Toulon

Fransa’nın Akdeniz kıyısında yer alan Toulon, Provence-Alpes-Cote-d’Azur bölgesinde yer alıyor. Bölgenin üçüncü büyük şehri olan Toulon aynı zamanda Var departmanın da merkezi. Romalılar döneminde Telo Martius olarak adlandırılan şehir ilk başta balıkçı kasabası olarak kurulsa da VII. Charles zamanında savaş gemisi yapım merkezi haline geldi. Günümüzde Fransız donanmasının önemli üslerinden biri olan şehirde gemi yapımı, balıkçılık, matbaacılık ve şarapçılık sanayileri gelişmiş bulunuyor. Şehir II. Dünya Savaşı’nda büyük hasar alsa da korumayı başardığı tarihi dokusu, bir tarafı masmavi denize bir tarafı da kayalıklara bakan huzurlu manzarası, palmiyeleri ve sakin ama keyif veren yaşantısı ile ziyaretçilerine pişman olmayacakları bir tatil fırsatı sunuyor.

Şehrin belediye sınırları içerisindeki nüfusu 166.537 kişiden, metropol alanındaki nüfusu ise 600.740 kişiden oluşuyor. Güney Fransa şehirlerden biri olan Toulon’da Akdeniz iklimi hakim. En sıcak ay temmuz, en soğuk ay ise ocak olarak biliniyor. Temmuz ayı sıcaklıklar açısından bunaltıcı ve kuru geçtiği için haziran ayı ziyaret için daha uygun oluyor. Ayrıca ekim ayı şehirdeki en yağışlı ay olduğu için ziyaretinizi planlarken gidiş tarihinize dikkat etmeniz gerekebilir.

Eski dönemlerde küçük bir balıkçı kasabası olan şehirde tarihi bir yolculuk yapmak istiyorsanız Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve süslü çeşmeleri ile keyifli bir şehir turu yapabileceğiniz Vieille Ville yani Eski Kent, deniz manzarasını doyasıya izleyebileceğiniz Toulon Limanı, savaştan kalma ekipman ve görüntülere ev sahipliği yapan Musee Memorial du Debarquement, Fransa’nın Paris’ten sonraki en büyük opera binası olan Opera de Toulon, denizcilik hakkında en detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz Musee de la Marine ve barok, neo klasik ve gotik mimarinin izlerini taşıyan Sainte-Marie-de-la-Seds Katedrali’ni görmeden şehri terk etmemelisiniz.

Toulon’da gece hayatı da şehir turları kadar renkli geçiyor. Toulon bir kıyı şehri olduğu için özellikle yaz aylarında şehrin gece hayatının tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Şehirde rock barlar, caz kulüpleri, yerel publar, şarap evleri ve gece kulüpleri gibi her kesime hitap eden mekanlar bulunuyor. Şarap evleri arasından La Cave de Lilith, gece kulüpleri arasından La Tortue ve barlar arasında canlı müzik yapan Le Bar a Thym en meşhur olan yerler.

Toulon’a Türkiye’den aktarmasız uçuş bulunmuyor. Bu yüzden hava yoluyla gitmeyi düşünüyorsanız Fransa’nın diğer şehirlerinden aktarma yaparak Toulon-Hyeres Havaalanı’na ulaşabilirsiniz. Marsilya ve Nice’e aktarma yapanlar Toulon’a tren ile de gidebilir. Trenle şehre 1-1.30 saatte varılıyor. Roma üzerinden aktarma yapacaklar ise şehirden kalkan feribotlarla da Toulon’a gidebilirler.

Şehir içi ulaşımınızı yürüyerek kolaylık yapabileceğiniz gibi RMTT adlı otobüsleri veya taksileri tercih edebilirsiniz. Etrafı daha detaylı inceleyebileceğiniz bir ulaşım türü istiyorsanız şehir merkezinden bisiklet de kiralayabilirsiniz.

Şehir ziyaretleriniz için Schengen vizesi almanız gerekiyor. Vize işlemleri Fransız Konsolosluğu’nda yapılıyor. Gri, yeşil veya siyah pasaport sahipleri 180 gün içindeki 90 günü aşmayan ziyaretlerinde vizeden muaflar.