Bosna-Hersek

Adından ilk kez 958 yılında Bizans İmparatoru VIII. Konstanstinos’un De Administrando Imperio adlı kitabında bahsedilen Bosna Hersek, Güneydoğu Avrupa bölgesinde yer alan 3.5 milyon nüfuslu bir Balkan ülkesi. Güneyinde Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan ülke, Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ’a da komşu durumunda. Sönmeyen Ateş Anıtı, Umut Tüneli ve Viyeçnitsa Kütüphanesi gibi tarihin izlerini taşıyan eserleri içinde barındıran Saraybosna, Bosna Hersek’in başkenti. Saraybosna ayrıca ülkenin en büyük şehri ve dağlık bir araziye sahip olduğu için kış turizminde de epey popüler.

Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç farklı etnik kökene ev sahipliği yapan Bosna’nın tarihi de bir o kadar çalkantılı. Diğer Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler gibi Bosna da ilk olarak Roma İmparatorluğu hakimiyetindeydi; 1463 yılında ise Osmanlı himayesine girdi. Osmanlı Devleti’nin çöküş dönemine girmesiyle Bosna, Avusturya-Macaristan egemenliğine geçti. Büyük Sırbistan’ı kurma amacıyla başlayan Yugoslavya savaşlarından Bosna Hersek de etkileniyordu. Ülke, Srebrenitsa Katliamı gibi acılı dönemlerden sonra 1992’de yapılan referandumla bağımsızlığını kazandı.

Bosna Hersek, bulunduğu konumdan dolayı iki farklı iklimin etkisi altında denebilir. Ülkenin geneline karasal iklim hakim olsa da güneybatısında Akdeniz iklimi görülüyor. En sıcak aylar olan temmuz ve ağustosta sıcaklıklar 30 santigrat dereceyi bulurken aralık ve ocak gibi en soğuk dönemlerde sıcaklıklar -20 dereceye kadar düşebiliyor. Bosna Hersek’e kış sporları için gidecek olanlar, ocak ve mart arası dönemi tercih edebilir. Jahorina, Bjelasnica ve Igman dağları kayak için en ideal yerlerden. Kış turizminin nabzını tutan yerlere gitmeyecekseniz eğer Bosna Hersek seyahatinizi, ilkbahar veya yaz dönemine denk getirebilirsiniz.

Ülkede farklı etnik kültürlerden insanlar bulunduğu için yılın her dönemi çok renkli manzaralara şahit olmanız yüksek ihtimal. Eski gelenek ve göreneklerin halen daha devam ettirildiği Bosna Hersek’in genelinde Osmanlı ve Roma’dan kalma izlere de rastlamanız olası. Bosna’da Eski Ortodoks Kilisesi ve Gazi Hüsrev Bey Cami gibi mimariler ise bu etnik kökenlerin uyumunu kanıtlar nitelikte. Farklı kültürlerin bir arada yaşaması ülkeye apayrı bir renk katıyor şüphesiz. Bosna Hersek’te her yıl savaşa tepki olarak gerçekleşen Saraybosna Film Festivali, uluslararası bir etkinlik olan Saraybosna Caz Festivali, Güneydoğu Avrupa’nın en iyi tiyatro festivali olan Uluslararası Tiyatro Festivali Mess ve eski gelenekleri yansıtan Kozara Etno Festivali gibi birçok etkinlik ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu yerel ve uluslararası festivallere hem Balkanlar hem de dünyanın her yerinden her yıl binlerce turist akın ediyor.

Bosna Hersek’e ulaşımda kara ve hava yolu seçenekleri bulunuyor. Hava yoluyla gitmek isteyenler, İstanbul’dan Bosna ve Mostar’a aktarmasız, diğer yerlerden aktarmalı uçuşları tercih edebilir. Kara yolunu tercih edecekler içinse tur otobüsleri dışında Belgrad aktarmalı tren yolculuğu alternatifi bulunuyor. Kara yolculuğunda Bulgaristan’dan transit vize almanız gerektiğini unutmayın.

Bosna Hersek, Türk vatandaşları için 3 aya kadar vizesiz giriş imkanı sağlıyor. Vizesiz ülkeye giriş için otel rezervasyonu ve uçak biletlerinin sunulması şart koşuluyor. Ayrıca iki ülke arasındaki anlaşmaya göre Bosna Hersek vatandaşları da aynı şekilde Türkiye’ye vizesiz giriş yapabiliyor.