Uganda

Afrika Kıtası’nın doğu kesiminde konumlanan, doğusunda Kenya, kuzeyinde Güney Sudan, güneyinde Tanzanya, güneybatısında Ruanda ve batısında ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınırlarını paylaşan Uganda Cumhuriyeti’nin başkenti Kampala’dır. Nüfusunun çoğunluğunu Bugandalıların oluşturduğu ülkede bir de özerk krallık olan Buganda Krallığı yer almaktadır. Avcılık ve tarımın temel geçim kaynakları olduğu Uganda’da en çok üretilen besinler ise yer fıstığı, mısır ve muzdur. Ülke nüfusunun %85’i Hıristiyan olmakla birlikte Anglikanizm ve Katolik mezhepleri oldukça yaygındır.

Vahşi yaşamı gözlemleyebileceğiniz en ideal yerlerden biri olan Uganda’yı yılın her dönemi ziyaret etmek mümkündür. Gündüzleri 25 – 30 santigrat olan ortalama hava sıcaklıkları akşam olunca 17 dereceye kadar düşer. Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun dönemin eylül ayı olmasının başlıca sebebi ise katılımın diğerlerine göre daha fazla olduğu etkinlik ve festivallerin bu ay içerisinde gerçekleşmesidir. Uganda kültürünü yakından tanımak için yapabileceğiniz en iyi şey Uganda festivallerine katılmak olacaktır.

Batı, Kuzey, Doğu ve Merkez olmak üzere toplamda dört bölgeden meydana gelen Uganda’da tam tamına 112 ilçe bulunmaktadır. Başkent Kampala olmakla birlikte diğer ön plana çıkan şehirleri Gulu, Lira, Mbarara, Jinja, Bwizibwera, Mukono ve Mbale’dir. Deniz kıyısı olmayan bir kara ülkesi Uganda’da İngilizce ve Svahilice resmi dil statüsündedir. buna ek olarak sınırları içerisindeki Buganda Krallığı’nda da Luganda resmi dildir. Ülke genelinin büyük bir kısmı Hıristiyan iken, kalan kısım Anglikanizm ve diğer dinlere inanır. Ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturan kahve ve pamuk en az turizm kadar önemli olup, ihracatta da büyük rol oynamaktadır.

Başkent Kampala’nın 35 km güneybatısındaki Entebbe Uluslararası Havalimanı’na İstanbul’dan aktarmasız bir şekilde uçabileceğiniz gibi Johannesburg, Abu Dabi, Dubai, Amsterdam, Nairobi, Kahire, Ddoha ve Brüksel üzerinden de aktarmalı uçuşlar ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Entebbe Uluslararası Havalimanı’na vardıktan sonra gideceğiniz yere göre dilerseniz araç kiralayabilir ya da havalimanı taksileri ve toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Toplamda 37 milyonu geçkin nüfusa sahip olan ülkenin nüfus yoğunluğu ise Victoria Gölü Çevresi ve Ruada sınırı yakınlarındadır. Mutfağının İngiliz, Asya ve Arap kültürlerinden etkilendiği Uganda’da genel olarak tropik meyveler, et ve sebze ürünleri tüketilir.

Her sene ağustos ayında Jinja’da gerçekleşen Nil Festivali’ne katılım gösterebilirseniz, Uganda kültürüne dair pek çok şey öğrenme fırsatı bulabilirsiniz. Etkinlik süresince tiyatro, dans ve müzik gösterileri gerçekleşmektedir. Her yıl eylül ayında düzenlenen Bayimba Uluslararası Müzik ve Sanat Festivali, eylül – aralık arasında gerçekleşen Amakula Kampala Uluslararası Film Festivali ve Amakula Kampala Sinema Karavan Festivali ile ekim ayındaki Nile Gold Jazz Safari etkinliğine de katılmayı düşünebilirsiniz. Uganda’ya yapacağınız seyahatlerde vize uygulamasına tabi tutulacağınızı unutmamanız gerekir.