Özbekistan

Orta Asya’nın en büyük ülkelerinden biri olan Özbekistan Cumhuriyeti, TÜRKSOY üyesi yedi bağımsız Türk devletinden biridir.1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılmış olan ülkenin komşuları arasında; doğuda Kırgızistan ve Tacikistan, güneyde Afganistan ve Türkmenistan bulunmaktadır. Bölgenin en etkili devletlerinden biri olan Özbekistan’da kullanılan resmi dil Özbekçe olmakla beraber farklı uyruktan birçok insanın yurdudur. Sahip olduğu 32 milyonluk nüfusuyla bölgenin en yoğun nüfuslu ülkeleri arasında 2. Sırada bulunurken halkının çoğunluğu Özbekler, Ruslar ve Taciklerden oluşmaktadır. Ülkenin en kalabalık şehriyse 3 milyonluk nüfusuyla Taşkent’tir.

Köklü bir tarihi olan Özbekistan toprakları çok uzun zamandır Müslüman Türk topluluklarının yurdu olmuştur. Özbek Han döneminde Türkçe’nin konuşulduğu topraklar bulunduğu coğrafyanın etkisi ve kültürel etkileşim sonucunda Özbekçe konuşulmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde değişen dilinin yanı sıra uzun yıllar Müslümanlara ev sahipliği yapan Özbek topraklarında günümüzde de halkın %96’sı Müslümandır.

Yüzyıllardır İslam inancına sahip Özbek halkının kültürü de size farklı gelecek küçük ayrıntılar olabilir. Örneğin, ülke genelinde bir kadın ve erkeğin el sıkışması hoş karşılanmadığı için kişiler birbirlerini ellerini kalbinin üzerine koyarak selamlar. Bunu yanı sıra Özbekistan sokaklarında yürürken erkeklerin farklı kıyafet tercihleri dikkatinizi çekebilir.