Taşkent

Taşkent, Özbekistan’ın 1930 yılından beri başkenti ve en yoğun nüfusa sahip ülkesidir.2017 yılında yapılan sayımlarda 2,393 milyon nüfusa sahip olan Taşkent, gün geçtikçe büyüyerek nüfusunu arttırmaktadır. Adına ilk olarak 11.yüzyılda Biruni ve Kaşgarlı Mahmut’un eserlerinde rastlanan şehir, İpek Yolu üzerinde bulunan önemli ticari kentlerden biri olmuştur.

Günümüzde de etkileşimin fazla olduğu Taşkent; şehircilik anlamındaki gelişimi, park ve bahçe düzeniyle ön plana çıkmaktadır. Tarihi boyunca farklı milletlerin etkisinde kalmış olan şehirde farklı dönemlere ait mimari eserlere ve eski Türk uygarlıklarına ait yapılara denk gelmek mümkündür.

Şehircilik anlamındaki gelişimi Orta Asya’da ilk metro istasyonunun Taşkent’te kurulmasından anlayabiliriz. Ulaşım alanında kolaylığın sağlanması için 1977 yılında açılan metro istasyonu, şehrin 3 milyonluk nüfus yoğunluğunu hafifletmek amacıyla hizmete girmiştir.

Tramvay ve troleybüslerin de birçok kentten önce kullanılmaya başlandığı şehir hem ulaşım hem de peyzaj alanındaki gelişmeleri şehrin ‘’Asya’nın Paris’i ‘’ ismini almasını sağlamıştır. Ülkenin kardeş şehirleri arasında İstanbul bulunurken, şehir kozmopolit bir yapıdadır. Nüfusun büyük bir kısmını Özbekler oluştururken; Ruslar,Tatarlar, Tacikler ve Uygurlar da etnik azınlık olarak Taşkent’te bulunmaktadır.