Krasnodar

8 federal bölgeye ayrılan Rusya’nın, Güney Rusya Federal Bölgesi’nde konumlanan Krasnodar, endüstri, ulaşım, ticaret ve kültür alınında oldukça gelişmiş bir kent. Azak Denizi ile Karadeniz arasında yer alan şehrin içinden, ulaşım ve taşımacılık yapılan Kuban Nehri geçiyor. Krasnodar’ın kuzeyinde Novotitarovskaya, güneyinde Enem, doğusunda ise Azak Denizi bulunuyor.

1794 senesinde Rusya’nın güney kesimini Osmanlı’dan korumak amacıyla Rus İmparatoriçe II. Katerina’nın teşvik etmesiyle Kazaklar tarafından kurulmuş. II. Katerina da şehri Kazaklara hediye etmiş. Bu sebepten ötürüdür ki eski adı Yekaterinador, anlamı ise ‘Katerina’nın Hediyesi’. 1917’de meydana gelen Ekim Devrimi sırasında Kızıl Ordu’ya karşı büyük bir mücadele gösteren şehre, daha sonrasında ‘Kırmızı Hediye’ anlamını taşıyan Krasnodar ismi verilmiş. 1942 senesinde Alman işgaline uğrayan şehir büyük hasar görse de savaş sonrasında restore edilmiş. Çarlık döneminde kalma binaların restorasyonunda son derece başarılı oldukları için yapılar oldukça cezbedici bir görünüme kavuşmuşlar.

Kırsal bölgeleri de hesaba kattığımızda şehrin ortalama nüfusu 1 milyon civarında oluyor. 120’yi aşkın milletten insanın bulunduğu bölgede Ruslardan sonra en çok Ukraynalılar ve Ermeniler yaşıyor. Rusya’nın iç kesimlerine nazaran havanın biraz daha ılık olduğu Krasnodar, ılıman iklim bölgesinde bulunuyor. Sert kışların yaşandığı bölgede, kış mevsiminde ortalama sıcaklık 1 C derece civarında oluyor. Turizm potansiyelinin bir hayli yüksek olduğu şehir yaz mevsiminde ise ortalama 24 C dereceyi görüyor. Dünyanın her yerinden turistin ziyaret ettiği Krasnodar, turizm potansiyelini tarihi eserlerinden ve modern müzelerinden alıyor.

Rus kültürüyle birlikte Kazak kültürünün de yaşatıldığı Krasnodar’da görülmesi gereken onlarca yer bulunuyor. Krasnodar Bölgesel Sanat Müzesi adıyla da bilinen Kovalenko Sanat Müzesi bunların başında geliyor. Müzede 9 bini aşkın eser sergileniyor. Müzeleriyle ünlü Krasnodar’da, savaş dönemi askeri malzemelerin sergilendiği Askeri ekipman Müzesi ile, Rus tarihini yeniden keşfedeceğiniz Krasnodar Devlet Tarihi ve Arkeoloji Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Şehrin diğer önemli yapıları genellikle ibadethanelerden oluşuyor. Ortodoks Ruslar tarafından önemli kabıl edilen St. Catherina Katedrali ile Alexander Nevsky Katedrali bu topraklar üzerine bulunuyor. Bu yapılar Sovyetler Birliği dönemi zamanında tahrip edilse de yeniden restore edilerek ziyaret açılmış. Biraz da doğanın yeşiliyle buluşmak isterseniz, Prof. Kosenko Botanik Bahçesi’ne, The Solnenchny Ostrov Park’a veya Chisyakovskiy Korusu’na gidebilirsiniz.

İstanbul’dan Krasnodar’a yılın neredeyse her ayı direkt ve aktarmalı uçuşlar düzenleniyor. Kentin doğusunda konumlanan Uluslararası Pashkovsky Havalimanı şehir merkezine yalnızca 12 kilometre mesafede bulunuyor. Havalimanın şehir merkezine gitmek için troleybüs veya minibüsleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Samsun’dan da haftanın 2 günü Krasnodar’a uçuş düzenleniyor.

Gri veya yeşil pasaportu olan vatandaşların Rusya’ya vizesiz 30 günlük giriş yapma hakları bulunuyor. Bordo pasaport sahiplerinin ise vize alması gerekiyor. Diplomatik pasaporta sahip olanlar ise 90 gün boyunca Rusya’ya vizesiz girebiliyorlar.