Kandiye

150 bini aşan nüfusu ile Kandiye (Heraklion), Girit’teki (Yunanistan’ın en büyük 5. yerleşim yeri) en büyük şehir olma unvanına sahip. Girit’e ana giriş limanı olma özelliğini de taşıyan Kandiye, aynı zamanda Iraklion, Heralion ve Herakleion olarak da adlandırılıyor. Girit’in başkenti ve adanın ekonomik merkezi olan Kandiye, çok dinamik ve kozmopolit bir şehirdir. İlk Avrupa medeniyeti olarak bilinen Minoan medeniyeti, bu topraklarda 5000 yıl önce gelişmiştir. Son 20 yılda şehir akademik ve teknolojik alanlarda da kayda değer bir ilerleme kaydetmiştir.

Girit Adası’nın kuzey sahili boyunca uzanan Kandiye, batısındaki Rethymnon kasabasına yaklaşık 80 km ve Hania kentine de 135 km mesafede bulunuyor. Kandiye’nin doğusunda Agios Nikolaos kasabası (60 km) ve Sitia kasabası (130 km) yer alıyor. Günümüzde Kandiye, modern bir şehir olarak, ziyaretçilerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak geniş imkanlara sahip bir kent olarak varlığını sürdürüyor.

Sayısız restoran, aile işletmesi, Yunan tavernası, lüks kafe – snack bar, geleneksel kahve dükkanı (Kafeneia), Girit veya Bouzouki (Rebetica şarkıları), geleneksel publar ve müzik barları ve dahası ile adım başı karşılaşacağınız Kandiye’de sınırsız eğlence sizi bekliyor. Bölgenin iş merkezi olarak da öne çıkan Heraklion (Kandiye), kıyafet, ayakkabı, mücevher vb. satan birçok mağazaya ev sahipliği yapıyor. Mağazalar sabah (09: 00-22: 00) ve akşamları (17: 00-22: 00) açıktır. Pazartesi, çarşamba ve cumartesi akşamları.

Kandiye’nin uzun tarihi ve kozmopolit karakteri, yıl boyunca zengin kültürel yaşamına yansıyor. Kentin sunduğu birçok özel veya halka açık alanda, müzik ve dans resitallerinden tiyatro gösterileri ile sanat sergilerine kadar daha pek çok kültürel etkinliğe denk gelebilirsiniz. Kandiye’deki en büyük kültürel etkinlik, belediyenin düzenlediği Yaz Kültür Festivali’dir. Konserlerin çoğu, açık havada, Venedik duvarlarının burçlarından oluşturulmuş açık hava tiyatrosunda gerçekleştirilir.

Giritli yazar Nikos Kazantzakis adını taşıyan Kandiye Havalimanı (HER), Yunanistan’ın en büyüklerinden biridir ve ülkenin toplam turist trafiğinin yaklaşık %15’ine ev sahipliği yapar. Şehir merkezinin 5 km doğusunda konumlanan Kandiye Havalimanı’na vardıktan sonra toplu taşıma araçlarını kullanarak ya da transfer, taksi, araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak şehir merkezine kısa sürede varabilirsiniz. Kandiye’ye Peiraeus’tan (Atina limanı) kalkan feribotlar ile de ulaşım gayet kolay. Yunanistan’daki diğer adalar ve kasabalardan haftalık olarak Kandiye Limanı’na birçok feribot seferi olduğunu da hatırlatalım. Kandiye limanındaki terminal, şehir merkezine yürüme mesafesinde olduğu için ulaşımınızı rahatlıkla sağlayacağınıza emin olabilirsiniz.

Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında bulunan Yunanistan’ın Girit Adası sınırları içerisinde yer alan Kandiye şehrine seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları mutlak suretle Schengen vizesi almalı. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri ise herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan Kandiye’yi ziyaret edebilir.