Siegen

Almanya’nın batısında bulunan Siegen kenti, Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı olup, bulunduğu eyaletin güney kesiminde yer alıyor. Arnsberg bölgesinde ve Siegen Wittgenstein ilçesinde konumlanan şehir, her sene on binlerce öğrenci yetiştirdiği için üniversite şehri olarak da biliniyor. Yemyeşil alanlara sahip olan Siegen, Alman mimari tarzını yansıtan beyaz evleri ile oldukça düzenli ve modern bir şehir görünümüne bürünmüş durumda. Frankfurt 125 kilometre, Hagen 83 kilometre ve Köln 93 kilometre mesafe ile Siegen’in etrafında konumlanıyor.

Siegen şehri, 1813 tarihinde Hollanda’nın tahtına yükselen Nassau Oranien ailesi tarafından yüzyıllar boyunca yönetilmiş. O dönemlerde oldukça görkemli ve ihtişamlı bir yaşam tarzına sahip olan kent, İkinci Dünya Savaşı dönemi ile karşıt düşmanlar tarafından bombardımana tutularak yerle bir olmuş. Savaş bittikten sonra tekrar inşa edilmeye başlayan yapıları ve uluslararası sürdürdüğü ticarete tekrar kavuşan Siegen, günümüzdeki halini almayı başarmış. Şehre inşa edilmiş olan üniversite sayesinde her yıl 15 binden fazla öğrenci kabul eden bölge, ekonomik açıdan en büyük kalkınma oranını bu sayede yakalamış.

Coğrafik konumu itibari ile ülke genelinde olduğu gibi Siegen’de de sıcak ve ılıman bir iklim hâkim. En kurak aylarda bile sıkça yağış görülen bölgenin yıllık ortalama sıcaklık değeri 8,6 derece civarında seyrediyor. Nisan, en kurak geçen ay olup, aralık ayı ise en fazla yağış alan dönem olarak biliniyor. Temmuz sıcaklığın en yüksek olduğu ay iken, ocak ayında sıcaklığın sıfırın altına indiğini söylemek pek de yanlış olmaz. Eğer gezi rotanızda Siegen şehri de yer alıyorsa; bölgeye mutlaka yılın en sıcak geçen ve yağışın en az olduğu yaz aylarında gitmenizi öneririz. 2016 yılında yapılan araştırmalar; bölge nüfusunun yaklaşık 102 bin civarında olduğunu gösteriyor.

Kültür sanat alanında oldukça gelişmiş olan Siegen, yılın belli dönemlerinde düzenlediği konser ve festivaller ile turistlerin ilgi odağı haline geliyor. Şehirdeki Apollo Theatre’a giderek doyasıya eğlenebileceğiniz gösterileri izleyebilir, eğer sanat tutkunuysanız turistlerin de sıklıkla ziyaret ettiği Siegen Modern Sanatlar Müzesi’ne giderek büyüleyici sanat eserlerini inceleyebilirsiniz. Sanat ve müziğe ilgisi olanlar için birden fazla yapıyı bünyesinde barındıran kentteki bir diğer önemli destinasyonun ise Beatles Müzesi olduğu söylenebilir. Beatles müzik grubunun geçmiş konserlerinden posterler, fotoğraflar ve çeşitli parçaların yer aldığı müze, hayranlarının oldukça ilgisini çekiyor.

Türkiye üzerinden Siegen şehrine direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için öncelikle bölgeye en yakın olan Köln’e ya da Frankfurt’a gidip, oradan aktarma yapılması gerekiyor. Bu iki şehir üzerinden otobüslerle Siegen’in merkezine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Almanya’ya seyahat etmek isteyenlerden bordo pasaportu olanların Schengen vizesi alması mecburidir. Vizeye başvurmadan 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla Almanya’da bulunabilmek için ise diplomatik, hizmet veya hususi pasaporta sahip olunması gerekli.