Kişinev

Kişinev ismi, orijinal kentin inşa edildiği Puşkin ve Albisoara caddelerinin köşesinde bulunan bir bahar anlamına gelen Romence “chisla noua” kelimesinden geliyor. Kişinev birkaç kez değiştirilen kendi amblemine ve bayrağına sahip bir kent. Bugünün amblemi Bessarabia Romanya’ya katıldıktan sonra tasarlandı. Masmavi bir arka plan üzerinde altın kartal ile rozeti temsil eder. Bu amblem SSCB’nin dağılmasından sonra tekrardan tasarlandı. Bic Nehri üzerinde eşsiz bir konuma sahip olan Kişinev, yedi tepe boyunca uzanıyor ve yaklaşık 120 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Kişinev’de çoğu park sınırları içerisinde yer alan tam tamına 23 göl bulunuyor. Moldova’nın başkenti, Avrupa’nın en yeşil şehirlerinden biri olarak kabul edilen kentte sayısız park var ve hemen hemen her cadde ile çevrili. Parklarda yaklaşık 14 kuş türü ve 14 amfibi türü yaşıyor.

Günümüzde Kişinev nüfusu 700.000’den fazla kişiden oluşuyor. 1774 senesinde nüfusu sadece 600 civarında olan kent, SSCB’nin dağılmasına kadar aşamalı olarak büyüdü ve gelişti. Moldova’nın nüfusu bakımından en büyük şehri olma özelliğini taşıyan Kişinev, 5 ayrı bölgeden meydana geliyor: Centru (Rumencede merkez anlamına geliyor.), Riscani, Botanica, Ciocana ve Buiucani. 17 Temmuz 1436 tarihinde ilk kez adı geçen Kişinev, 1818’de Rus İmparatorluğu’nun bir parçası olduktan sonra bir şehir statüsü kazandı. 1940’ta Moldovya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin kurulduğu bir başkent olan Kişinev, SSCB’nin dağılmasından sonra Chisinau, Moldova’nın başkenti olarak ilan edildi.

Kuruluşundan bugüne inanılmaz bir değişim ve gelişme gösteren şehirde ulaşım genelllkle troleybüs, tramvay ve otobüsler ile sağlanıyor. Aynı zamanda taksilerin de yaygın bir şekilde kullanıldığı şehirde birkaç günden fazla kalmayı planlayanlar, araç kiralamayı da düşünebilir. Moldova’daki diğer şehirler ve Avrupa ülkeleri ile de ulaşım bağlantısı olan Kişinev’de hava yolu, tren yolu ya da kara yolu ile ulaşım mümkün. Türk Hava Yolları’nın direkt uçuş seferleri sayesinde İstanbul’dan yaklaşık 1-1,5 saatte Kişinev’e ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinin 13 km güneydoğusunda konumlanan Kişinev Uluslararası Havalimanı’na vardıktan sonra taksiye binebilir ya da araç kiralayabilirsiniz.

Dniester Nehri’nin bir kolu olan Bâc Nehri’nin kıyısında yer alan Kişinev, yüzölçümü bakımından da Moldova’nın en büyük kenti olma unvanına sahip. Gece hayatının inanılmaz hareketli olduğu Kişinev’de eğlence başlı başına bir kültür esasında. Şehrin en popüler eğlence mekanları ise Stefan Cel Mare bölgesi ve civarında yoğunlaşmış durumda.

Türkiye ile arasında saat farkı olmayan Moldova’nın başkenti Kişinev’e tüm Türk vatandaşları 6 ay içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz seyahat edebilir. Resmi dilin Rumence; resmi para biriminin ise Moldova Leyi olduğu kentin en popüler etkinlikler ise her sene ekim ayında gerçekleşen Ulusal Şarap Festivali ve mayıs ayında düzenlenen Kişinev Film Festivali.