Helsinki

Finlandiya’nın en önemli moda, tıp, eğlence, politika, finans, eğitim, araştırma, medya ve kültür merkezi olması yanı sıra en kalabalık şehri ve başkenti olma özelliğine sahip Helsinki, adalar şehri olarak Baltık Denizi ile Finlandiya Körfezi’nin buluştuğu noktada yer alıyor. Finlandiya’nın güneyinde konumlanan Helsinki, 1550’de İsveç Kralı tarafından Tallinn’e, eski bilinen adıyla Reval’e rakip bir ticaret şehri olarak kurulmuş. 315 adadan oluşan, “Kuzey’in Beyaz Kenti” lakabı olan Helsinki, aynı zamanda Kuzey Avrupa’nın en büyük şehri ve Avrupa Birliği’nin kültür başkenti unvanlarına sahip.

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan, 1748 yılında Helsinki’nin altı adasında inşa edilen Suomenlinna Kalesi, kentin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli bir rol oynamış ve günümüzde Soumenlinna Adası olarak biliniyor ve en önemli turistik noktalardan birini oluşturuyor. Maviyi ve yeşili en doğal halde yan yana görebileceğiniz kentte, birbirinden farklı sosyal etkinliklerin yanı sıra kültürünü de tanıyabileceğiniz organizasyonlar bulunuyor. Geçmişte Yaz Olimpiyatları, Eurovision gibi dünyaca ünlü etkinliklerin de yapıldığı Helsinki’nin, 2012 yılının Dünya Tasarım Başkenti unvanı da var.

2016 yılında yapılan sayıma göre, metropol alanı da dahil 1.47 milyon nüfusa sahip olan Helsinki şehrinin iklimi Kuzey Atlantik Akıntısı’nın da etkisiyle diğer kuzey ülkelerine kıyasla daha yüksek sıcaklıklara sahip. Sıcaklığın en düşük olduğu aylar ocak ve şubat, en yüksek olduğu aylar ise haziran ve ağustos olarak kayda geçiyor. Baltık Denizi’nin etkisiyle de yaz aylarının serin olması, Helsinki kentinin bu aylarda ziyaret için elverişli olduğu söylenebilir. Çoğunlukla haziran ve ağustos dönemlerinde, bira, müzik gibi çeşitli birçok festivale ve etkinliğe de ev sahipliği yapan ada kentine gitmeden önce tarihleri kontrol edebilirsiniz.

Türkiye’nin farklı noktalarından gelmek isteyen turistler için İstanbul şehrinden direkt olarak veya aktarmalı olarak Helsinki’ye ulaşmak mümkün. Direkt uçuşlarla yaklaşık 3 buçuk saatte, Helsinki-Vantaa Havalimanı veya Helsinki-Malmi Havaalanı’na ulaşabilirsiniz. Bunların yanı sıra Finlandiya’nın merkez tren istasyonu olan Helsinki Ana Demiryolu İstasyonu ile “Kuzey’in Beyaz Kenti” olarak da bilinen Finlandiya’nın bütün şehirlerinden Helsinki’ye gelebilirsiniz.

Helsinki şehrine geldiğinizde kullanabileceğiniz geniş bir yelpazeye sahip bir şehir içi ulaşım ağı bulunuyor; suomenlinna vapuru, metro, tren, otobüs ve tramvay kullanarak farklı yerlere ulaşmak mümkün. Toplu taşıma için kullanacağınız biletleri ister bilet makinelerinden 2.20 Euro, ister taşıtların içinden 3 Euro, ister 8 Euro’ya turistlerin tercih ettiği HSL Day Ticket alarak günlük ulaşımını sağlayın, isterseniz de belli müzelere girişleri de kapsayan farklı tarifeleri bulunan Helsinki Card alarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Kuzey Avrupa ülkesi olan Finlandiya için gereken vize, Schengen bölgesinde yer aldığından ötürü Finlandiya Schengen vizesi. Ancak bu vizeyle ilk olarak Finlandiya’ya giriş yapmanız gerekiyor ve en az 1 ay önceden başvurmanız, bir aksilik yaşanamaması için yararlı olur.