Türkmenistan

Orta Asya’daki yedi bağımsız Türk devletinden biri olan Türkmenistan,1991’de bağımsızlığına kavuşmuş bir cumhuriyettir. Hazar Denizi’nin kıyısında 491,210 km2’lik bir alanda bulunan ülke yüzölçümü olarak Türkiye’nin yarısı kadar olup, karadan birçok ülkeyle komşudur. Ülke komşuları arasında; güneyde İran, kuzeyde Kazakistan, doğuda Özbekistan ve Afganistan bulunmaktadır. Başkenti Aşkabat olan Türkmenistan tarihi boyunca önemli ticaret yoları üzerinde olmasıyla sağladığı önemini günümüzde de turistik noktalarıyla sağlamaktadır.

1919 yılında Kızıl Ordu tarafından işgal edildikten sonra Sovyet rejiminin ilan edildiği ülke Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olmuş ve yürütme işlemlerinin gerçekleştirildiği bir merkez haline gelmiştir.1919 yılından beri aynı yönetim şekliyle devam eden şehir 1991 yılında birlikten ayrılmış ve yeni anayasayla ülke yönetimine devam edilmiştir. Tarihi boyunca çok sayıda hükümdarlığın etkisi altına girmiş ülkede yaşayan etnik gruplar da çeşitlilik göstermektedir.

2017 sayımlarına göre 5 milyon nüfusu bulunan ülkede Türkmenler dışında; Rus ve Özbek halk azınlık olarak bulunmaktadır. Ortak dilin Türkmence olduğu ülkede daha önce bu dili hiç konuşmasanız bile Azerbaycan Türkçesi ve Türkiye Türkçesiyle büyük benzerlikler göstermekte olduğu için kolaylıkla öğrenmeniz veya anlamanız mümkündür.