Bergen

Bergen’i dünyaca ünlü yapan şey, eşsiz cazibesi ve atmosferi şüphesiz. 2017 yılında Avrupa’nın en iyi şehirlerinden biri olarak seçilen Norveç’in Bergen şehri, yürüyerek ve çeşitli aktivitelere katılarak pek çok noktasını keşfedebileceğiniz bir yer. İnsanların yüzyıllarca yaşadığı tarihi sokaklarda dolaşmak, size bir masal dünyasına ışınlanmış hissi verecek. Küçücük ahşap evler, Arnavut kaldırımlı sokaklar ve her yerde çiçekler göreceksiniz.

Milattan Sonra 1070’te Kral Olav Kyrre tarafından kurulan ve 13. yüzyılda Norveç’in ilk gerçek başkenti olan Bergen, 1830’lara kadar ülkenin ve tüm İskandinavya’nın en büyük şehriydi. Bunun nedeni, Bergen’in büyük bir Avrupa ticaret ve deniz limanı ve Hansa tüccarlarının en önemli dört ticaret merkezinden biri olmasıydı. Bergen bugün yaklaşık olarak 260.000 nüfusa sahip olmakla birlikte ekonomisinde büyük rol oynayan başlıca sektörler ticaret, denizcilik, turizm, sanayi, balıkçılık, petrol ve gaz endüstrisi. Aynı zamanda büyük bir üniversite şehri olan Bergen, Norveç’in en önemli kültür başkentleri arasında gösteriliyor.

Şehrin havasını solumak ve kalabalığa karışmak için Balık Pazarı’nda mola verin. Devasa akvaryumu ziyaret edin ve balıkları, penguenleri, fokları, timsahları, yılanları ve örümcekleri bizzat yakından görün. Bryggen’in meşhur ahşap binaları boyunca Bergenhus’taki eski kaleye doğru yürüyün ya da Bergen’deki birçok müze ve galeriden birini ziyaret edin. Şehrin kültürel mirası haline gelen ve aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de adını yazdıran Bryggen için en az 1 gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

National Geographic’te dünyanın en bozulmamış turizm bölgeleri arasında gösterilen Bergen, göz kamaştıran Norveç fiyortları ile çevrili olduğu için turistlerin ilk katıldığı turlardan biri de Fjord Tours oluyor. 2000 yılında Bergen’in Avrupa Kültür Şehri seçilmesinin birçok nedeni var: Bir kültür başkenti olarak Bergen, yenilikçi, modaya uygun, müzik ve tasarım alanlarında dünya çapında etkinlikler düzenleyen eşsiz bir kent. Bergen, klasikten günümüze kadar uzanan eşsiz Norveç ve uluslararası sanat hazinelerinin etkileyici bir koleksiyonuna sahip. Koleksiyonlar, şehrin kalbindeki Lille Lungegårdsvann Gölü’nü çevreleyen bir dizi galerinin içinde yer almakta olup, Münih, Tidemand ve Gude, Picasso’nun önemli koleksiyonları ile çağdaş sanat, zanaat ve tasarım, benzersiz bir Çin koleksiyonu ve KODE’deki gümüş koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Bryggen’den daha eski olan Norveç Balıkçılık Müzesi’nin yakınındaki tarihi binaları görebilir, geleneksel teknelerin bulunduğu limanı ziyaret edebilir, Norveç’teki balıkçılık gelenekleri ile ilgili öyküleri bizzat yerinde dinleyebilirsiniz.

Avrupa Kültür Şehri ve Dünya Mirası Şehri olarak Bergen, dünya standartlarında deneyimler ve kültür sunuyor. Norveç Fiyortları’nın geçidi olan Bergen, doğanın, kültürün ve ilginç mimarilerin ideal bir kombinasyonuna sahip.

Genel hatları ile soğuk bir ülke olan Norveç’in kış aylarında en sıcak şehri olarak öne çıkan Bergen’de temmuz ve ağustos aylarında ortalama sıcaklıklar 14-15 santigrat derece iken, bol yağışlı geçen kış aylarında sıcaklıklar 8 dereceye kadar düşüyor.

Türkiye’den direkt uçuş olmasa da aktarmalı uçuş seferleri ile kolaylıkla Bergen’e ulaşabilirsiniz. Özellikle Oslo şehri üzerinden trenle Bergen’e ulaşım da mümkün. Tabi tercihe göre feribot ya da otobüsle ulaşımı da tercih edebilirsiniz. Norveç, Schengen ülkeleri arasında bulunduğu için umuma mahsus, yani bordo pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması dahilinde Bergen seyahatlerini gerçekleştirmeleri mümkün olacaktır.