Andorra

Fransa ve İspanya arasında bulunan Andorra Prensliği, Pirene Dağları’nda bulunan küçük bir ülke olarak biliniyor. Vergi açısından zengin bir ülke olan Andorra, turizm sektöründe de dünya çapında ünlü olan ve gezginler tarafından sıklıkla tercih edilen bir destinasyon halinde şüphesiz. Avrupa’nın güneybatı kesiminde yer alan ve oldukça küçük olan bölge, 468 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olup, bölgenin denizle hiçbir bağlantısı bulunmuyor. Her yıl ortalama 10-12 milyon civarında turiste kapılarını açıyor olmasıyla birlikte, ülke ekonomisinin yaklaşık %80’lik bir oranı turizm ile karşılanıyor.

Tarihi 9. yüzyıla kadar uzanan Andorra, dönemin imparatoru olan Charlemagne’nin, ülkeyi oğluna hediye etmesiyle birlikte bağımsızlığını ilan etmiş. Bölge, 1278 yılında Fransa ve İspanya’da bulunan iki prensin ortak yönetimi ile şekillenmeye başlamış ve ülke sınırları bu şekilde belirlenmiş. Günümüze kadar sınırlarını aynı şekilde koruyan Andorra’da, Fransız Devrimi’nin getirdiği feodal düzen 1806 yılında Napolyon tarafından ele geçirilmiş ve ülkede yeni bir düzene gidilmiş.

Andorra, ılıman ve sıcak bir iklime sahip ve de yıllık ortalama sıcaklık değeri 12,3 civarında seyrediyor. Yılın belirli dönemlerinde yoğun yağış alan bölgede en fazla yağışı mayıs ayında görülüyor. En kurak geçen ay temmuz iken, aynı zamanda ortalama 23 derece ile en sıcak geçen dönem olarak da biliniyor. Kış aylarında ortalama 4 derece civarında sıcaklık görülmekle birlikte, dönemin sert bir soğuğa maruz kalmadığını söylemekte fayda var. Gezi rotanızda Andorra ülkesi de yer alıyorsa, bölgeye bahar ya da yaz aylarında gitmenizi öneririz. 2017 yılında yapılan araştırmalar; ülkenin ortalama 76 bin civarında nüfusa sahip olduğunu gösteriyor.

Dünyanın en düşük işsizlik oranına sahip ülkeler arasında yer alan Andorra’da yerel halkın yaşam kalitesinin oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Avrupa’nın en küçük altıncı ülkesi unvanına sahip olan ülke, küçük yüzölçümüne rağmen gezip görülecek yerler bakımından zengin bir listeye sahip. Muhteşem vadi manzarasına şahit olabileceğiniz ve 1580 yılında inşa edilmiş olan tarihi Casa de la Vall malikânesini ziyaret edebilir, kayak yapmayı seviyorsanız; turistlerin de ilgi odağı haline gelmiş olan Grandvalira Ski Resort Kayak Merkezi’nde doyasıya eğlenebilirsiniz.

Andorra’da havalimanı bulunmadığı için ülkeye en yakın havalimanına sahip olan Barselona şehrine giderek aktarma yapmanız gerekiyor. Barselona üzerinden kara yolu ile 180 kilometrelik bir yolculuktan sonra bölgeye ulaşabilirsiniz. Eğer istenirse Fransa üzerinden de ülkeye gidilebilir. Şehir içi ulaşım, taksi ve otobüslerle sağlanıyor olup, yerel halk genellikle kendi aracı ile yolculuk yapıyor. Dilerseniz araç kiralayarak bu küçük şehrin tamamını gezebilirsiniz.

Andorra’ya gidebilmek için pasaport ya da Avrupa Birliği ülkelerinden birine ait ulusal kimlik kartına sahip olunması gerekiyor. Schengen ülkeleri listesi arasında yer alan İspanya veya Fransa üzerinden ulaşılabilen Andorra’ya gidecek vatandaşların Schengen vizesi alması mecburidir.