Finlandiya

İskandinavya Yarımadası’nda kurulan ve Kuzey Avrupa’daki Baltık Denizi’ne kıyısı bulunan bir ülke olmakla beraber; doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve batısında İsveç’e komşu olan Finlandiya’nın tarihi, Orta Asya’ya kadar uzanıyor. Son yapılan sayımla birlikte ülke nüfusunun 5,509,717 civarında seyrettiğini söylemek mümkün. Başkenti Helsinki ve resmi dili Fince olan Finlandiya halkının tarihte verdiği sayısız savaştan sonra bağımsızlığına tam anlamıyla Finlandiya Anayasası’nın bölgedeki komşu ülkeler tarafından kabul edilmesiyle birlikte 17 Temmuz 1919 yılında kavuştuğunu söyleyebiliriz. Tarihinde derin savaşlar görmüş olan Finlandiya halkı bu günleri çok geride bırakmış durumda. Huzur ve refahın hâkim olduğu ülke, günümüzde eğitim kalitesiyle adından sıkça söz ettiriyor.

Dünyaca tanınan Finlandiya eğitim sistemi birçok ülke tarafından oldukça ilgi görüyor ve her daim takdirleri üzerinde topluyor demek de yanlış olmaz. Bunun yanı sıra ülkeyi değerli kılan bir diğer detay da Finlandiya’nın coğrafi konumundan kaynaklanan 2 farklı doğa olayını bir arada yaşayabilmesi ve mevsim geçişlerinin uzun olmasıyla birlikte büyüleyici Kuzey Işıkları’nın görünümüne ev sahipliği yapması… Aurora Borealis denen olay Kuzey Işıkları’nın ta kendisi oluyor. Finlandiya gezinizi; ekim, şubat veya mart aylarında yapmayı planlıyorsanız bu ihtişamlı görüntüye siz de şahit olacak ve harika fotoğraf kareleri yaratarak anı ölümsüzleştirebileceksiniz.

Finlandiya’da Kuzey Işıkları’nı görmenin yanı sıra bir diğer doğa olayı olan ama biraz alışılmışın dışında kalan gece ve gündüzün birbirine karıştı o anlara şahitlik etmek isterseniz de gezi planınızı mayıs ve temmuz ayları arasında yapmanız gerekebilir. Bu aylar aralığında güneş tamı tamına 19 saat boyunca havada kalıyor ve gece ile gündüz birbirine karıştığı için adına gece yarısı güneşleri deniyor. Bu bağlamda yukarıda belirtilen tarih aralıklarında bölgeye yapacağınız ziyarette bu tabirlere sıkça rastlamanız mümkün.

Finlandiya, coğrafi konumu gereği soğuk ve ılıman bir havanın hâkim olduğu bir ülke olduğundan kış aylarında sıcaklığın -20 dereceye kadar düştüğü görülüyor. Sıcaklıkların bu denli düşmesiyle birlikte ülkeye gelen turist sayısında da kış aylarında ciddi bir düşüş yaşandığını söyleyebiliriz. Siz de eğer tatil planlarınız arasına Finlandiya’yı eklediyseniz ajandanızın kış ayları için farklı alternatifler düşünebilirsiniz. Çünkü Finlandiya, yukarıda belirttiğimiz ay aralıkları haricindeki zamanlarda oldukça soğuk olduğundan yerli halkın bile yaşamasının güç olduğu bir yerleşim yerine dönüşüyor.

Ülkedeki ulaşım ağlarını; tren, otobüs, tramway, metro ve suomenlinna vapurlarının oluşturmasıyla birlikte biletler iki ayrı noktadan satışa sunuluyor. Bilet, makinelerden alındığında 2.20 Euro iken taşıt içerisindeki alımlarda 3 Euro’ya geliyor. Türkiye’den Finlandiya’ya gitmek isteyenlerin tercih edeceği birçok nokta var. Hava yolu ile yaklaşık 3 saat içerisinde Helsinki’ye aktarmasız uçabilir ya da Almanya ve Fransa gibi ülkelerden aktarmalı olarak bölgeye iniş yapabilirsiniz.

Eğer bordo pasaport sahibiyseniz Finlandiya için vize şartı aranmakla birlikte, Gri, Diplomatik veya Hususi Yeşil Pasaport sahipleri 180 günde 90 gün şartıyla vizesiz gidebiliyor.