Moldova

Bir Doğu Avrupa ülkesi olan Moldova, konum olarak Ukrayna ve Romanya arasında kalmasının yanı sıra Prut ve Dinyester nehirlerine de ev sahipliği yapıyor. Tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve günümüzde hâlâ De facto bir cumhuriyet olan Transdinyester de yine bu ülke sınırlarında yer alıyor. Moldova’nın başkenti ve en büyük şehri Kişinev, resmi dili ise Rumence olarak biliniyor. Bağımsızlığını 27 Ağustos 1991 yılında ilan eden ülkenin nüfusu 2012 verilerine göre tahmini olarak 3.559.500 olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Moldova’da gezilecek yer öylesine çok ki hangi birine baksanız sizi daha çok şaşırtacak gibi geliyor. Ülkenin en hareketli şehri başkent Kişinev’de birçok alternatif sizi bekliyor, bunlardan ilki; Stefan Cel Mare Parkı ve Anıtı denebilir. 15. yüzyılda gerçekleşen savaşların başkahramanı olarak bilinen 3. Stephen’in anısına yapılan bu anıt, ihtişamlı görünümüyle yerli yabancı birçok turisti kendine çekmeyi başarıyor. Water Tower de en az Stephen Anıtı kadar ilgi görüyor çünkü su kulesi anlamına gelen bu tarihi yapı günümüzde yalnızca müze olarak kullanılıyor.

Moldova’nın en eski müzesi olarak bilinen Etnografya ve Doğa Tarihi Müzesi, 1889 yılında inşa edilmiş ve günümüze kadar gizemini korumuş. İki bölümü bulunan müze, ülkede yetişen bitkileri bünyesinde barındırıyor. Özellikle ziraat ve doğa tutkunlarının her dönem geldiği ve hayranlıklarını gizleyemediği de yadsınamaz bir gerçek. Kişinev’in yanı sıra Tiraspol de ülkenin gezilip görülecek yerlerine birden fazla örneğin verildiği bölgelerden arasında. Örneğin; Kvint Fabrikası’na hafta içi düzenlenen turlardan birine katılarak misafirlerine verilen hediye çantaları alarak hatıra olarak saklayabilir veya enfes yiyeceklerini tadabilirsiniz.

Avrupa’nın kalite bazında bakıldığında en iyilerinden biri olarak bilinen bu bölgeye kesinlikle uğramadan dönülmemeli. Kimyager ve devrimci kimliği ile tanınan Nikolay Zelinsky, savaşlar sırasında kullanılmak üzere bulduğu gaz maskeleri ile o dönem çok sayıda insanın hayatını kurtarmış bir halk kahramanı olarak anılıyor. Zelinsky’nin evi şu an müze konumunda bu da istediğiniz zaman gidip kendisinden izler bulabileceğiniz ve zamanda yolculuk yapabileceğiniz anlamına geliyor. De facto bir cumhuriyet olan tek taraflı bağımsız Transdinyester Cumhuriyeti de coğrafi konum olarak Tiraspolde bulunuyor.

Moldova ziyaretinizi yapabileceğiniz en uygun dönem şüphesiz ki yaz ayları olacaktır çünkü kış aylarını şiddetli kar yağışlarıyla geçiren bölge halkı kendilerinin bile bu soğuklarda zorlandıklarını ifade ediyor. Yaz sıcaklıkları 20-23 derecede seyreden ülkede rahat rahat tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz. Ülkedeki şehir içi ulaşım; troleybüs, otobüs, minibüs ve taksiler yardımıyla sağlanıyor. Bu da dilediğiniz yere kolayca gitme olanağı veriyor. Türkiye’den Moldova’ya İstanbul üzerinden herhangi bir hava yolu şirketiyle Kişinev’e 1 saat 30 dakika gibi kısa bir sürede gidebilirsiniz.

Bordo, Gri Hizmet, Hususi Yeşil ya da Diplomatik Pasaport sahiplerinden ülkede kalış süresi 180 günde 90 günü geçmemek şartıyla birlikte vize istenmiyor.