Laos

Asya Kıtası’nın en fakir ülkesi olan Laos,Çinhindi yarımadasında bulunan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Sosyalist cumhuriyet sistemiyle yönetilen ülkenin başkenti Vientiane olmakla beraber ülkenin resmi dili Laosça’dır.

Bulunduğu coğrafyada çok sayıda ülkeyle komşu olan Laos; batıda Tayland ve Myanmar, doğuda Vietnam, kuzeyde Çin, güneyde Kamboçya’yla komşu durumda bulunmaktadır. Halkının %40’ı açlık sınırında olduğu için komşu ülkelerden ve diğer sosyalist devletlerden yardım alan Laos ekonomisi son dönemlerde gelişme göstermektedir.

Laos’un bulunduğu toprakların üçte ikisi dağlık alanlarla kaplı olması halkın Mekong Nehri civarında yerleşmesine sebep olmuştur. Dağlık alanlar tarımı ve ulaşımı zorlaştırması nedeniyle var olan düz ovalar da ülke ekonomisinin ana kolu olan tarıma ayrılmaktadır.

Tropikal iklim özelliklerinin görüldüğü ülkede en çok ekimi yapılan tarım ürünü pirinç olmakla beraber; mısır, sebze, şeker kamışı, tütün ve kahve de üretimi yapılan tarım ürünleri arasında yer alıyor. Genellikle su isteyen tarım ürünlerinin ekilmesinin sebebi, iklimden kaynaklı olan yağmurlar ve belirli dönemlerde etkili olan Muson yağmurlarıdır.

Tropikal iklimin görüldüğü diğer ülkelerde olduğu gibi Laos’ta da sıcaklık yıl boyunca 25 derecenin altına düşmemektedir. Çok fazla yağışın olduğu ülkede toprakların bir kısmı dağlıkken önemli bir kısmı da ormanlık alanlarla kaplıdır diyebiliriz. İklimin yanı sıra ülkede etkili olan muson yağmurları sebebiyle Mayıs ve Ekim ayları arasında normalden çok fazla yağış düşmektedir. Bu dönemde şehri ziyaret ederseniz yağmurlar sebebiyle oluşan doğal afetlerden dolayı şehri gezmekte çok zorlanabilirsiniz ve seyahat planınızda aksamalar yaşayabilirsiniz.

Günün farklı saatlerinde az da olsa yağmurların görüldüğü şehri ziyaret ederken yanınıza yağmurluk, şapkalı ince kıyafetler almanız gerekmektedir. Bunu yanı sıra ülke halkının %70’i Budizm’e inanmaktadır ve halk arasında çok açık kıyafetler tercih edilmemektedir.

Ülke ziyaretlerinizde hem din faktörünü hem de iklim şartlarını göz önüne alarak daha uzun ancak ince kıyafetler tercih edebilirsiniz. Laos’un görülmesi gereken yerleri, lezzetli yemekleri, gece hayatı ve festivalleri hakkında detaylı bilgiyi Laos Gezi Rehberi sayfamızda keşfedebilirsiniz. Ülkenin diğer şehirlerinin gezi rehberi bilgisine aşağıdan ulaşabilirsiniz.