Tanzanya

Resmi adıyla Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Hint Okyanusu kıyısında, Afrika’nın orta doğu bölgesinde mükemmel bir konuma sahiptir. UNESCO’nun koruması altında olan ülke adını Tanganiko Cumhuriyeti ile Zengibar ülkelerini ilk hecelerinden alan Tanzanya toplamda yirmi altı bölgeden meydana gelmektedir. Günümüz itibariyle 4,5 milyona yakın nüfusu olan ülkenin başkenti ise Dodoma’dır. Afrika Kıtası’nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro’ya da yakın bir konumda bulunan Tanzanya’nın en çok turist çeken şehirlerinden bir diğeri de Arusha’dır. Kilimanjaro Uluslararası Havalimanı varışlı uçuş seferleri ile Tanzanya’nın birçok turistik noktasına ulaşmanız mümkün.

Uganda, Kenya, Burundi, Ruanda, Zambiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mozambik ve Malavi ile sınırlarını paylaşan ülkenin resmi dili Swahili ve İngilizce olmakla birlikte sınırları içerisinde bulunan 126 farklı etnik grubun konuştuğu yerel diller de konuşulmaktadır. Nüfusunun üçte birinin Müslüman ve Hıristiyan olduğu ülkede Budist, Bahai ve Hindular olduğu Tanzanya, birçok açıdan “İnsanlığın Beşiği” olarak bilinmektedir. Yüzölçümü bakımından büyük bir ülke olduğundan dolayı iklimin değişkenlik göstermesi gayet normal karşılanabilir. Tanzanya seyahatinizin yağış olmadan güneşli bir hava eşliğinde gerçekleşmesini istiyorsanız, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını tercih etmelisiniz.

Türkiye’den direkt uçuşların bulunmadığı Tanzanya’ya Darüsselam üzerinden giden aktarmalı uçuşlar sayesinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Gerekli vize ve giriş işlemlerini tamamladığınızda Kilimanjaro Havalimanı’ndan taksileri veya toplu taşıma araçlarını kullanarak Tanzanya’nın istediğiniz bölgesine varabilirsiniz. Dünyaca ünlü Kilimanjaro Dağı’nı sınırları içerisine alan Arusha Tanzanya’nın en çok ziyaret edilen şehirleri arasındadır. Bu nedenle Kilimanjaro Uluslararası Havalimanı’na vardıktan sonra ilk Arusha ve çevresini keşfetmek isteyebilirsiniz.

Ekonomisinin çoğunu tarım, sanayi ve ticaretin oluşturduğu Tanzanya’nın topografyası ve iklimi sayesinde gelir getiren pek çok ürünü vardır. Altın, kömür, elmas, demir, nikel, uranyum, kalay, krom, koltan, platin gibi değerli yeraltı kaynaklarının inanılmaz zengin olduğu Tanzanya, turizm açısından da oldukça ün yapmış bir ülkedir. 100’e yakın farklı etnik grubun bir arada huzurla yaşadığı Tanzanya’da seyahatiniz süresince en az bir etkinliğe denk gelmeniz yüksek ihtimal.

Mısırın çokça tüketildiği ve yemeklerinin baharatlı olduğu Tanzanya’da bu denli etnik grubun olması haliyle yemek kültürünü çeşitlendirmiştir. Ugali adındaki lapa ile mangalda pişirilmiş mısırın adım başı karşınıza çıkacağı ülkede farklı sokak lezzetleri de tatma fırsatı bulabilirsiniz. Deniz mahsullerinin de önemli bir yer tuttuğu Tanzanya mutfağı, Hint ve Arap mutfaklarından da esinlenmiştir. Her sene şubat ayında gerçekleşen Sauti Za Busara Müzik Festivali ve haziran ayındaki Zanzibar Uluslararası Film Festivali’ne katılarak Tanzanya seyahatinize renk katabilirsiniz. Filler, tahtadan oyma heykeller, kahve, tekstil ürünleri ve daha pek çok hediyelik eşyayı bir arada bulabileceğiniz çarşıları da ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.