Linz

Linz, Avusturya’nın kuzeybatısında yer alan ve Yukarı Avusturya eyaletinin başkenti olan bir şehir. Tuna Nehri’nin yanı başında eşsiz bir konuma sahip olan Linz aynı zamanda ülkenin de 3. büyük şehri olma özelliğini taşıyor. 16 bölgeden meydana gelen Linz, yeni medya sanatını şehrin planlaması ve yaşantısına gayet iyi bir şekilde uyarladığı için 1 Aralık 2014 yılından beri UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler kategorisindeki Yeni Medya Sanatı Şehri unvanını taşıyor. Şehir, gezegensel hareket yasasının kurucusu Johannes Kepler’in memleketi olduğu için Kepler Üniversitesi de onun adını taşıyor. Kepler ve Linzer Pastası adlı kekiyle ünlü olan şehir; müzeleri, festivalleri, hareketli gece hayatı ve ihtişamlı Tuna Nehri manzarası ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Linz şehrinin tarihi M.S. 799 yılında dayanıyor. O zamanki adı Lentia olan şehir Romalılar tarafından kuruldu. Linz, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun hem yönetim şehri hem de önemli bir ticaret noktasıydı. 1493 yılında Roma İmparatoru ölünce bu statüsünü Viyana ve Prag karşısında kaybetti. Matematikçi Johannes Kepler’in hayatının belli bir dönemini geçirdiği şehir, Adolf Hitler içinde oldukça önemli bir konumdaydı. Hitler gençliğinin çoğunu Linz’de geçirdi ve orayı memleketi olarak gördü. Şehri Viyana’ya karşı geliştirmek için mimari çalışmalar yaptırdı. Bu çalışmaların sonunda da şehrin sanayileşmesini başlatmış oldu. 1996 yılına gelindiğinde belediye şehrin Nazi ve Hitler geçmişini gündeme almaya karar verdi. Şehrin Nazi geçmişiyle ilgili bilimsel yayınlar ve ders kitapları basıldı. Ayrıca tören ve anma günleri de düzenlenmeye başladı. Bu sebeple Linz Avusturya’nın Nazi geçmişiyle ilgilenen ilk şehri oldu.

Linz, müze ve tarihi yapıları konusunda ziyaretçilerine zengin bir tur listesi sunuyor. 9. yüzyıldan beri şehrin önemli bir simgesi haline gelen Schlossmuseum Linz, en eski Carolingen mimarisi özelliklerini taşıyan Aziz Martin Kilisesi, Geleceğin Müzesi olarak da bilinen Ars Electronica Center, klasik modernizmin baş yapıtı sayılan Lentos Sanat Müzesi, Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı Neo-Gotik tarzda inşa edilen Yeni Katedral, şehit Florian’ın mezarının üzerine kurulduğu varsayılan St.Florian Augustinian Abbey ve Avrupa’nın en etkileyici botanik bahçesi olan Botanik Bahçeleri’ne ev sahipliği yapıyor.

Avusturya’nın en renkli gece hayatına sahip şehirlerinden biri olan Linz’de zevkinize göre farklı tarzda mekanlar bulunuyor. Müzik ve sınırsız eğlence vadeden bir mekan arıyorsanız  Cocktailbar Easy, Lennox, Kapu, Exxtrablatt ve Barbarella Disco-Bar’ı tercih edebilirsiniz. Güneşin doğuşunu dans ederek karşılamak istiyorsanız da Wegscheider Sokak’taki şehrin en büyük kulübü olan Mausefalle Club’a gidebilirsiniz. Ars Electronica, Bubble, Crossing Europe Film, Uluslararası Bruckner ve Linz Festivali şehirde düzenlenen başlıca etkinlikler.

Linz’de sadece bir havaalanı bulunuyor. Ancak İstanbul’dan Blue Danube Havalimanı’na aktarmasız uçuş bulunmuyor. İstanbul’dan Frankfurt aktarması yaparak Linz’e ulaşmanız mümkün. Bordo pasaport sahiplerinin Avusturya ziyaretleri için Schengen vizesi almaları gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri Schengen bölgesi üye ülkeleri ziyaretlerinde vizeden muaflar.