Sırbistan

Sırbistan yahut bilinen diğer adıyla Sırbistan Cumhuriyeti kuzeyde Macaristan, güneyde Kuzey Makedonya, batıda Hırvatistan, doğuda ise Romanya ve Bulgaristan’a sınırı bulunan bir Balkan ülkesi olarak biliniyor. Tarihinde birçok savaş görmüş ve çok sayıda devletin himayesi altına girmiş olsa da resmi bağımsızlığına 2006 yılında kavuşmuştur demek yanlış olmaz. Ülkenin nüfus oranı 2017 sayımlarına göre 7.001.444 olarak belirlenmiş durumda. Başkenti Belgrad olan ülkenin resmi dili Sırpça olarak bilinse de ülkenin genelinde; Boşnakça, Hırvatça, Romence, Macarca ve Slovakça da sıkça konuşulduğu görülmekte.

Atina ve İstanbul’dan sonraki en eski yerleşim yeri olarak bilinen başkent Belgrad aynı zamanda ülkenin en çok ziyaret edilen ve gezilip görülecek yerlerin bolluğuyla bilinen bir bölge halini almış durumda. Belgrad’a gider gitmez sizi Kalemegdan Kalesi ve Parkı karşılayacak. Turistlerin yoğun bir şekilde akın ettiği Kale Meydan’ında yer alan bu tarihi yapı bir zamanlar surlarla kaplıyken zamanla modern görünümüne kavuşmuş. Kalenin en tepesinden Belgrad’ı ayaklarınızın altında bulabilir harika kareler yaratarak anı ölümsüzleştirebilirsiniz.

Aziz Sava Katedrali de yine tarihinde birçok savaş ve yıkım görmüş ancak küllerinden doğarak onarım çalışmalarıyla hayata tutunan gezilip görülecek yerlerden biri. Geçmişi 1500’lü yıllara dayanan katedrali gezerken kendinizi zamanda yolculuk yapıyormuşçasına huzurlu hissedeceksiniz. Bilimle de yakından ilgilenen Sırbistan halkı Nikola Tesla Müzesi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Tesla için yapılan ve anısına saygı babında inşa edilen müzede kendisine ait kişisel eşyalar sergilenerek ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ülkenin bir diğer doğa harikaları ile ünlü şehri Novi Pazar, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne çok sayıda yapıtını yazdırmış durumda. Bunlardan ilki turistler tarafından yoğun ilgi gördüğü gibi aynı zamanda Raska ve Sebecevo nehirlerini buluşturan ve yüzyıllar öncesine dayanan tarihi eserleri çokça içinde barındıran Stari Ras bölgesi şeklinde kayıtlara geçmiş. Altun Alem Camii de Novi Pazar’a gidip görmeden dönülmemesi gereken eserler arasında yerini alıyor. Tatil planınız arasına Sırbistan’ı da dahil ettiyseniz bölgeyi ziyaret edebileceğiniz en uygun mevsimin yaz dönemi olduğu belirtiliyor. Kışları ağır geçiren halk, bahar aylarında bolca yağmur görüyor.

Şehir içi ulaşımını otobüs, minibüs ve tramvaylar aracılığıyla sağlayan bölge halkı bu araçları çok kullanmıyor. Türkiye üzerinden Sırbistan’a gitmek de oldukça basit; İstanbul’dan Belgrad’a her gün uçuş seferi bulunuyor ve sizi 1 saat 40 dakika gibi kısa bir sürede başkente ulaştırıyor. Ayrıca dilerseniz tren ile Bulgaristan’a giderek oradan yine tren ile gezerek Belgrad’a gidebilirsiniz.

Normal Bordo, Diplomatik, Geçici Pasaport, Gri Hizmet ve Hususi Yeşil pasaport sahiplerinden ülkeye giriş yaptıkları tarihten itibaren altı ay içinde 90 günü aşmamak koşuluyla vize istenmiyor.