Nijerya

Nijerya, Afrika’nın batı kıyısında yer alır ve Benin ile Kamerun arasında Kuzey Atlantik Okyanusu’nun sınırını çevreleyen dünyanın en kalabalık kara ülkesidir. Toplamda 923.770 kilometrekarelik bir alanı kaplamakla birlikte yüzölçümü olarak yaklaşık olarak California, Nevada ve Utah ile aynı büyüklüktedir. Nijerya insanlar ve kültür bakımından oldukça çeşitli bir ülkedir. Nok halkının ilk yerleştiği zamanlar da hesaba katılırsa ülkenin tarihi Milattan Önce 500’lere kadar uzanmaktadır.

15.yüzyılın sonlarında Avrupalı kaşifler ve tüccarlar Yoruba ve Benin halklarıyla kârlı köle ticaretine başladılar. 1861’de Lagos İngilizler tarafından sömürgeleştirildi ve 1914’te tüm ülke Nijerya Kolonisi ve Koruyucusu oldu. Ve en nihayetinde de Nijerya 1960 yılında bağımsız oldu. Nijerya, politik, ekonomik ve demografik anlamda Afrika kıtasındaki en kilit ülkelerden biridir. Yaklaşık 182 milyon nüfusu ile Afrika’nın en kalabalık ülkesi olma unvanına da sahiptir. Nüfus artışı 2013 yılında yüzde 2,5 olan ülkenin başkenti Abuja olmakla birlikte nüfus yoğunluğu başkenttedir.

Ülke, dinamik bir ekonomiye sahiptir; yılda yaklaşık %6-7’lik yüksek ekonomik büyüme ve yerli olmayan ürünlere yönelik artan talep ile karakterizedir. Petrol fiyatlarındaki düşüşün bir sonucu olarak, gelecek yıllara ilişkin büyüme tahminleri bir miktar gerilemiştir. Nijerya Afrika’nın en büyük petrol üreticisi ve dünyadaki ilk on üretici arasındadır. Afrika’da önemli bir ekonomik oyuncu ve büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir.

Ülke genelinde sıcaklıklar nispeten yüksektir ve günlük sıcaklıklar ortalama 22-36 derece arasında seyreder. Nisan ayından ekime kadar süren yağışlı mevsim; ve kasımdan mart ayına kadar süren kurak mevsim olmak üzere ülkede iki ana mevsim görülür. Kurak mevsimin ikinci yarısı, şubat ve mart, sıcaklıkların 33 ila 38 santigrat derece olduğu yılın en sıcak dönemidir.

Ülke 2014 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’ni de geçerek Afrika’nın en büyük ekonomisi oldu. Meksika, Endonezya ve Türkiye (MINT ülkeleri) ile birlikte Nijerya gelecekteki bir ekonomik güç olarak kabul edilir ve dünyanın en büyük on ekonomisi arasında olma potansiyeline sahiptir. Buna rağmen, Nijerya düşük gelirli bir ülke olarak nitelendirilebilir; ülke aşırı yolsuzluk ve eşitsizlikten mustariptir. Maalesef ki nüfusun %60’ı BM yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.

Nijerya, en azından Gine Körfezi’ndeki deniz güvenliği ile bağlantılı olmak üzere bölgesel istikrar söz konusu olduğunda, bölgedeki en önemli siyasi oyuncudur. Ülke, bölgede çatışmaların çözümünde de önemli bir rol oynamaktadır. Kuzeydoğu eyaletlerinde Boko Haram saldırısının yol açtığı güvenlik sorunu, 2,2 milyondan fazla ve komşu ülkelerdeki yaklaşık 150.000 Nijeryalı mülteciyle büyük bir insani krize neden olmuştur. Uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla Danimarka şimdiye kadar 45,6 milyon kişiye katkıda bulunmuştur.

Başkent Abuja, Batı Afrika’nın kilit ekonomik entegrasyon örgütü olan barış ve güvenlik olan ECOWAS’ın karargahına ev sahipliği yapmaktadır. Örgüt, bölgenin Mali ve Burkina Faso’daki farklı çatışma ve arabuluculuk çabalarında önemli bir rol oynamıştır. Abuja’daki Nnamdi Azikiwe Uluslararası Havaalanı, Lagos’taki Murtala Muhammad Uluslararası Havaalanı, uluslararası ve yurt içi hava yolculuğu için ana merkezlerdir.