Leipzig

Almanya’nın Saksonya eyaletine bağlı olan Leipzig, Dresden şehrinden sonra eyaletin ikinci büyük şehri olup, Kuzey Alman Ovası’nın güney kıyısında konumlanıyor. Saksonya sınırındaki Halle şehri ile komşu olan bölge, Pleisse, Parthe ve Weisse Elster nehirlerinin uç noktasında yer alıyor. Leipzig, Kutsal Roma İmparatorluğu döneminden itibaren bölgenin önemli ticaret yolu olan Via Regia ve Via İmperii’nin kesiştiği noktada bulunması sebebiyle Almanya’nın en önemli ticaret merkezi halini almış durumda. Klasik müziğin en ünlü isimlerinden olan Johann Sebastian Bach, Leipzig şehrinde doğmuş ve yaşamış olduğu için buna bağlı olarak sanat, müzik ve kültür anlamında oldukça gelişmiş bir şehir kuşkusuz.

1165 yılında şehir olma hakkını kazanan Leipzig, dünya çapında fuar organizasyonlarına ev sahipliği yapmaya Orta Çağ döneminde başlamış. Bu özelliği sayesinde Almanya’nın en önemli ticaret ve fuar şehri olarak bilinen bölge, İkinci Dünya Savaşı sırasında aldığı hasarları çok kısa sürede gidererek harabe olan tüm binalarını restore etmiş ve modern şehir statüsüne ulaşmayı başarmış.

Sıcak ve ılıman iklimin egemen olduğu şehirde, yıllık ortalama sıcaklık 9 derece civarında seyrediyor. Kış aylarında derecenin sıfırın altına indiği pek görülmemekle birlikte, ortalama 1 derecelik sıcaklık yaşanıyor olup, bolca yağış görülüyor. Yaz aylarında ise ortalama sıcaklığın 25 derece olduğu bölge, buna bağlı olarak en yoğun ziyaretçi sayısını yaz aylarında görüyor. Eğer gezi rotanızda Leipzig de yer alıyorsa; şehirde yapılan festival, fuar ve sosyal etkinliklere katılabilmek için takviminizi mutlaka yaz dönemine denk getirmelisiniz. 2016 yılında yapılan analiz sonucuna göre; bölgenin nüfusu ortalama 560 bin civarında seyrediyor.

Hem tarihi yapısıyla hem de kültür ve sanat zenginliği ile bilinen Leipzig, gezip görülecek birbirinden değerli yapıları ve yapılacak eğlenceli aktiviteleri açısından bölgeye gelen ziyaretçilere zengin bir yelpaze çeşitliliği sunuyor. Leipzig’de görülmesi gereken yerlerin en başında şüphesiz ki Bach Müzesi geliyor. Müzede 12 odalık bir sergi sunulmakla birlikte bunların içinde Bach’ın kendi el yazısıyla oluşturduğu nota kâğıtlarından dinleyeceğiniz müziklerine kadar onlarca değerli eser yer alıyor. Eğer ailenizle birlikte Leipzig’e gittiyseniz, içerisinde 850 tür hayvanın bulunduğu ve 27 hektarlık devasa büyüklükteki konsept alanlarını gezmek için Leipzig Hayvanat Bahçesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Özellikle Antalya ve İstanbul’dan her gün direkt uçuşların bulunduğu şehre, ortalama 3 saatlik bir zaman dilimi içerisinde ulaşabilirsiniz. Ayrıca Avrupa’nın en büyük tren garını bünyesinde barındırdığı için Avrupa’nın diğer şehirlerinden tren ile de Leipzig’e ulaşmanız mümkün. Havalimanından şehir merkezine shuttle araçlar, otobüs veya tren ile gidebilirsiniz.

Almanya’ya gitmek isteyen bordo pasaportuna sahip olan vatandaşların Schengen vizesine başvurması gerekiyor. Eğer hizmet, hususi veya diplomatik pasaportlardan birine sahipseniz, vizesiz yolculuk yapabilir ve 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla Almanya’da kalabilirsiniz.