Brindisi

İtalya’nın Puglia Bölgesi’nde yer alan şehir, Adriyatik Denizi kıyısında konumlanıyor ve liman kenti olarak anılıyor. Bünyesinde barındırdığı yolcu limanı dünya üzerinde önemli bir yere sahip olup, özellikle Yunanistan ve Ortadoğu bölgesine giden gemilerin uğrak noktası oluyor. Askeri açıdan merkezi bir üs olarak kullanılan kent, petrol üretimi ve hava taşıtları yapımında da oldukça gelişmiş durumda. Sakinliği ve masmavi plajları ile ideal bir tatil imkânı sunan Brindisi, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Büyük şehirlerin kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler bu küçük ve şirin kasabayı ziyaret ediyor.

Roma ve doğuyu birbirine bağlayan bir köprü görevi gören şehir, M.Ö 244 yılında Romalılar tarafından işgal edilmiş. 1348’de veba hastalığının şiddetli bir şekilde insanlığı vurmasıyla birlikte Brindisi, nüfusunun büyük bir çoğunluğunu kaybetmiş. Sonrasında hızlıca yaralarını sarmaya başlayan şehir, 1707 senesinde Avusturya yönetimine, 1734’te ise Bourbons hanedanına geçmiş. Şehir, 1943’te Kral Victor Emmanuel III tarafından ele geçirilip İtalya’ya bağlı bir yerleşim yeri olmuş.

Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü kentte, yıllık ortalama sıcaklık değeri 16,5 derece civarında seyrediyor. Temmuz yılın en kurak ayı iken kasımın en fazla yağış alan dönem olduğu görülüyor. Ağustos yaklaşık 16,4 derece ile en sıcak geçen ay ve ocak yaklaşık 9,4 derece ile en soğuk geçen ay olarak biliniyor. Eğer gezi rotanızda Brindisi’ye de yer verecekseniz, nisan ve kasım ayları arasında bölgeyi ziyaret etmeniz gayet uygun olacaktır. 2017 yılında yapılan araştırmalar, şehir nüfusunun ortalama 87 bin civarında olduğunu gösteriyor.

15. yüzyılda inşa edilmiş olan ortaçağ kaleleri, kentin en popüler destinasyonu olarak biliniyor. Eskiden savunma duvarı olarak kullanılan bu kaleler, zamanla restore edilmiş ve günümüzde çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor. Göz alıcı doğasıyla yaz tatillerinin vazgeçilmez adresi olan Brindisi, zengin plajlarının yanı sıra feribot aracılığı ile Yunanistan’a gidilebilmesiyle de ünlenmiş durumda. İtalya mutfağından zengin bir yelpaze çeşitliliği sunan restoranlarında yerel lezzetlerin ve deniz mahsullerinin denenmesi tavsiye ediliyor. Tarihe merakı olanlar için ise katedral meydanında konumlanan Francesco Ribezzo Arkeoloji Müzesi, Brindisi tarihinden kalıntıların sergilendiği ziyaret edilebilecek seçenekler arasında yer alıyor.

Türkiye üzerinden Brindisi şehrine direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için öncelikle Roma’ya gidilmesi ve aktarma yapılarak Brindisi Salento Havalimanına ulaşılması gerekiyor. Şehir içinde çoğunlukla tren ile yolculuk yapılırken, liman kenti olmasından dolayı gemi, vapur ve feribot seferlerinin de oldukça fazla olduğu söylenebilir.

Schengen ülkeleri arasında yer alan İtalya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye vatandaşlarından bordo pasaport sahibi olanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Yeşil, siyah ve gri pasaport sahiplerinin ise vize almaksızın 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile ülkeye yolculuk yapabilirler.