Funchal

Funchal, Portekiz’in özerk bölgesi olan Madeira Adası’nda yer alıyor. Madeira’nın 500 yıldır başkenti olan Funchal, Atlas Okyanusu’nda bulunuyor. Tropikal bir ada da yer alan bölge, doğusunda Fas’a 650 km, kuzeydoğusunda Portekiz’e 1000 km ve güneyinde Kanarya Adaları’na 660 km mesafede konumlanıyor. Tropikal bir iklime sahip olan Funchal, yeşilin sarmaladığı dağları, palmiyeleri, mimoza çiçekleri ve okyanus manzarası ile masal diyarlarını aratmayacak güzelliğe sahip. Günümüzde turistlerin yoğun ilgisi altında kalan şehir, bu güzel iklimi ile tarihte İngilizlerin de dikkatini çekti ve bir dönem İngiliz egemenliği altında kaldı.

Adeta yeryüzündeki bir cennet gibi olan Funchal’da yapılacaklar da bir o kadar keyifli. Bölge turunuza şehrin tarihi binalarının yer aldığı Zona Velha yani Eski Şehir bölgesinden başlayabilirsiniz. Eski Şehir’de bölgenin ruhunu doyasıya yaşadıktan sonra turunuza dükkan ve birçok restoranın yer aldığı Praça do Colombo ile devam edebilirsiniz. Funchal’dan ayrılmadan önce Camara Belediyesi, Funchal Katedrali, Santa Clara Manastırı, her tür bitkiyi görebileceğiniz bahçeleri ve tarihe bir yolculuk yapabileceğiniz müzeleri gezmelisiniz.

Funchal, adanın gece hayatının merkezi olarak tanınıyor. Her tarza hitap edecek bir mekanın yer aldığı bölgede bar, gece kulübü veya yerel restoran gibi farklı tarzda mekanlar yer alıyor. Gece hayatı için tercih edilen mekanların çoğu bölgenin Eski Şehir anlamına gelen Zona Velha’daki Rua de Santa Maria Sokağı’nda bulunuyor. Funchal’da eğlenceli bir gece geçirmek için bölgenin en meşhur gece kulübü olan Vespas’ı, Marginal veya Cameleon’a gidebilirsiniz.

Hem Madeira Adası’nın hem de başkent Funchal’ın şehir hayatı oldukça renkli geçiyor. Ancak her şehrin eğlencesinin doruk noktasına ulaştığı dönemleri oluyor. Siz de şehrin bu coşkusuna ortak olmak için ada da düzenlenen Karnaval, Medeira Çiçek Festivali, Sé Festivali, Caz Festivali veya Şarap Festivali’ne katılabilirsiniz.

Portekiz mutfağında karşınıza çıkan Akdeniz etkileri Funchal’da da görülüyor. Mutfağın başlıca ürünleri deniz ürünleri başta olmak üzere, pirinç, patates ve tropikal meyvelerdir. Portekiz mutfağının en ünlü yemeklerinin başında; Pasteis de Bacalhau yani rendelenmiş bacalhau, patates, soğan ve yumurta ile yapılan Bacalhau a Bras ve Bacalhau a Gomes de Sa geliyor. Funchal tatiliniz sırasında pazar tezgahlarında yer alan rengarenk meyvelerin tadına da bakmalısınız. Adanın en meşhur meyveleri; muz ve ananas karışımı ‘’bananaananas’’ ve ‘’passion fruit’’.

Türkiye’den Funchal’a direkt uçuş ne yazık ki bulunmuyor. Bölgeye aktarmalı uçuşları kullanarak gidebilirsiniz. Ayrıca başkent Lizbon’dan da Funchal Havalimanı’na uçuş düzenleniyor. Şehre ulaşım için diğer bir seçenek ise cruise gemileri. Funchal turizm açısından oldukça etkileyici bir bölge olduğu için şehre cruise gemileri yoğun olarak uğruyor.

Tatilini Portekiz’in doğa harikası adası Funchal’da geçirmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 günü geçmeyen Funchal seyahatlerinde vizeden muaflar.