Kore

Güney Kore, Doğu Asya’da bulunan Kore Yarımadası’nın güney kısmında yer almaktadır. Güney Kore’nin komşuları arasında; batıda Çin Halk Cumhuriyeti, doğusunda Japonya, kuzeyinde de Kuzey Kore’yle komşu konumla bulunmaktadır. Resmi dili Korece olan ülkenin para birimi Güney Kore Wonu olmaktadır ve Türkiye saatiyle arasında 7 saat fark vardır.

Tarihi M.Ö 3000 yılına kadar uzanan Kore yıllar boyunca çok sayıda savaşa katılıp, farklı imparatorlukların etkisi altına girmiştir. Ülkeyi ikiye bölen en büyük olay ise II. Dünya Savaşı sonrasında yaşanmıştır.1945 yılında savaşın bitmesiyle beraber Amerika ve Sovyetler Birliği ülkede hakimiyet kurmuştur ancak anlaşmaya varamadıkları için ülke kuzey güney olarak iki bölüme ayrılmıştır.

Kuzey kısmında Sovyetler Birliği hâkim olurken, güneyde Amerika hakimiyet kurmuş ve Kuzey Kore kısmı Güney Kore’ye savaş ilan etmiştir. Üç yıl süren savaş ciddi can kayıpları ve maddi hasar sonrasında ateşkesle sona ermekle beraber günümüzde iki devlet arasında siyasi çekişmeler devam etmektedir.

Başkenti Seul olan Güney Kore’nin çevresi; Sarı Deniz, Japon Denizi ve Doğu Çin Denizi’yle çevrilidir.3 tarafının denizlerle çevrili olmasıyla ulaşımda ve ticarette limanlar çok fazla kullanılmaktadır. En popüler limanları Pusan ve İnchon olan ülkede kıyılar oldukça girintili çıkıntılıdır ve sayısız yarımada bulunmaktadır. Ülkenin özellikle doğu bölümleri çok dağlık olmakla beraber batı kısımlarında düz ovalar hakimdir. Batı bölgesinde dağların olmaması, denizden gelen serin havanın iç kesimlere kolaylıkla ilerlemesi ve muson rüzgarlarının etkili olmasına sebep olmaktadır. Muson ikliminin görüldüğü ülkede yıllık yağış ortalaması 1270 mm olmakla beraber yıl içerisinde sıcaklık 3-24 derece arasında değişiyor.

Birçok alanda günden güne gelişme sağlayan Güney Kore’de 2018 yılı nüfus sayımlarına göre 51.446,201 kişi yaşamını sürdürmektedir. Sağlıklı yaşam biçimine özen gösteren Kore halkı komşuları olan Çin ve Japonya’da olduğu gibi yaş ortalaması yüksek bir millettir. Özellikle kadınlarda ortalama yaşam süresi 90’ı geçerek birinciliği elinde tutan Japonya’yı geçmeyi başarmıştır. Uzun yaşamın sırlarını bizzat Korelilerden dinlemek, doyasıya gezmek ve leziz yemekler tatmak için Kore Gezi Rehberi sayfamızı incelemeye devam edip, yolculuk öncesinde ülke hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.