Vietnam

Çinhindi Yarımadası’nda yer alan Vietnam, kıtanın doğusunda ince ve dar bir toprak bütünlüğüne sahiptir. Güney Çin Denizi’ne kıyısı olan ülkenin sınır komşuları arasında; batıda Kamboçya ve Laos, kuzeyde Çin bulunuyor. Farklı kültürleri, insanları, damak tatları ve gez noktalarının yanı sıra yaşadıkları tarihi olaylarla da oldukça dikkat çeken Vietnam için ‘’Anka Kuşu’’ benzetmesi yapılır. Bu benzetmenin altında tarihi bir yıkımın yatması, ülkenin en büyük manevi acılarından birini oluşturur.

Uzun yıllar Fransa sömürgesi altında kalan Vietnam’da yaşanan en büyük yıkımlardan biri Vietnam Savaşı döneminde yaşanmıştır. Yaklaşık 60.000 askerin yaşamını kaybettiği savaşta ölen askerler kadar sivillerin hayatları da zarar görmüş ve yaşam neredeyse durma noktasına gelmiştir. Yıkılan binalar, yangınlar, sağlık hizmetlerinden yoksunluk ve gıda sıkıntısı çeken ülkeye ‘’Anka Kuşu ‘’ denmesinin temelinde, geçmişteki yıkımı anlatıp yaşanabilir bir ülke haline gelmiş olması saklıdır.

Bu sebeplerde ülkenin turistik bölgelerinin çoğunu tarihi olayların anlatıldığı müzeler, savaş döneminden kalan yapılar oluşturmaktadır. Yaşanan savaşlarda büyük insan kayıpları yaşamasına rağmen ülkenin nüfusu hala çok fazla denebilecek seviyededir. 2017 sayımlarına göre 97 milyon nüfusu olan ülkenin en kalabalık şehri başkent Hanoi’dir. Çok kalabalık olan ülkede düzenin sağlanmasında en etkin olan öğelerden biri de din unsurudur.