Arnavutluk

Dağlar ülkesi olarak tanınan Arnavutluk, Güney Avrupa’da bulunan Balkan ve Akdeniz ülkesi ve ülkenin yaklaşık %70’i dağlık. 3 milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Arnavutluk, 12 idari bölgeden oluşuyor ve nüfusun çoğu büyük şehirlerde yaşıyor. En kalabalık şehri ise başkent Tiran ve ülkenin resmi dili de Arnavutça. Ancak Arnavutların neredeyse hepsi en az iki dil biliyor; İngilizce, İtalyanca ve Yunanca gibi dillerle de iletişim kurmak mümkün. Komünizm rejimi süresince dünyada ateist olarak ilan edilmiş tek ülke olarak farklı bir özelliğe sahip olmakla birlikte günümüzde ülkenin %50’sinden fazlası Müslüman, %10’dan fazlası Katolik, kalan kısmı ise farklı dinlere mensup. Turizm açısından en merkezi şehri başkent Tiran ancak ülkenin güneyinde konumlanmış olan Gjirokastra da gösterişli mimarileri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdırmış durumda. Bunun yanı sıra Berat, Elbasan, Sarende, İşkodra ve Durres gibi şehirleri de fazlasıyla ziyaretçi çekiyor.

Ülkenin Adriyatik ve İyonya denizlerine kıyısı bulunuyor ve etrafı Dinar Alpleri ile Arnavutluk Alpleri tarafından çevrilmiş durumda. Karadağ, Kosova, Yunanistan ve Makedonya ile sınırlarını paylaşan Arnavutluk’un Akdeniz’de konumlanması iklimine de etki ediyor. Ülkenin genelinde kış ayları, ılık ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçer. Fakat kuzeydoğusu Alplere yakın olduğu için daha yağışlı ve soğuk bir havanın etkisi altında bulunuyor. Mayıs, haziran ve eylül ayları içerisinde yapılan seyahatlerde ziyaretçileri gayet ılıman bir hava karşılıyor.

Arnavutluk, büyük etkileri olan krizler geçirip etkilerini tam atlatamadığı için Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri olarak tanımlanıyor. 1991 yılına kadar komünist rejim etkisinde olan ülke dağılmış ve ardından da Arnavutluk Cumhuriyeti kurulmuştur. Komünizmden, kapitalist sisteme geçişi hızlı olsa da halen daha bazı büyük kapitalist markaların mağazaları ülke genelinde bulunmuyor. Şehir içinde ulaşım seçenekleri sınırlı ve alt yapı yetersiz, fakat buna rağmen tren ve otobüs saatleri düzenli ve dakik olarak işliyor.

Arnavutluk, festival ve etkinlikler konusunda zengin bir ülke sayılmasa da her yıl mart ayında kutlanan Pagan Yaz Festivali, ülke turizmi için büyük önem taşıyor. Balkanlar’da yaşayan herkesin ilgi gösterdiği ve 5 yılda bir düzenlenen Gjirokaster National Folklore Festival de popüler olan bir diğer etkinlik. Başkent Tiran dışında ülke genelinde çok hareketli bir gece hayatı söz konusu değil ama Tiran bu konuda ziyaretçilerini fazlasıyla tatmin ediyor. Ayrıca, hamur işleri ve Arnavut ciğerinin başrolde olduğu zengin mutfağını deneyimleyebileceğiniz pek çok restoran bulunuyor.

Arnavutluk’a hava yolu ve kara yoluyla ulaşım mümkün; uçak, otobüs ya da özel araç tercih edilebilir. Havalimanı, Tiran şehir merkezine 15 dakika uzaklıkta bulunuyor ve otobüs ya da taksiyle rahatlıkla ulaşım sağlanabiliyor. Arnavutluk, 90 güne kadar sürecek olan seyahatler için vize almıyor. Daha uzun seyahatler için vizeye konsolosluk üzerinden başvuru yapılabilir.