Mostar

Balkanlar’ın dikkat çekici turizm şehirlerinden biri olan Mostar, Bosna-Hersek’tekiHersek bölgesinin en büyük şehri ve başkenti. Hersek-NeretvaKantonu’nun da idari merkezi olan şehir, 2013 yılında yapılan sayıma göre 105,797 nüfusa sahip. Bu nüfusun %48.4’ü Hırvat, %44.1’i Boşnak ve %4.1’i ise Sırplardan oluşuyor. Şehir 3 farklı etnik nüfusa ev sahipliği yaptığı için 3 dil de resmi dil olarak kabul ediliyor. Mostar, %48.4 Hırvat nüfusuyla Bosna-Hersek’in en çok Hırvat nüfusa ev sahipliği yapan şehri olarak da biliniyor. 56 köy ve banliyöden oluşan şehrin adı meşhur Mostar Köprüsü’nden geliyor. Doğa harikası Neretva Nehri üzerinde bulunan bu ihtişamlı köprü 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından yapılmış. Köprü iç savaş döneminde Hırvatlar tarafından yıkılsa da yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde hala şehrin en önemli tarihi yapısı olarak kabul ediliyor.

Adeta bir masal diyarını andıran manzaraları ile ziyaretçilerini etkileyen şehir, 1 günde gezilebilecek kadar küçük bir yüz ölçümüne sahip. Mostar denince ilk akla gelen Mostar Köprüsü dışında Koski Mehmet Paşa Cami, Müslüm Bey Konağı, Bakırcılar Çarşısı, Biscevica Evi, Karagöz Bey Cami, Eğri Köprü, Eski Köprü Müzesi, Blagay Tekkesi, Tara Kulesi, Saat Kulesi ve Partizan Abidesi de görülmesi gereken tarihi yapılardan. Hem tarihi bir yer görmek hem de alışveriş yapmak istiyorsanız Bakırcılar Çarşısı’na da uğramanızı öneriyoruz. Eskiden bakırcılar dışında derici ve terzilerin de olduğu bu çarşıdan yöreye özgü el işi ürünler satın alabilirsiniz. Alışveriş için daha çok çeşit bulabileceğiniz bir yer arıyorsanız Eski Pazar’daki dükkanları da tercih edebilirsiniz. Genellikle Mostar Köprüsü ile anılsa da 400’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Neretva Nehri’nde doğayla iç içe yürüyüş yapabilir veya macera dolu bir aktivite için yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Genel anlamıyla sakin bir şehir olan Mostar’da pek hareketli bir gece hayatı yok. Tarihi yapıların etrafında bulunan küçük barlar dışında keyifli vakit geçirmek istiyorsanız birbirinden ilginç festivallere katılabilirsiniz. Her sene eylül ayında Mostar Yaz Festivali, kasım ayında Geleneksel Koyun Peyniri Fuarı, nisanda Mostar Ticaret Fuarı, temmuz ayında Mostar Blues Festivali, sonbaharın belli dönemlerinde Mostar Film Günleri, ilkbaharda Mostar Bahar Festivali ve The Pocket Fest gerçekleşiyor. Genelinde Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü şehirde hem festivallere katılmak hem de keyifli bir tatil geçirmek için yaz aylarını tercih etmelisiniz.

Türkiye’den Mostar’a direkt uçuş maalesef ki bulunmuyor. Mostar’a seyahat etmek istiyorsanız Türkiye’den Saraybosna’ya uçtuktan sonra otobüs veya tren kullanarak şehre gitmelisiniz. Şehir içi ulaşımda otobüs kullanabileceğiniz gibi yürüyerek yada bisiklet kullanarak da şehri rahatlıkla dolaşabilirsiniz.

Türkiye ve Bosna-Hersek arasındaki antlaşmaya göre Türk vatandaşlarının 60 günü geçmeyen Mostar ziyaretleri için vize almaları gerekmiyor. Aynı şekilde Bosna-Hersek vatandaşları da Türkiye gezilerinde vizeden muaflar.