Lviv

Batı Ukrayna’daki Lviv bölgesinin idari merkezi olan Lviv (Rusça Lvov), ülkenin kültürel, eğitimsel, bilimsel, turistik, sanayi ve ulaşım merkezi olma özelliğini taşıyor. 2016 yılı istatistiklerine göre 700 bini geçkin nüfusu olan Lviv, toplamda 192 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Arkeolojik araştırmalar, mevcut Lviv sahasındaki yerleşimlerin MS 5. yüzyıldan bu yana bulunduğunu doğrulamaktadır. İlk kez 1256 senesinde söz edilen Lviv, tarihsel olarak bugün Ukrayna ile Polonya arasında bölünmüş bir bölge olan Galiçya’nın ana merkeziydi.

13. yüzyılda Galiçya Kralı Daniel tarafından kurulduğu ve kralın oğlu Leo’nun adını verdiği düşünülen kasaba, 1349’da Polonya Kralı III. Casimir tarafından ele geçirildi. Lviv, Karadeniz, Kiev, Doğu ve Batı Avrupa, Bizans ve Baltık Denizi limanlarının ticaret yollarının kesişimindeki elverişli konumu sayesinde hızla gelişti. 1370-1387’de kasaba Macaristan’ın bir parçasıydı. 1387’de ise Lviv ve çevresindeki topraklar, Polonya Kraliçesi Jadwiga birlikleri tarafından ele geçirildi. Lviv ile ilgili olarak şu ana kadar en yaygın kullanılan takma adlar ise şöyle: “Aslanlar Şehri”, “Kraliyet Şehri”, “Galiçya’nın Başkenti”, “Küçük Paris”, “Küçük Viyana”, “Ukrayna Piedmont”, “Ukrayna’nın kültürel başkenti” vb.

Lviv bölgesinin orta kesiminde, Kiev’in yaklaşık 600 km batısında ve Polonya sınırına 70 km mesafede yer alan Lviv’in genelinde orta derecede karasal iklimin etkileri görülüyor. Ocak ayında ortalama sıcaklıklar -3 santigrat derece iken, temmuzda termometreler 19.5 dereceyi gösteriyor. Aydınlatma lambaları üretiminde ülke çapında yaklaşık %90’ı karşılayan Lviv’in son yıllarda Doğu Avrupa’da önemli bir turistik merkez haline gelmesindeki temel sebep de bilişim teknolojilerindeki hızlı büyüme ve gelişme olarak gösteriliyor.

Yılda 100’den fazla festivalin düzenlendiği Lviv, Ukrayna’nın en önemli kültür merkezlerinden biri olma unvanına sahip. Sanat, edebiyat, müzik ve tiyatro merkezi olarak da bilinen Lviv’de 50’den fazla müze ve 10 tiyatro salonu bulunuyor. Bu şehir aynı zamanda ülkedeki en önemli eğitim merkezlerinden de biri. Bisiklet altyapısının hızla geliştiği kentte bugün 70 km’den fazla bisiklet yolu var. Kafe, pastane ve restoranlarıyla Avrupa’da bir üne kavuşan Lviv, 20’den fazla park ve yeşil alan, 2 botanik bahçesi ve 16 doğal anıta da ev sahipliği yapıyor.

Resmi para biriminin Ukrayna Grivnası ve resmi dilinin de Ukraynaca olduğu Lviv, Avrupa’nın ve Ukrayna’nın diğer şehirleri üzerinden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz merkezi bir şehir. Şehir merkezine sadece 6 km mesafede konumlanan Lviv Danylo Halytskyi Uluslararası Havalimanı’na Türkiye’den direkt uçuşlar ile 2 saatte varmanız mümkün. Havalimanına iniş yaptıktan sonra şehir merkezine dilerseniz taksiler ile dilerseniz de toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşmanız gayet kolay. Pasaporta sahip olup olmadığı fark etmeksizin her Türk vatandaşının çipli kimliği ile Ukrayna’nın Lviv şehrine seyahat etmesi mümkün.