıtada Avrupa, Asya ve Afrika’nın kavşağında eşsiz bir konuma sahip olan Girit toplamda 8.336 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Uzunluğu 260 km ve kıyı boyu ise 1046 km olan ada, batısından doğusuna 3 farklı dağ grubu ile çevrelenmiş durumda: Batıda Beyaz Dağlar (2.453 m), ortada İdi Dağı (Psiloritis-2.456 m) ve doğuda Dikti Dağı (2.148 m). Lassithi, Omalos ve Nida gibi verimli yaylalar, Diktaion ve Idaion mağaraları, meşhur Samiriye Boğazı, Psiloritis ile Asterousia dağları arasında bulunan Messara gibi doğal güzelliklerin olduğu Girit’in tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa eğer en az 2-3 günlük bir seyahat planı yapmanızı öneriyoruz.

Yunanistan’ın 13 bölgesinden biri olan Girit, dört bölgeye (Hania, Rethymnon, Heraklion ve Lassithi) ve 70 belediyeye ayrılmıştır. Nüfusu yaklaşık 630 bin olan adada yerleşik hayat sürenlerin üçte birinden fazlası, ülkenin kuzey kıyılarında bulunan üç büyük şehirde; Iraklion (150.000), Hania (50.000) ve Resmo’da (30.000) bulunur. Giritliler zengin halk gelenekleri ve kültürel miraslarıyla bağlarını halen daha korumaya devam ediyor. Girit’e özgü yöresel danslardan bazıları; Pentozalis, Haniotikos, Pidihtos, Maleviziotikos vb. Sızma zeytinyağı, baklagiller ve sebzeler, binlerce yıldır olduğu gibi yerel mutfağın temelini oluşturur. Çanak çömlek, nakış, kuyumculuk gibi geleneksel sektörlerde ve elbette yerel Girit müziklerinde sıra dışı bir sanatsal üretim de var. Hatta öyle ki keman (Violi), lir (lyra) ve laouto karakteristik müzik enstrümanları olmaya devam ediyor.

Ağırlıklı olarak tarıma dayalı Girit ekonomisi 70’lerde gözle görülür bir şekilde değişmeye başladı. Adanın iklimi ve arazisi nedeniyle tarım ve hayvancılık konusunda büyük bir üretim olmasına rağmen temel geçim kaynaklarının turizm olduğu yadsınamaz bir gerçek. Girit ekonomisinin en dinamik sektörü turizmdir. Adanın mükemmel iklimi, dikkat çekici turizm merkezleriyle birlikte nefes kesen manzaraları, her yıl 3.000.000 kadar ziyaretçiyi cezbetmektedir.

Doğu Akdeniz’in en önemli limanlarına, yani Kandiye limanı ve Hanya limanına (Souda) ev sahipliği yapan Girit, Resmo ve Agios Nikolaos’ta iki küçük liman daha barındırıyor. Kandiye (Nikos Kazanztzakis) ve Hanya’da (Ioannis Daskalogiannis) adada faaliyet gösteren iki uluslararası havaalanı bulunuyor. Yunanistan, Kıbrıs ve diğer birçok Avrupa ülkesindeki havaalanlarının çoğuyla düzenli veya charter uçuşlarla bağlantılı olduğunu da ekleyelim.

Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’ın Girit Adası’na seyahat etmek için öncelikle Schengen vizesi almanız gerekiyor. Tabii gri, yeşil ve siyah pasaport sahibi Türk vatandaşlarının herhangi bir vize başvurusunda bulunması gerekmiyor. Girit’te kullanılan resmi para birimi Euro iken, resmi dil de Yunancadır.