Yeşil Burun Adaları

Atlas Okyanusu’nun orta kesiminde yer alan Cape Verde; diğer adı ile Yeşil Burun Adaları, Batı Afrika’nın en güzel ülkelerinden biridir. Başkenti Praia (Santiago Adası’nda) olan ülkede toplamda 10 ada ve 8 adacık bulunmaktadır. Santiago, Santo Antao ve Boa Vista’nın en büyük üç adası olduğu Yeşil Burun Adaları’nın toplam yüzölçümü ise 4033 kilometrekaredir. 560 bini geçkin nüfusu olan ülkenin resmi para birimi ise Cape Verde Eskudosu’dur.

Yıl boyu ılıman iklimin etkilerinin görüldüğü adalarda düzensiz yağışlar olması nedeniyle seyahatiniz için hazırlıklı olmanızda fayda var. Türkiye ile arasındaki saat farkının iki olduğu Yeşil Burun Adaları’nın Portekiz’den ayrılarak tam bağımsızlık kazandığı tarih 5 Temmuz 1975’tir. “Başkanlık Tipi Cumhuriyet” ile yönetilen ve 14 bölümden meydana gelen ülkenin her yerini gezmek için en az 1 – 2 haftalık bir seyahat planı yapmanız gerekir. Tarrafal, Sao Vicente, Sao Nicolau, Santa Cruz, Santa Catarina, Sal, Ribeira Grande, Porto Novo, Praia, Paul, Maio, Fogo, Brava ve Boa Vista’dan meydana gelen Yeşil Burun Adaları’nın en önemli şehirleri, Praia (Santiago Adası), Mindelo (Sao Vicente), Cidade Velha (Santiago), Espargos (Sal), Assomada (Sal) ve Santa Maria’dır (Santiago).

Ekonomisinin büyük bir kısmını tarımın oluşturduğunu söylemek mümkündür. Muz, fasulye, mısır, şeker kamışı, tatlı patates, fıstık ve kahvenin en çok gelir getiren ürünler olduğu Yeşil Burun Adaları’nın en büyük ithalat ortağı Portakiz iken en büyük ihracat ortakları İspanya ve Portekiz’dir. Başlıca ihracat ürünleri arasında da ayakkabı, balık, muz, elbise ve yakıt bulunur. Her sene 16 Şubat tarihinde Mindelo’da gerçekleşen ve genel hatları itibariyle Rio Karnavalı’na benzetilen Sao Vicente Creole Karnavalı, Yeşil Burun Adaları’nın en çok rağbet gören etkinlikleri arasında gösterilir. Ağusots ayında dolunayda düzenlenen ve ünlü bir müzik festivali olan Sao Vicente Baia das Gatas, 4 Temmuz tarihinde Boa Vista’da gerçekleşen Santa Isabel Belediye Günü Festivali, 15 Ağustos’ta Sal Adası’nda meraklıları ile buluşan Nossa Sra. De Piedade (Our Lady of Pity) ve 15 Ekim’deki Santa Maria Belediye Günü Müzik Festivali’ne katılım göstermeyi düşünebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak temmuz ve ağustos aylarında Assomoda’da Tabanka adındaki kölelerin özgürlüğünü kutlamak adına dev bir etkinlik düzenlenmektedir.

Resmi dillerin Portekizce ve Cabo Verde Kreolü olduğu Yeşil Burun Adaları’nda nüfusun büyük bir çoğunluğun Roma Katolikleri ve Protestanlar oluşturur. Ağustos, eylül ve ekim ortasına kadarki dönemin en yağışlı sezon olduğu ülkeyi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Mutfağında deniz ürünlerinin ön plana çıktığı Yeşil Burun Adaları’nda tosta mista adındaki peynir ve jambonlu sandviçleri atıştırmalık olarak tercih edebilir, Cachupa ve Lagostada adındaki popüler lezzetlerini deneyebilirsiniz.