Kassel

Almanya’nın Hessen eyaletine bağlı olan Kassel şehri, ülkenin yemyeşil alanlarına sahip olan bölgelerinden biri şüphesiz. Dünyaca bilinen Grimm Kardeşler, çoğu masalını bu şehirde yazmış ve bundan ötürü kentin her bir noktasında Grimm Kardeşler’in izine rastlamak mümkün. Şehir, ülkenin merkezi noktasında bulunduğu için turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir destinasyon konumunda yer alıyor. Eski zamanlarda silah, demir, tank ve savaş uçaklarının üretildiği Kassel, uluslararası bir öneme sahip olmakla birlikte Almanya’nın en büyük ticaret merkezlerinden biri olarak biliniyor.

Tarihi, MS 913 yılına kadar uzanan Kassel, bir dönem Hesse Kassel olarak anılmış ve 19. yüzyıla kadar bulunduğu eyaletin başkenti olma görevini üstlenmiş. 19. yüzyıldan sonra Vestfalya Krallığı’nın en değerli bölgelerinden biri olan Kassel, İkinci Dünya Savaşı döneminde, 1943 yılında karşıt düşmanlar tarafından hava bombardımanına tutulmuş ve kentin yaklaşık %90’lık kısmı harabeye dönmüş. 1950’li yıllardan sonra şehir yeniden inşa edilerek günümüzdeki halini almayı başarmış.

Kassel’de, sıcak ve ılıman bir iklim hâkim olup, yılın belirli dönemlerinde yoğun yağış görülüyor. Şehrin yıllık ortalama sıcaklık değeri 9,1 derece olarak seyrederken, en kurak ayın şubat olduğunu söylemek yanlış olmaz. En çok yağış görülen ayın haziran olduğu bölgede temmuz ortalama 17 derece ile en sıcak geçen ay olup, ocak ise ortalama 1 derece ile en soğuk geçen ay olarak biliniyor. Eğer gezi planınız arasında Kassel’e de yer vermeyi düşünüyorsanız, yoğun yağışa maruz kalmamak için yaz aylarında gitmenizin gayet uygun olacağı söylenebilir. Bölgenin nüfusu 2016 yılında yapılan araştırmalara göre; yaklaşık 197 bin civarında seyrediyor.

Almanya’nın olağanüstü bir doğaya sahip olan Kassel şehri; yemyeşil parkları, müzeleri, sanat ve kültürel etkinlikleri ile her yıl binlerce turiste kapılarını açıyor. Şehrin merkezi olarak bilinen Königstrasse Caddesi’nde alışveriş mağazalarını gezerek yürüyüş yapabilir, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük ikinci parkı olan Bergpark’ta yeşile doyabilirsiniz. İçerisinde Wilhelmshöhe Şatosu ve Hercules heykelinin bulunduğu park aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Ayrıca; özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde ziyaret edilen Orangerie Sarayı’nın içindeki kafe ve barların, turistler tarafından ilgi odağı olduğunu söylemek de mümkün.

Kassel’e, Türkiye’den direkt uçuş seçeneği bulunmadığı için Frankfurt ya da Hannover üzerinden aktarmalı şekilde ulaşılabilir. Özellikle İstanbul’dan Frankfurt’a hemen hemen her gün düzenlenen uçuşlar bulunuyor. Bu şehirlerden herhangi birine gittikten sonra Kassel’e tren ile rahatlıkla yolculuk yapabilirsiniz. Şehir içi ulaşımın oldukça kolay olduğu bölgede, tramvay ve otobüs ile istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Almanya’ya yolculuk yapacak bordo pasaport sahiplerinin, Schengen vizesine başvurması gerekiyor. Diplomatik, hizmet veya hususi pasaportu olanlar ise vize başvurusu yapmadan 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile Almanya’da bulunabilirler.