Aşkabat

Türkmenistan’ın başkenti olan Aşkabat,Kopet Dağları’nın yakınında Türkmenistan’ın güneyinde konumlanmıştır. İran sınırına yakın olan bu şehir tarihi boyunca önemli ticaret yollarına ev sahipliği yapmıştır ve günümüzde de başkent olarak popülerliğini devam ettirmektedir.1991’de başkent olmasıyla gelişimi hızlanan şehir komşu ülkelerden ve civar şehirlerden aldığı göçlerle nüfusu 1 milyonu geçmiştir.

Aşkabat’ta yaşayan Türkmen halkın yanı sıra; Rus, Özbek ve Azeri kökenli halk etnik azınlığı oluşturmaktadır. Kullanılan resmi dil Türkmence olmakla beraber ülkede yaşayan halkın büyük kısmı Müslümandır. Hristiyan azınlıklar genellikle Bahai şehri ve civarına yerleşmiştir. Farklı kültürden insanların uyum içinde yaşadığı şehirde var olan düzeni korumak amaçlı konulan kurallar dikkat çekiyor. Farklı gelebilecek durumlardan ilki, ülkede fotoğraf çekmenin yasak olması.. Devlet kurumları ve sarayların fotoğrafının çekilmesi yasak olduğu gibi halka açık alanlarda çok fazla fotoğraf çekmeniz durumunda karşınızda bir polis belirebilir. Fotoğrafların silinmesi istendikten sonra gerekli görüldüğü zamana fotoğraf çektiğiniz için ceza bile alabilirsiniz.

Kuzey Kore yolunda ilerlediği düşünülen ülkenin bir diğer kuralıysa gece saat 22.00’dan sonra restoran ve kafelerin kapatılması. Bu saatlerde genç kız ve erkeklerin dışarı çıkması da hoş karşılanmadığı için akşam saatlerine doğru sokaklar git gide tenhalaşmaktadır. Gece hayatı olmadığı için evde televizyon izleyerek vakit geçirmek isterseniz film, dizi ve eğlence programı yayınları yapan ulusal kanallara da ulaşamıyorsunuz. Sadece tematik yayınların yapıldığı ülkede eğlenmek