Orta Asya’da bulunan Kırgızistan, TÜRKSOY üyesi olup yedi bağımsız Türk devletlerinden biridir. Denize kıyısı olmayan şehir Orta Asya’nın iç kesimlerinde bulunup; kuzeyde Kazakistan, batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve Çin ile komşu konumdadır. Ülkenin başkenti Bişkek olup, Kırgızca ve Rusça konuşulan diller arasında yer almaktadır. Ülkede geçerli para birimi Som olmaktadır ayrıca ülke saati Türkiye saatinden dört saat ileridedir.
Göktürk Kağanlığı’ndan Karahanlı Devleti’ne kadar sayısız imparatorluğu ev sahipliği yapmış bu topraklar, istilalar sonucunda çok fazla kültürel değişime uğramıştır. Karahanlılar döneminde yayılan Müslümanlık günümüzde de halkın çoğunluğu tarafından kabul görmektedir.
2017 nüfus sayımlarına göre 6 milyon nüfusu olan Kırgızistan’da halkın %64’ünü Kırgız halkı oluştururken %13’ünü ise Özbekler oluşturmaktadır. Bu etnik grupların dışında Tatarlar, Uygurlar ve Ukraynalılar da Kırgızistan topraklarında yaşayan azınlık arasındadır.
Orta Asya’da buluna Kırgızistan Cumhuriyeti’nin %65’i dağlık alanlardan oluşmaktadır. Büyük bir kısmını Tanrı Dağları’nın kapladığı ülke içerisinde Han Tengri Dağı,Küngöy Ala Dağları, Talas Ala Dağları ve Pamir Dağları da diğer yer almaktadır.
Dağlar arasında kalan şehirlerde karasal iklim özellikleri hâkim olmakta ve kış aylarıyla yaz ayları arasında çok fazla sıcaklık farkı olmaktadır. Kırgızistan’da yaz aylarında sıcaklık 24-30 derece arasında seyrederken, kış aylarında yüksek kesimlerde -20 dereceleri bulabilmektedir.
Orta Asya’da bulunan bağımsız Türk devletlerinden biri olan Kırgızistan’ın görülmesi gereken yerleri, Kırgız mutfağı, festivalleri ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olmak için Kırgızistan Gezi Rehberi yazımızı incelemeye devam edebilirsiniz.