Kazakistan

Orta Asya’nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Kazakistan,2.724.900 kilometrelik alanıyla dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesi konumundadır. Kazakistan tarihi boyunca Kıpçak Oğuz ve Karluk gibi Türk boylarının yaşadığı yer olmakla beraber Saka, Hun, Karamanlı, Göktürk gibi devletlerin merkezi olmuştur.

Toprakları üzerinde yıllar boyunca sayısız devletin kurulduğu Kazakistan’dan bir dönem tarihin en önemli ticaret yolları olan İpek ve Baharat Yolu geçmekteydi. Bu dönemlerde oldukça gelişen, Asya ve Avrupa arasında bağ görevi gören topraklar bölgede çok önemli bir konuma sahipti.

Türkiye’nin yaklaşık 3,5 katı büyüklüğündeki bu topraklar Altay Dağları’ndan Volga Nehri’nin bittiği noktaya kadar uzanmaktadır. Hazar Denizi’ne de sınırı bulunan ülkenin topraklarının %14’ü ağaçlarla kaplıyken %44’lük alanı çöl tepeleriyle kaplanmıştır. Dağlık bir alan içerisinde Asya’nın iç kesimlerinde bulunan ülkede karasal iklim özellikleri hakimdir. Ocak aylarında -20 derecelere kadar düşebilecek sıcaklıklar yaz aylarında +28 dereceye kadar yükseliyor. İklim geçişlerinin sert hissedildiği Kazakistan’da mevsimler arası sıcaklık farklı çok yüksek olduğu için gittiğiniz dönemin iklim şartlarını bilmeniz oldukça önemlidir.

Kazakistan tarihi boyunca kimi zaman bir Türk yurdu, kimi zaman göçmenlerin ağırlandığı bir merkez olmuştur. Günümüzde 100’den fazla milletten insanın yaşadığı Kazakistan’da tüm insanlar hoşgörü içerisinde bir arada yaşamayı benmsemişlerdir.

2017 sayımlarına göre 18 milyon nüfusa sahip olan Kazakistan’da bu nüfusun %63’ünü Kazaklar, %23’ünü Ruslar, %2,9’unu Özbekler, %2,1’ini Ukraynalılar, %1,4’ünü Uygurlar ve Tatarlar oluşturmaktadır. Farklı milletlerin birleştiği bu topraklarda resmi dil olarak Kazakça konuşulmaktadır ancak halk arasında ikinci ve üçüncü dil bilinme oranı yüksektir.

Halk arasında yoğunlukta olan Rusların etkisiyle Rusça ve dünyada en çok konuşulan dil olan İngilizce konuşulan diğer diller arasında yer alıyor. Farklı milletlerden insanların yaşadığı bu topraklarda en yaygın inançlar arasında Müslümanlık ve Hristiyanlık gelmektedir. ‘’ Bozkırda bir deniz damlası ‘’ olarak anılan Kazakistan hakkında daha detaylı bilgi almak için Kazakistan Gezi Rehberi sayfamıza göz atabilirsiniz.