Belgrad

Momo Kapor tarafından “Düşük Bütçeli Paris” olarak adlandırılan Belgrad, nüfus bakımından Sırbistan’ın en kalabalık şehri olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda ülkenin başkenti de olan Belgrad, Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde eşsiz bir konuma sahip. Tarih öncesi çağlardan beri yerleşim bölgelerimin olduğu Belgrad, 5000 yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor. “Beyaz Şehir” anlamına gelen Slav Beograd adı ilk kez 878 senesinde kullanılmış.

Aziz Sava Katedrali, Kalemegdan Kalesi, Nikola Tesla Müzesi, Cumhuriyet Meydanı, Sırbistan Ulusal Müzesi ve Taş Meydan gibi sayısız gezilip görülmesi gereken yerin olduğu Belgrad’ın tamamını keşfetme gibi bir düşünceniz varsa eğer en az 3-4 günlük bir seyahat planı yapmanızı öneriyoruz. Şehrin en büyük parkı unvanlı Kalemegdan Parkı ve şehrin simgesi haline gelmiş Belgrad Kalesi ile gezinize hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz bu görkemli kaleden enfes bir Belgrad manzarası görülebildiğini de söylemeden geçmeyelim.

Tam tamına 10 bin kişilik kapasitesi ile Balkanlar’daki en büyük Ortodoks kilisesi unvanını kazanan Aziz Sava Kilisesi’nin inşa tarihi 1935 yılına kadar uzansa da aslında halen yapımı tamamlanamamış nadir Sırp yapılarından biri. 160 bin belge ve 57 bin civarında da kişisel eşyanın sergilendiği Nikola Tesla Müzesi ise en az yarım gününüzü ayırmanız gereken bir yer.

Şehir içi ulaşımda büyük rol oynayan ve GSP “Beograd” tarafından işletilen şehir içi otobüsleri, troleybüs ve tramvaylar toplamda 130’un üzerinde güzergahta ulaşım hizmeti veriyor. 140’tan fazla mağaza, büyük bir süpermarket, restoranlar ve barlar, bir yemek alanı, 11 sinema salonu, bir bowling salonu, bir kumarhane ve 1.300’den fazla araç için ücretsiz park yeri olan Ušće, bölgedeki en büyük alışveriş merkezi olma özelliğine sahip. 30.000 m²’den fazla alışveriş ve eğlence alanıyla, Yeni Belgrad’da da bulunan Delta City, kentin ikinci en büyük alışveriş merkezi.

Nüfusu şu anda 1,6 milyon civarında olan kentin genelinde karasal iklimin etkileri görülüyor. En sıcak aylar temmuz (ortalama 21.7 derece) ve ağustos (21.3 derece) iken, en soğuk ay da ocak (ortalama 0.4 derece) olarak söylenebilir. En çok yağış aldığı dönem mayıs ve haziran ayları olduğu için seyahatinizi nisan, temmuz, ağustos, eylül veya ekim ayın denk getirmenizi öneriyoruz.

İstanbul’dan hemen hemen her gün direkt uçuş seferlerinin olduğu Belgrad’a yaklaşık 1 saat 40 dakikada ulaşabilirsiniz. Belgrad Nikola Tesla Havalimanı, şehir merkezinin sadece 18 km batısında yer alıyor. Havalimanına vardıktan sonra Belgrad şehir merkezine ulaşmak için toplu taşıma araçlarını kullanabileceğiniz gibi taksi, araç kiralama veya transfer hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.

Resmi para biriminin Sırp Dinarı (RSD) ve resmi dilin de Sırpça olduğu Belgrad’da Makedonca, Macarca, Boşnakça, Karadağca ve Hırvatça dilleri de yaygın bir şekilde kullanılıyor. Konumu itibariyle Türkiye’den 1 saat geride olan Belgrad’a 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla yapacağınız ziyaretlerde hiçbir vize şartı olmadığını hatırlatalım.